Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицейски конвой на адвокат Мария Славкова-Делова до съдебната зала
Полицейски конвой на адвокат Мария Славкова-Делова до съдебната зала

Накарала българин, живеещ в САЩ, да преведе пари за държавната такса по дело - но дала личната си сметка

Не сме я виждали в съдебната палата по какви дела се явява, никой не знае, казват за адвокат Мария Славкова-Делова от юридическата гилдия в Пловдив.

Но всъщност не са съвсем прави, защото Делова е влизала поне по две дела в сградата, макар и в качеството си на подсъдима, а не на защитник. И е осъдена и по двете за измами.

Втората присъда е съвсем скорошна - на 30 юни тя получи 4 години и 9 месеца затвор,

след като районният съд прие, че Делова и сътрудникът Крум Стоянов са завлекли 10-ина души с обещания да им продадат изгодно апартаменти на закъсали с ипотеката хора.

До сделки така и не се стигнало, но измамените им броили 27 177 лв. Първата присъда е от февруари 2021 г. и е за измама на българин, живеещ в САЩ. Той я наел за адвокат по дело срещу роднини и тя му посочила банкова сметка, за да преведе държавната такса от 2914 лв.

Само че сметката не била на районния съд, а нейната лична. Наказанието за това е 6 месеца условно.

Преди 4 години майката на Делова – Дима Димова, уважаван дългогодишен преподавател по руски език в Английската гимназия в Пловдив, предупреди за друга готвена от дъщеря измама. Този път ставаше дума за обява, че се набират музиканти за скандинавските страни с месечен хонорар от 8000 евро.

Димова обяви публично, че подобно заплащане е немислимо. До наказателно преследване по този случай не се стигна, тъй като вероятно заради предупреждението хванали се на въдицата нямало.

Според майката нейната дъщеря се опитва да продаде апартамента, в който има право на пожизнено ползване. Двете са в лоши отношения от години и наскоро Дима Димова е подала жалба в прокуратурата срещу Мария Делова.

“Никога не съм я учила да лъже, да мами или да се заканва и заплашва някого”, казва Димова. 

48-годишната Мария Славкова-Делова е завършила право в ПУ “Паисий Хилендарски”, но е била вписана в Адвокатската колегия в София. Съдружникът Крум Стоянов е регистриран като неин помощник също там. Адвокатските права са отнети на 26 юли 2019 г., след като тя беше задържана на 15 май.

Мария Делова и Крум Стоянов също са потърпевши от измама. През 2019 г. тя подава сигнал срещу лихваря Владимир Петров, който давал заеми и взимал като залог нотариални актове на имоти и документи за собственост на коли.

Така прибрал мерцедеса на Стоянов, след като длъжникът не успял да върне навреме взетата сума.
Схемата, за която Делова и Стоянов бяха осъдени преди дни, е действала през 2017 и 2018 г.

Двамата пускали обяви в интернет, че гарантират изгодна покупка на жилища,

продавани от частни съдебни изпълнители, защото собствениците не плащали ипотечните кредити.
Другият вариант бил Делова и Стоянов да се представят за пълномощници на банки, които също имали необслужвани кредити за апартаменти.

Кандидатите се срещали с адвокат Делова и тя им обяснявала, че ще подготви документите за участие в търга. Тя и Стоянов обещавали, че човекът ще спечели искания апартамент, защото са близки със съдебния изпълнител или с ръководството на банка. Взимали за услугата между 1200 и 5000 лв.

Реални продажби не били осъществени и когато клиентите отишли да си търсят даденото капаро, се оказало, че Делова и Стоянов разполагат с декларация, че парите са върнати.

Според обвинението въпросните декларации били давани на клиентите за подпис наред с другите документи при оформянето на първоначалния договор и измамените парафирали, без да прочетат всеки лист.

В хода на делото Делова твърдеше, че всъщност е взимала пари за юридическите си услуги като процент от бъдещите сделки. Съдът обаче призна и нея, и Стоянов за виновни.

