Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Втора седмица руски военни бази в Крим са в пламъци, а Антоновият мост е неизползваем

Повратен момент във войната и е способността на Украйна да нанася успешни удари по цели в анексирания от Русия Крим? Все още е рано за отговори, но специалистите все по-често определят ситуацията през последните две седмици като "нова динамика". Или успешна смяна на тактиката.

На 16 август "Москва осъди "саботажа", а Украйна загадъчно намекна, че може би има нещо общо с новите експлозии във военните бази в Крим.

Първата е в северната част на Крим и е важен пункт за осигуряване на доставките за руската армия на фронта.

Експлозиите са били в склад за боеприпаси, заради което жп превозите са прекратени, а около 2000 души са евакуирани.

Малко след това "Комерсант" съобщава, че са забелязани кълба от дим в още една руска военна база, но в централната част на Крим.

През миналата седмица взривна вълна помете друг важен руски военен обект в западен Крим - летището.

Щом Украйна може да планира и да нанася успешни удари на руска територия, вече може да се говори за нов момент в битката. От отбрана, Киев преминава в атака, но в партизански стил. При това в анексирания Крим - важна точка не само за логистиката на Русия, която оттам снабдява частите си, воюващи в различни райони на Украйна, но той е и сърцето на руския Черноморски флот.

След взривовете на 16 август, съветникът на президента Зеленски - Михайло Подоляк в типичния си шеговит стил коментира инцидентите като "демилитаризация". Аналогия с руската операция в Украйна, аргументирана с "денацификация".

Началникът на кабинета на Зеленски Андрий Ермак също с хумор обяви в Телеграм, че армията на Украйна ще продължи до "пълната деокупация" на териториите на Украйна.

Както и миналата седмица, когато имаше експлозии във военното летище в Крим, от Министерството на отбраната на Русия обявиха, че взривовете и тази седмица са резултат от саботаж.

Паралелно с това в руските медии се появиха съобщения, че на Украйна й се помага от голяма държава с оръжия, с които Киев не разполага. Конспиратори дори допускат удари от Космоса, които не могат да бъдат идентифицирани.

До момента няма никакво официално потвърждение от страна на щаба на Зеленски, че поемат отговорността за взривовете на военното летище и в двете военни бази.

Заедно с това дойде и новината, че украинската артилерия е ударила щаб на частната руска паравоенна група "Вагнер" в Източна Украйна.

Губернаторът на Луганск Серхий Хайдей твърди, че тайното й местоположение било разкрито, след като руски журналист споделил адреса на базата в Телеграм. Според медии това е близкият до Кремъл репортер Сергей Среда, публикувал снимка на базата, но в левия й ъгъл личало името на улица в Луганск.

Неприятните за руснаците новини продължиха и с фатални удари по Антоновия мост в Херсон - повредите са такива, че използването му от руските въоръжени сили в момента е повече от рисково. Те трудно могат да го ремонтират без да станат мишени на украинците.

Битката за Херсон е изключително важна, защото ако руснаците го превземат, оттам могат да атакуват Одеса.

От друга страна, ако Киев отново поеме контрола над този ключов град, ще може да направи пробив към Мелитопол и да изолира Крим.

На този етап все още не може да се говори за обрат във военните действия, но определено това е повратна точка, която може да повиши бойния дух на Украйна, за да предприеме следващата крачка.