Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РОКСАН-ТИНА ДАЯН ЕЪР
РОКСАН-ТИНА ДАЯН ЕЪР

Делото срещу Денислав Красимиров ще е на 20 септември

Не искал да вижда дори майка си в затвора - обвинявал я за това, в което се е превърнал

В Ново село се чудели на тяхната връзка - мъжът е на 26, а убитата - на 62 години

Година и половина след зверското убийство на 62-годишната британка Рокси във великотърновското Ново село извършителят - 26-годишният бивш приятел Денислав, не е обелил дума за мотива и обстоятелствата около престъплението.

Чака явяването си пред съда на 20 септември т.г. в затвора в Ловеч и не иска да вижда никого от близките си навън, дори и майка си, казаха източници на “24 часа”.

“Задържан е, не сме обжалвали мярката, приели сме я такава. Не е давал обяснения, ще го направи само в съда”, бе лаконичен адвокатът му Росен Илиев.

Така какво се е случило между Рокси и младият Денислав на 17 февруари 2021-а, за да се превърне той в хладнокръвен убиец, остава затворено в къщата на британката. Ясно е, че ако вината му бъде доказана, го грози най-тежкото наказание.

Обвинението срещу Денислав Красимиров е за това, че умишлено умъртвил по особено мъчителен начин и с особена жестокост Роксан-Тина Даян Еър, като нанесъл множество прободно-порезни рани по главата, ръцете и тялото с нож и съсякъл черепа с права лопата. После

скрил тялото в плевнята и преспал в окървавеното жилище,

пише в обвинителния акт на окръжната прокуратура. Според съдебномедицинската експертиза смъртта е причинена от тежка открита черепно-мозъчна травма, причинила разкъсване на главния мозък.

Денислав и преселничката, която в селото наричат Рокси, а близките - Тина, се намерили чрез сайт за запознанства.

Затвореният младеж от Горна Оряховица владеел перфектно английски и бързо се впечатлил от вниманието, което му оказала пенсионираната служителка в една от 10-те най-големи адвокатски кантори във Великобритания.

Преди да се установи у нас, тя била юридически секретар в кантората в продължение на 17 г., като последните е била в Хонконг, написаха британските медии след убийството.

След като купила къщата в Ново село през 2017 г., отглеждала кучета и прасенца, които дори учела да рисуват. Заради грижите за тях не се е връщала често във Великобритания, но редовно поддържала връзка с майка си чрез фейсбук.

Била разведена и не общувала много с българските си съседи, но представила младия си партньор пред английската общност в селото. Не се притеснявала да афишира връзката им.

В Горна Оряховица описват Денислав като затворен, неконфликтен, дори незабележим. Бил студент в Русе, но прекъснал, защото не му харесвала инженерната специалност, която изучавал.

Два пъти бил на студентска бригада във Великобритания,

но първия път родителите го прибрали преждевременно, защото бил изпаднал в тежка депресия.

По време на второто му пребиваване на Острова започнал комуникацията си с Тина по вайбър. Според запознати родителите му били разведени и имали спор кой да вземе момчето.

През повечето време живеел при майка си, която има втори брак. Работел е, включително на строителството на газопровода “Балкански поток” в региона. Според психологическия му профил неговите контакти с жени са били много спорадични, ако изобщо ги е имал.

Така Денислав хлътва по смущаващо по-възрастната британка, която му е демонстрирала някаква близост. Местните хора в Ново село разказват, че доста по-младият мъж често посещавал Тина в дома й. Виждали го да пристига с такси и смятат, че са имали връзка в продължение на година.  

ДЕНИСЛАВ КРАСИМИРОВ
ДЕНИСЛАВ КРАСИМИРОВ

В края на 2020 г. Рокси-Тина поискала да прекратят връзката

си. Страхувала се от него. След раздялата им обаче той продължил да търси контакт с нея по вайбър. Според обвинителния акт ден преди кървавата драма обвиняемият отишъл с такси до селото.

В главата му явно вече се е оформял пъклен план, защото сложил в раницата си черна плетена шапка с прорези за очите, чифт черни ръкавици, лютив спрей за самоотбрана, сгъваем нож и законно притежаван газов пистолет.

Пренощувал в изоставена къща в съседство с къщата на британката, а на сутринта отишъл в дома . Между двамата възникнала конфликтна ситуация, при която Денислав станал агресивен. Той използвал лютивия спрей, който носел, и я напръскал.

Тя започнала да се отбранява, като се опитала да го вземе от ръката му. Мъжът извадил носения от него сгъваем нож и над 10 пъти намушкал с острието жената в областта на лицето и шията. Пробол я с ножа и два пъти в областта на гръдния кош. Тина побягнала навътре към стопанската постройка.

Обвиняемият я последвал, взел намираща се в близост права лопата, с която нанесъл над 20 силни удара по главата и тялото на британката.

След като я убил, той скрил тялото в стопанска постройка, влязъл в къщата и пренощувал там.

На сутринта започнал да копае трап в двора, за да зарови тялото

Къщата на Рокси в Ново село
Къщата на Рокси в Ново село
  и да заличи следите от престъплението. През това време приятелите на Рокси отишли до дома , за да я търсят. Те заварили в двора младежа, целият в кал, край прясно изкопания гроб.

Той побегнал през пустите дворове на съседните необитавани къщи. По-късно бе задържан от местния полицай и кмета на Ново село Христо Христов в дома на самотния дядо Георги. Денислав признал, че е убил бившата си приятелка.

В хода на разследването е назначена комплексна психолого-психиатрична и съдебномедицинска експертиза. Според нея обвиняемият е с шизоидно личностно разстройство, което обаче не възпрепятства психичната му годност да носи отговорност за стореното.

“Мотивът за убийството в Ново село е някаква любов, която не разбирам, с оглед на разликата във възрастта между жената и извършителя. Там на място бяха открити значителни парични средства, на които извършителят на убийството не бе посегнал”, разясни след убийството окръжният прокурор Христо Христов.

Скоро след това в Ново село било организирано поклонение пред тленните останки на Тина. Баща й Тони и двамата й братя пристигнали от Великобритания, за да вземат тялото, спомнят си местните.

“Къщата си стои, никой не я стопанисва. Само колата - опел, не е в селото, вероятно са я дали на близки. Животните - 3 кучета и 2 прасенца, са при нови стопани”, обясни кметът на Ново село Христо Христов.

Четирима роднини на Тина присъстват в делото като пострадали. Брат Й Дийн Спенсър Еър е посочил свой имейл адрес за контакт и вероятно ще бъде процесуален представител. Връзката с него обаче е през посолството на UK, казаха от съда.