Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
СНИМКА: Ройтерс
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. СНИМКА: Ройтерс

Русия призова Прищина да спре "провокациите" и да зачита правата на сърбите в Косово. Това се посочва в коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, разпространено в неделя вечерта, съобщи Нова телевизия.

"Призоваваме Прищина и стоящите зад нея САЩ и ЕС да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово", каза Захарова.

Сръбското министерство на отбраната съобщи, че армията й все още не е преминала границата с Косово. То определи решението на Прищина да приложи от 1 август правилата за принудителна подмяна на личните документи на сърбите като стъпка към тяхното експулсиране от Косово.

Според сръбските власти "с решението от 1 август на властите в Прищина започват да се прилагат неоправдани дискриминационни правила за принудителна подмяна на документите за самоличност и регистрационните номера на превозни средства на местните сърби”.

Захарова подчерта, че това развитие е още едно доказателство за провала на посредническата мисия на ЕС. "Това е и пример за мястото, което са подготвили за Белград в Европейския съюз, приканвайки го де факто да се примири с лишаването на сънародниците си от граждански права", каза тя.