Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Не припозна момиченцето, но забраняваше да се вижда с приятелки! Караше я да иска пари от близките си”, пише още нейна позната до медията

Преди дни стана ясно, че тя няма да лежи в затвор, страда от психично заболяване

"Пиша Ви, защото ми писна да чета врели-некипели за това, че бащата на 8-годишната Вилияна (детето, което беше убито от майка си Лиляна Халкалиева - бел. ред.) е бил неизвестен. Той не е такъв, поне за близките. Те знаят колко манипулирана, преследвана и заплашвана бе Лили от бащата на момиченцето им. Момчето е от същото с. Желязно и е от малцинствата. Въпросният хубавец си живее безнаказано и спи в леглото си вече с ново завоевание, което да побърка психически."

Това е цитат от писмо, което бе получено на електронната поща на в. "168 часа" по повод на публикация в медията за 30-годишната Лиляна Халкалиева. В началото на юни тази година жената бе открита в безпомощно състояние заедно с дъщеричката си, а разследването установи, че самата тя е умъртвила малката, нанасяйки й десет прободни и порезни рани с нож по тялото. Секунди след това наръгала и себе си. Вилияна почина, а Лиляна претърпява операция и бе спасена от лекарите.

Само преди броени дни стана ясно, че майката няма да лежи в затвор, тъй като от направената психиатрична експертиза станало ясно, че тя страда от психично заболяване. Заради него Халкалиева няма да може да участва в съдебния процес, а държавното обвинение изиска да й бъде наложена принудителна медицинска мярка, за да може да се лекува в специализирано медицинско заведение.

Каква е причината

за нейното лабилно състояние

Според полученото в редакционната ни поща писмо, в което се твърди, че е изпратено от близка на девойката, зад кризата й стоял конкретен човек. В публикация "168 часа" вече разказа, че бащата на малката Вилияна е неизвестен, а пред вестника никой не пожела да коментира отношенията между мъжа и жената.

"Знам, че още от раждането на детето Лиляна си живееше в дома на майка си и си го гледаше заедно с роднините си, които й помагаха - коментира по-рано кметът на с. Желязно Валентина Узунова. - Не съм я виждала с момче до нея, което да се грижи за бебето. Не знам и дали някой й е плащал издръжка."

Твърденията в писмото, изпратено до нас, насочват, че именно момчето е изиграло водеща роля в това Халкалиева да развие психично заболяване.

"Многократно Лили се опитваше да се раздели окончателно с въпросния "баща", който незнайно как, без права над детето, което не беше припознато от него, успяваше всячески да я манипулира - разказва познатата на арестуваната за убийството на малката. - Заплашваше я с какво ли не и по какъв ли не начин още откакто забременя и роди. Следеше я! Забрани й и контакти във фейсбук. Това се случи след множество скандали."

Близката й допълва още, че момчето негодувало и заради срещите й с приятелки. След общуване с околните винаги имало последствия за нея.

"Това е човекът, който съсипа едно момиче, една майка, която още от първия миг гледаше момиченцето си с цялата си любов и сърце - пише в писмото. - Лили обичаше дъщеря си безусловно. Случилото се няма да промени това. Психическото заболяване предизвика бащата на детето с постоянните си претенции, изисквания, манипулация, обиди. Имаше дори и заплахи за убийство от негова страна, но

той остана в сянка

Така добре си изиграваше картите, че винаги беше скрит зад някой храст, а Лили му вършеше работата. Караше я да иска пари от близките си, издържаше се на неин гръб. И въпреки всичко той бе Бог за нея. Когато е убивала детето си е,

говорила именно

с Данчо по телефона

Той много добре е знаел какво се случва."

В края на написаното има уточнение, че момчето не е отишло нито на изписването, нито на погребението.

"Бащата в сянката", гласи последното изречение в текста.

В него през цялото време се посочва, че името на приятеля на Лиляна е Йордан, въпреки че в медиите бе лансирано името Ариф, което на български е Ангел. На въпрос на "168 часа" защо има такова разминаване, близката на момичето отговори: Ариф е бащата на Йордан.

Медията ни направи опит да се свърже с момчето, но без успех. Готови сме да публикуваме и неговата позиция по повод на твърденията в писмото, което бе изпратено до нас.

Какво се случи с Кристина Дунчева, която уби двете си деца в Сандански преди малко повече от година?

Само преди месец окръжният съд в Благоевград отложи делото срещу 32-годишната жена, като разпореди да бъде изготвена нова разширена комплексна психологическа и психиатрична експертиза от 5 вещи лица. Целта е да се изяснят напълно здравословното състояние на подсъдимата и възможността й да участва в съдебното производство.

Майката бе

задържана и обвинена в убийство,

извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост спрямо жертвите си. Тя изкара два месеца в следствения арест, след което бе преместена в психиатрията на затворническата болница в Ловеч. Там остана до 10 май, за да бъде върната отново в килията.

Заключението на вещите лица установи, че по време на престъпното деяние Дунчева не е била в състояние на физиологичен афект.

И до момента близките на жената казват, че станалото е вследствие на тормоза, който мъжът до нея й оказвал. Семейството й, както и адвокатът твърдят, че Кристина е била системно насилвана от Георги Трайков, с когото живеела на семейни начала.

"Психически, физически и сексуално", разказаха пред медии роднините й.

"Тя е написала писмено за тези заплахи още на 5 октомври! Написала е, че той е казал, че ще й отреже главата", обясни братът на Дунчева - Илиян Дунчев.

Бащата на убитите деца отрича подобно нещо. Той казва, че половинката му имала нужда от помощ заради лабилната си психика. Нейните близки обаче

неглижирали състоянието й,

което довело до злощастните събития.

През май 2021 г. окръжният съд в Благоевград окончателно потвърди, че Трайков е упражнявал домашно насилие над жена си. Магистратите отмениха единствено решението на Районния в Сандански в частта, с която той е осъден да заплати глоба 1000 лв., и потвърдиха решението изцяло в частта, в която е издадена заповед за защита в полза на Кристина. Тричленният състав прецени, че наложената му глоба в максимален размер е несъответна.

Оказа се, че бащата на Ивон и Васко също е

подал насрещна искова молба

за домашно насилие

срещу половинката си. Тя обаче бе отхвърлена и от районния, и от окръжния съд.

"Дори и Кристина да е отправила обидни според него изрази, не всяко конфликтно поведение и грубост могат да се квалифицират като домашно насилие", категорични бяха съдиите.

Според близките на жената нейното състояние все още не се е подобрило и тя се чувства зле. Те я подкрепят и повтарят, че са с нея въпреки станалото.