Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Идеята в новия Закон за средното образование да се запише, че държавата ще дава субсидията, която ползва всяко дете, което учи в частно училище, е много справедлива.
Въпреки че моят гуру в журналистиката Валери Найденов я накълца ситно с антилибертариански плам, аз мисля, че в нея има повече полза, отколкото вреда. Образованието отдавна е приватизирано. Не е възможно дете да се дипломира успешно и да продължи образованието си в престижен университет, без да си е платило частни уроци. Не е възможно да научи добре чужд език без доплащане. Е, защо родителят, който е принуден от системата да доплаща общественото образование, да не бъде облекчен с тези пари, които той е дал като данъкоплатец за това, че детето му учи в частно училище. Между другото наистина има 2-3 изключителни частни гимназии. Те ще станат по-достъпни за по-широк кръг хора, а не само за най-богатите. Така че обективно това е лява, а не ултрадясна идея.
Аз обаче искам да обърна внимание на детайлите. Най-добре е наистина да има ваучер, който да получава родителят, и той да служи като ценна книга, заместваща част от таксата.
Доколкото схващам, идеята на министерството е да има нещо като образователна Здравна каса, която да дава едни пари на едни наши хора.
Парите трябва да стигнат до частните учители, но чиновнически посредници не трябва да има. Защото ще се пръкнат едни частни училища по циганските махали, които ще прибират субсидии. Не ми се мисли. Другият вариант, който се прилага по света и е лесен, е таксата за частно образование да се приспада от дължимите данъци. Тая година си доказал разход за обучение Nx1200 лв. На данъкоплатеца се възстановяват направените разходи в размер до 1200 лв. като данъчен кредит за следващата година.
Така до голяма степен ще се ограничат възможните злоупотреби, защото, ако някоя многолюдна циганска фамилия се запише в някое частно училище и си дели субсидията със собственика на училището, няма да може да точи директно бюджета, както е при другите форми на социални плащания.
Но дори и да се правят далавери, предложението е полезно и определено ще повиши качеството на средното образование, защото в пряка конкуренция ще влязат и държавните училища, които ще имат интерес да дават по-добра услуга, за да не загубят част от държавната субсидия.
Системата ще насърчи и появата на частни училища в малките населени места, където досега това бе нерентабилно.