“Категорично ще обжалвам присъдата на Крум Стоянов, нито един от ощетените няма претенции към него”, заяви адвокатката му Деница Чингарова. Неговото наказание е 6 години затвор, защото е осъждан нееднократно и преди.

Мария Делова настояваше делото да се гледа при закрити врата

и журналистите да не бъдат в залата, но съдебният състав не се съгласи, защото процесът е публичен.
По това дело Мария Делова отрича обвиненията, но предишната присъда от 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок е постигната след признаване на вината.

През лятото на 2012 г. с нея се свързал българин, живеещ от години в САЩ. Заедно със свои роднини той водил административно дело, по което поел всички разноски от 23 717 лв. После си поискал парите от близките, но след отказа им да платят и той решил да си търси дължимото по съдебен ред. Платил на Делова хонорар от 1030 лв. и се прибрал в САЩ.

При последвалата кореспонденция тя го уверила, че е внесла в районния съд исковата молба и му посочила банкова сметка, на която да преведе държавната такса от близо 3000 лв.

Човекът го направил, като всъщност изпратил парите в сметката на Делова, и започнал да се интересува какво става с процеса. Тя обаче увъртала и в началото на 2013 г. той наел друг адвокат. Така научил, че всъщност заведено дело няма и адвокатката му е злоупотребила с парите.

По това дело Мария Славкова-Делова е осъдена да върне сумата на клиента си и да плати хонорара на адвоката му от 500 лв.

След като била 3 години в ареста, районният съд в Пловдив промени мярката за неотклонение на парична гаранция от 5000 лв. Когато изтече срокът за обжалване и ги плати, тя ще излезе на свобода. Крум Стоянов е със същата парична гаранция.

Майката Дима Димова: Толкова години храних куче, за да ме лае и да ме хапе! Не давявайте имоти на децата си безвъзмездно като мен

- Г-жо Димова, кога започна всичко и разбрахте, че дъщеря ви се занимава с измами?

- Бях повече от 16 години преподавателка в езикова гимназия “Пловдив”. Дъщеря ми учеше във Френската гимназия. Беше много добро дете. Завърши с пълно отличие.

Влезе да учи в Пловдивския университет право, платено обучение. За това много помогна брат , който замина за Америка и оттам помагаше да си плаща таксите за обучение. Всичко започна, след като се омъжи за един работник от КЦМ.

Двамата са взели голям нелегален заем от частен лихвар, за да си купят апартамент от 150 квадрата от частен съдебен изпълнител. През 2018 г. заедно с партньора Крум Стоянов са се опитали да продадат друг апартамент, в който имам право на ползване, с фалшиви документи.

За тази продажба научих от медиите, нито съм ходила при нотариус, нито съм подписвала декларация, всичко това тя е фалшифицирала с Крум Стоянов.

- Тя вече е с отнети права и две присъди. Поддържате ли отношения с дъщеря си?

- Тя се омъжи през 2010 г., роди две деца, които не съм нито виждала, нито докосвала - забранено беше да се среща с мен. След 7 години подаде жалба в прокуратурата да ме набеди, че когато била бременна в 6-ия месец, съм я заключила в офиса и съм я влачила по пода за косите, ритала съм я в главата 45 минути, за да подпишела някакви документи.

Това вече ме навежда на мисълта, че Мария е написала подобно нещо под въздействието на опиати. Нямам друго обяснение, затова се отказах да я съдя и прекратих делото.

- Вие сте уважаван човек и преподавател. Какво бихте казали на хората, които стават жертви на измами?

- На всички родители пожелавам да обичат децата си, докато са живи, но не и да изпаднат в моето положение от любов. Тоест да не им даряват безвъзмездно имотите си, както направих аз.

Толкова години храних куче, за да ме лае и да ме хапе. Не се доверявайте сляпо на всеки адвокат! Има адвокати и адвокати. Едните имат срам пред хората, а на другите им липсва това чувство.