Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преживяла смъртта на брат си след катастрофа, анорексия, властния характер на баща си и неговото мистериозно удавяне

Прокурорите настояваха да отнесе от 30 до 55 г. лишаване от свобода

Бившата съпруга на магната Джефри Епстийн, който се самоуби след обвинения в изнасилване на множество млади момичета, получи 20 години затвор. Преди дни Гислейн Максуел бе изпратена окончателно зад решетките, въпреки опитите на адвокатите й да я измъкнат.

Тя бе осъдена за това, че е помагала на бившия финансист да злоупотребява сексуално с непълнолетни девойки, като ги вербувала.

Новината обиколи за минути международните агенции с уточнението, че прокурорите по делото са настоявали тя да отнесе от 30 до 55 години лишаване от свобода заради съдействието, което е оказвала на Епстийн в малтретирането на невинните.

От подсъдимата скамейка самата Гислейн се обърна към жертвите и техните близки.

"Джефри е този, който трябваше да стои тук пред вас - каза бившата му половинка. - Съжалявам за болката, която сте изпитали. Надявам се, че моята присъда ще ви донесе облекчение."

20-те години затвор, които Максуел получи наскоро, са ключов момент от сензационния процес, който предизвика международен отзвук. Причината за силния интерес към него бе това, че в скандала изплуваха имената на няколко известни личности. Сред тях - бившият американски президент Бил Клинтън и британският принц Андрю. Разследването установи, че те са ходили на частния остров на Епстийн, където са се възползвали от сексуалните услуги на млади момичета.

За помагачеството, което Гислейн е оказвала на американския милиардер, тя бе осъдена и на глоба в размер на 750 хил. долара. Адвокатите й обаче обявиха, че клиентката им няма възможност да плати тези пари.

По време на процеса един от основните аргументи на защитата на Максуел бе това, че тя е имала тежко детство и би било непосилно за нея да изтърпи дълга присъда.

"Нещата, през които е преминала, са я направили уязвима за Епстийн", обясниха юристите.

Те подчертаха, че животът й на моменти бил ужасен. Една от трудностите била свързана с автомобилна катастрофа, която претърпява най-големият й брат Майкъл.

Тогава Максуел е много малка, а той получава наранявания и изпада в безсъзнание. Въпреки опитите на лекарите да го спасят, почива няколко години по-късно.

За кратко според сведенията Гислейн страдала и от анорексиял. Властният характер на баща й Робърт Максуел също й оказал отрицателно влияние. Споделяла, че веднъж той ударил ръката й с чук и ходела насинена в продължение на седмици. Като тийнейджърка била изпратена и в интернат. Трудно преживяла и раздялата на родителите си Когато била на 20 години, те й съобщили, че вече няма да живеят заедно и семейството се разпада.

Не по-лесно приела и новината за смъртта на татко си, който загива при трагичен инцидент на 5 ноември 1991 г. Тогава Робърт е на 68-годишна възраст и мистериозно пада зад борда на луксозната си яхта близо до Канарските острови. Самият той преди това заявява няколко пъти публично, че няма да остави никакви пари от бизнеса си на децата си.

Въпреки трагичната история на Гислейн още по време на разследването срещу магната, започнало през 2016 г., властите успяха да съберат и достатъчно доказателства срещу нея. Те бе посочена като най-доверения му човек. "168 часа" първи разкри и това, че жената се оказва дискретната българска връзка в аферата "Епстийн", тъй като е дъщеря на близкия приятел на Тодор Живков - Робърт Максуел.

Службите успяха да докажат, че Гислейн е виновна за воденето на голяма част от невинните деца в дома на богаташа.

С арестуването й властите срещнаха редица трудности. Задържането се случи четири години след началото на сагата, тъй като бившата половинка на задържания не беше хваната своевременно. Претърсването на десетки офиси и адреси, както и разпитите на нейни близки не дадоха резултат и местонахождението й дълго време бе неизвестно.

На 2 юли 2020 г. белезниците щракнаха на ръцете й в местност над малкия град Брадфорд, Ню Хампшър. Според различни документи тя се криела в отдалечено имение, до което се стигало само по стръмен черен път. То било заградено от метални порти, които не позволявали влизането на каквито и да било автомобили. Дори имало и поставени сензори за движение. До сградата пък била разположена площадка, най-вероятно за кацане на вертолети.

Източници на ФБР твърдяха, че никой не е предполагал, че това е мястото, на което Гислейн се е укривала. Местните в района не свидетелстваха някой от тях да я е виждал някога. В документите за имота също никъде не фигурира нейното име, въпреки че според службите тя е купила къщата в брой през декември 2019 г. Интересното било, че дори старите собственици на имението не са комуникирали лично с нея.

Според папките то било взето от компанията Granite Reality LLC, но в преговорите са участвали само техни адвокати, а договорената цена възлизала на 1,07 млн. долара.