Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изхвърлянето на афганистанеца е станало през оградата с Турция.
Изхвърлянето на афганистанеца е станало през оградата с Турция.

Скандален случай, при който афганистанският бежанец А.Х. е бил прехвърлен три пъти в Турция от български гранични полицаи, въпреки че има статут на бежанец у нас и българска лична карта, разгласиха правозащитници. Като бежанецът бил съблечен по бельо и принуден да ходи бос.

"В началото на м. юни 2022 г. към организацията Каритас София се обръща за съдействие г-н А.Х., афганистански гражданин с предоставен хуманитарен статут, станал жертва на насилствено изтласкване от България – държавата, която му е предоставила закрила. Случаят на г-н А.Х. синтезира установената практика на особено тежки нарушения на основните човешки права на българо-турската граница, изразени в над 150-те сигнала, получени в неправителствения сектор само за тази година, както и още 1,681 случаи засягащи 23,742 лица, констатирани на същата граница от Български хелзинкски комитет в рамките на тристранния механизъм за наблюдение за периода от 1 януари до 30 юни 2022 г.", обявиха правозъщитниците. Писмото е подписано от 5 организации, които защитават правата на бежанците.

"На 27 и 28 април 2022 г. съгласно неговите изявления г-н А.Х. е бил трикратно изведен не по установения ред и не на установените за това контролно-пропускателни пунктове от България към територията на Турция след полицейска проверка, при която незаконосъобразно и без надлежна процедура му е била отнета българската лична карта, бил е препредаван на различни служители от МВР, бил му е нанесен неколкократен побой, бил е съблечен по бельо и са му отнети дрехите, обувките, парите и телефона, като е бил оставен в безпомощно и унизително състояние. През последвалите на турска територия задържане и престой в център за нелегални мигранти, а впоследствие и затвор, г-н А.Х. се е намирал в непосредствена опасност от депортиране в Афганистан – държавата, от която е избягал и заради което обстоятелство е получил закрила и статут в България. Описаните от г-н А.Х. обстоятелства се случват при негов опит да помогне на по-малкия си брат, влязъл със счупен крак в България през сухоземната ни граница, за да достигне до регистрационно-приемателен център на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), където да заяви искането си да получи международна закрила. Непълнолетният брат на г-н А.Х. със счупен крак е бил отблъснат заедно с него в Турция при същото отношение", пишат в сигнала си организациите.

Преди дни и турската посланичка Алин Секизкьок потвърди пред "24 часа" за скандалните практики на българските граничари.