Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Михаил Горбачов изнася реч за 10-ата годишнина от рухването на Берлинската стена в германския парламент през 1999 г.
Михаил Горбачов изнася реч за 10-ата годишнина от рухването на Берлинската стена в германския парламент през 1999 г.

В Москва започна погребението на бившия лидер на СССР Михаил Горбачов, предадоха агенциите. Това ще стане на церемония, която няма да бъде равносилна на държавно погребение и ще премине без присъствието на президента Владимир Путин или някой друг от водещите световни лидери. Това обаче се възприема широко като пренебрежение към човека, който ръководи разпадането на Съветския съюз.

Горбачов, който почина във вторник на 91-годишна възраст, ще бъде погребан на Новодевическото гробище в Москва до съпругата си Раиса. Преди това ще има траурна церемония в Колонната зала в Дома на съюзите, емблематична сграда близо до Кремъл, която се използва за държавни погребения още от съветско време. На видео се вижда стотици руснаци наредени на опашки, чакащи да се простят с бившия си лидер. Очаква се церемонията да продължи два часа и да приключи до обяд. Достъпът до залата е свободен.  До ковчегът на  бившия съветски лидер облечени в черно с маски са дъщеря му и внучката му.

Преди години Путин нарече разпадането на СССР „най-голямата геополитическа катастрофа на века“. Беше добре известно, че Путин и Горбачов са имали обтегнати отношения. Последната им среща е била през 2006 г.

Съвсем наскоро близки до Горбачов обявиха, че той е бил недоволен от инвазията на Русия в Украйна, въпреки че е подкрепил анексирането на украинския полуостров Крим през 2014 г. 

 Горбачов пое властта през 1985 г., въвеждайки смели реформи и отваряйки СССР към света. Но той не успя да предотврати разпадането на съюза през 1991 г. и много руснаци го обвиняват за годините на сътресения, които последваха.