Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Започнала да диша от веселите балони още през 2017 г.

“Изгубих усещане в краката! Сега съм в количка, на инжекции, забравих какво е да не ме боли”, разказва момичето

Три дни в непрестанно дишане на райски газ водят до парализирането на 25-годишната Кери Доналдсън. Към днешна дата момичето не може да ходи, да яде или да се мие само и има нужда от помощта на родителите си.

Ужасяващият случай обиколи международните медии само преди дни, след като се появиха снимки на девойката в инвалидна количка.

Оказва се, че Кери е започнала да диша от веселите балони още през 2017 г. Тя и приятелите й първо се забавлявали по този начин само през уикендите, докато накрая посягала към "удоволствието" и сама вкъщи през работната седмица.

"Всички го правехме, само че в един момент аз спрях да изпитвам жажда, както и глад - спомня си момичето, което живее в Източен Лондон. - Бях като болна и спях около 12 часа. Не можех да правя много, сякаш нямах сили. След като се събуждах, отново дишах райски газ. Стана като цикъл."

Последните три дни преди да се озове в инвалидна количка, се оказали ключови.

"Дишах в продължение на 72 часа, с много малки паузи, а след тях повръщах няколко дни - обяснява Доналдсън. - В крайна сметка започнах да губя усещане в ръцете и краката си.

Наложи се да посещавам болница няколко пъти

Моите нива на B12 бяха ниски, така че ми поставиха инжекции. Тогава не ми пукаше. Знаех, че райският газ ми вреди, но не ме интересуваше."

Първият път, в който Кери решава да опита да се откаже от балоните, е през 2020 г., когато леко губи усещане в левия си крак.

"Това се засили и прекарах около година и половина, ходейки с патерица и на постоянни инжекции с витамини - спомня си тя. - Страдах и от болка в долната част на гърба. Знаех, че е заради балоните, но продължавах да го отричам пред себе си и да търся причината в други неща."

Така до януари тази година, когато болката в краката и гърба й става толкова силна, че не съумява да направи дори три крачки самостоятелно.

"Направиха ми ядрено-магнитен резонанс и след преглед лекарите установиха изплъзване на диска и увреждане на нерва, неспособна съм да ходя без помощ - обяснява тя. - Това са щетите от балоните.

Не се лекувах и затова се влоших толкова

Останах в болница на легло цели пет седмици, преди да ме изпишат през март. Сега се нуждая от денонощни грижи от баща ми, защото не мога да правя много сама. Той ме води до банята. Променихме ваната, за да мога по-лесно да влизам и излизам от нея. Всичките ми ястия се приготвят от татко, който ми е болногледач. Сега постоянно ме боли, но свикнах с болката. Дори не помня какво е чувството да не те боли."

Кери споделя своя опит с цел да помогне на тези, които са зарибени към веселите балони.

"Опитвам се да извлека най-доброто от ситуацията и разбира се, съжалявам, че използвах азотен оксид, без да знам какви са вредите от него. Ако знаех това тогава, щях да се стресна и да не го докосвам. Искам да отида в училища и колежи, за да говоря с младите хора и да ги образовам. Искам да отида и в университети, тъй като знам, че балоните се използват много там. Когато ми казаха, че няма да мога да ходя, в началото беше малко депресиращо. С течение на времето реших да споделям историята си онлайн. Получавам съобщения от хора, които искат съвет и се борят да спрат балоните. Надявам се, че ще се оправя с времето напълно. Никой не може да каже дали това ще се случи сто процента. С близките ми сме обнадеждени. Бих посъветвала младите хора да не използват подобно нещо. То ще ви навреди ужасяващо."

Една от страните, в които има бум на райския газ, е Англия. Преди дни лекари в Обединеното кралство предупредиха за "епидемия" от пациенти, приети в болници заради злоупотреба с веществото. В момента властите в Лондон провеждат масови акции и арестуват продавачи на флакони. Те ще бъдат съдени за притежание. Обсъжда се и въвеждане на

закон, който

да увеличи глобите

По данни на службите почти във всички барове в английската столица балоните са широко разпространени. Продават се и на достъпни цени, което позволява на непълнолетни да си ги купуват лесно. Както при нас, така и на Острова справянето с онлайн търговията е по-сложно. В интернет могат да бъдат открити множество сайтове, от които да се поръчат флакони на едро.