Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Режисьорът и сценарист Андрю Доминик
работи 10 години по проекта, забранен за лица под 17 години

Труден за класифициране. Не сюрреалистичен. Но в никакъв случай и напълно реалистичен. Не е “ужас”. Но е пропит от страх от ужас.

С такива думи писателката Джойс Карол Оутс, финалист за “Пулицър”, описва филма “Блондинка”, базиран на нейния едноименен роман от 2000 г. Лентата се превърна в една от най-дългоочакваните за 2022 г., защото отново връща в светлините вечния секссимвол Мерилин Монро.

Предстоящата продукция на Netflix е режисирана от Андрю Доминик, който е и сценарист, започнал да разработва проекта преди повече от десетилетие през 2010 г. Зрителите ще бъдат преведени през живота на Норма Джийн Мортънсън, останала в историята като Мерилин Монро, стартирайки от времето, когато е била дете. Историята размива границите на фактите и измислицата, за да изследва разширяващото се разделение между публичното и личното “аз” на тази икона.

Работата по филма спира заради пандемията от COVID-19 през 2020 г., а снимачният процес успява да стигне до финал през юли 2021 г. С какво обаче тази лента обещава да бъде различна от всички останали, които са “възкресявали” Монро?

“В този филм има нещо, което да обиди всички - казва режисьорът за своето творение, забранено за лица под 17 години заради графичното си съдържание. - Ако публиката не го хареса, това е проблем на ш****ата публика. Не се кандидатира за обществена длъжност. Това са изображения на ситуации, които са двусмислени. И американците са наистина странни, когато става въпрос за сексуално поведение, не мислите ли? Не знам защо. Те правят повече порно от всеки друг в света.”

Доминик определя лентата като история за това как едно отхвърлено дете се превръща в обожаван от целия свят възрастен и как му се отразява това. Той подчертава, че подобно на романа на Оутс филмът е художествена измислица, но “пита защо тя се е самоубила, така че, естествено, ще бъде смущаващ”, като същевременно го сравнява с “Гражданинът Кейн” и “Разяреният бик”.

Според режисьорът, ако филмът беше излязъл преди няколко години, може би щеше да стане жертва на възприемането му като израз на движението #MeToo. В лентата има сцена с изнасилване.

“Мисля, че сега сме във време, в което хората наистина не са сигурни къде са границите. Това е филм, в който определено има морал. Но плува в многозначителни води, защото не мисля, че ще бъде толкова изчистен, колкото хората искат да го видят.”

Ана де Армас е голямата звезда, която има честта да изиграе Мерилин Монро. Преди момичето на Бонд от “Няма време за умиране” да бъде избрана за главната роля, няколко други големи актриси са спрягани за тази мисия. Първоначално Наоми Уотс трябва да играе Монро, а после и Джесика Частейн е свързвана с ролята през 2014 г.

“Няма да позволя на никого или на нещо да ми каже, че не мога да мечтая да играя Мерилин Монро”, последна отсича Ана де Армас, която за изпълнението си в “Блондинка” работи по усъвършенстването на акцента си повече от девет месеца.

Тя минава пред куп предизвикателства, за да се превърне в Мерилин пред камерата.

“Трябваше да оплешивявам всеки ден заради русите перуки - обяснява Де Армас в интервю с Byrdie. -[Мерилин] премина през различни нюанси на русото от златисто до наистина платинено, така че за тези перуки, които са красиво направени, не можете да имате нищо тъмно отдолу, така че трябваше да ми слагат плешива шапка всеки ден. Мисля, че плаках за първи път, когато видях [перуките] върху себе си. Сигурно защото бях ужасена. Но съм толкова горда”.

Родената в Куба актриса прекарва по три часа и половина всеки ден в грим, но за нея по-важна от външната прилика е това да влезе в главата на холивудската емблема. Да припознае нейният вътрешен свят повече, отколкото да предаде нейният сексапил.

“Тя е преминала през много неща, които не са били лесни по онова време - нямаше да са лесни дори сега. Имах късмет, че имах месеци за подготовка. Обикновено нямаме този лукс - трябва да се втурнем в проекта и да го направим в хода на работата, но този път наистина имах време да я проуча. Има толкова много материали за нея. Невероятно е.”

Актрисата спечелва режисьора още от първия миг, но това не я улеснява.

“Трябваше да се явя на прослушване за Мерилин само веднъж и Андрю каза: “Ти си”, но трябваше да бъда оценена и от всички останали - обяснява Де Армас пред Vanity Fair. - Продуцентите. Хората с парите. Винаги има хора, които трябва да убедя. Но знаех, че мога да го направя. Кубинка в ролята на Мерилин Монро. Толкова го исках. Виждате онази известна нейна снимка и тя се усмихва в момента, но това е само част от това, което наистина е преживявала по онова време.”

Останалата част от актьорския състав на “Блондинка” също включва някои забележителни таланти, които играят емблематични американски фигури. Ейдриън Броуди е в ролята надраматурга и сценарист Артър Милър, третият и последен съпруг на Монро. Боби Канавале е Джо ДиМаджо, прочутия централен играч на Янките и втори съпруг на актрисата. Джулиан Никълсън се превъплъщава като Гладис Пърл Бейкър, майката на Норма Джийн.

Каспар Филипсън играе Джон Ф. Кенеди, като всъщност влиза в тази президентска роля за втори път в игрален филм след “Джаки” - биографичната лента на Пабло Ларейн от 2016 г. за Джаки Кенеди.

След като авторката Джойс Карол Оутс гледа груба версия на лентата, произнася своята оценка, като пише в туитър: “Това е стряскащо, брилянтно, много обезпокоително и може би най-изненадващо е напълно “феминистка” интерпретация. Не съм сигурна, че някой мъж режисьор някога е постигал нещо подобно”.

Година по-късно Оутс отново разсъждава в туитър за “изящния портрет на Мерилин Монро от Ана де Армас и режисьора Андрю Доминик, които един без друг може би не биха могли да направят тази магия. Тонът на филма е труден за класифициране, не сюрреалистичен, но не напълно реалистичен, не е “ужас”, но пропит от страх от ужас”.

Подобно описание определено разпалва любопитството повече от всичко. Колко “страшен” е всъщност “Блондинка”, ще разберем в края на септември.