Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валентин Димитров - Вальо Топлото и адвокат Илиян Павлов
Валентин Димитров - Вальо Топлото и адвокат Илиян Павлов
  • Присъдата, която съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, чете близо два часа, защото изброяваше сделка по сделка, не е окончателна
  • По давност  е отпаднало обвинението за данъчни престъпления

Валентин Димитров, известен и като Вальо Топлото, беше осъден от Софийския градски съд  за пране на пари. Той получи 7 годинини затвор. От неговите действия била ощетена "Топлофикация".

Преди дни прокуратурата поиска средното наказание, което е около 10 години затвор. Той имаше няколко обвинения, затова по едното получи 6 години затвор, по другото 7, после по друго пак 6 години, и  накрая съдът наложи най-голямото, а именно 7 години 

Делото започна преди 13 години, през септември 2009 г. Сега приключи на първа инстанция.  Прането на пари е било осъществено чрез сделки, купуване на ценни книжа, предоставяне на финансови  кредити в евро, продажби на ценни книжа на капиталовия пазар и други. Сделките, които са многобройни,  са извършвани през периода 2000 - 2006 година и са свързани с австрийски сметки. Затова имаше и съдебни поръчки до Австрия.

Съдия Петя Крънчева обяви присъдата  след 10,30 часа  в зала 14 на Съдебната палата в София. Преди да каже наказанието, повече от час тя изброяваше сделка по  сделка, а те бяха десетки на различни стойности -20,50,70,92 хил. евро и т.н. Горе-долу в продължение на петте години Валентин Димитров е извършвал минимум по няколко сделки на месец.

Обвинението на бившия шеф на столичната "Топлофикация" е за пране на 12 млн. лв.. Имаше и за данъчни престъпления в размер на 2 млн.   лв.Това обвинение обаче е отпаднало по давност.

Заедно с него беше подсъдима и майка му Цеца Димитрова, известна и като баба Цеца, но тя почина през 2011 г. 

Любопитен детайл е,че Димитров, който през годините смени много адвокати, вече се явява със служебен защитник,  поради невъзможност да плаща. Той е безработен

През годините срещу него се водеха четири дела. Той влезе и в затвора за три години,защото харчи пари на парното зо джет, джакузи, синьо сирене, шоколад,сладкиши и други подобни.  По едно от делата -  за валутни престъпления, е окончателно оправдан. Във ВКС друго от делата чака решение.