Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АТАНАС ПЕКАНОВ
АТАНАС ПЕКАНОВ

Трябва да направим всички стъпки, така че догодина, когато дойде време за политическото решение кога и колко бързо България да влезе в еврозонана, ние да сме напълно подготвени, заяви  вицепремиерът Атанас Пеканов в интервю по Нова тв.

Според него България не трябвало да остава в периферията на Европа, а да е във всички централни процеси и той лично щял да работи страната ни възможно най-бързо да влезе в еврозоната.

Темата с европейското финансиране е сложна и затова тя е отделена в отделно министерство, защото финансовият министър понякога не смогвал. Така той обясни решението да бъде създадено отделно министерство, което той оглави.

За второто плащане по Плана за възстановяване трябва да бъдат приети 22 закона, но от тях досега е приет само един - Закона за насърчаване на заетостта. Три други стигнали до парламента, като промените в търговския закон минали само на първо четене. Тази важна промяна заложена още от предишното служебно правителство, която била направена за подпомагане на стартъп средите ще трябва да се гледа наново от следващия парламент.

Той призова бъдещите депутати да мислят за приемането на нужните закони, като например Закона за личния фалит и Закона за обществените поръчки. 

Поели сме ангажимент към Европа и трябва да го изпълним, каза още Пеканов. Той уточни, че вече е водил разговори с някои от ресорните министерства като МРРБ, Министерството на енергетиката и Министерството на иновациите и растежа.

"Предстои да бъде извършено първото плащане по Плана за възстановяване в размер на 1,3 милиарда, което ще поискаме до края на месеца и в двумесечен срок Европейската комисия ще трябва да го разгледа и ще получим отговор. През есента очакваме да получим парите", уточни Пеканов.