Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЕРГЕЙ ЛАВРОВ
СЕРГЕЙ ЛАВРОВ

Москва плаши с реципрочен отговор, а посолството в София спря да издава туристически визи за българи

Изгонването на 70 руски дипломати е акт, целящ да “убие историческата памет у българите и да разруши основата на отношенията, закалени в съвместната борба за независимост и в най-новата история”, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Той добави, че страната му ще отговори реципрочно на действията на българското правителство, без да конкретизира, съобщиха руски медии.

По думите на Лавров това е политика на Вашингтон, която не важи само за България, а и за други православни народи на Балканите. Според него целта на САЩ е да заличат изцяло историческата памет. Той повтори основното твърдение на Москва, че решението на София е

несамостоятелен ход на Кирил Петков

“Коментарът тук е ясен. Това е несамостоятелно решение на изпълняващия длъжността министър-председател, който има напълно открита, недвусмислена проамериканска ориентация и е готов да изпълни всяко желание на своя суверен”, каза руският политик.

Лавров заяви, че експулсирането на дипломатите е незаконна стъпка от страна на България. “Що се отнася до фактическото състояние на място, обявените за персона нон грата осигуряваха жизнеспособността на дипломатическата ни мисия”, каза Лавров. След тази акция посолството не би могло да продължи да работи нормално. “Естествено, ние ще отговорим съответно на нашите български колеги”, коментира той.

Още в неделя говорителката на руското външно Мария Захарова заяви, че българското правителство

свежда до нула възможността за съществуване на руска дипломатическа мисия в София

По думите ѝ това засяга не просто нормалното функциониране на посолството, а каквото и да била работа на наша територия. Захарова дори коментира, че са под въпрос охраната и безопасността на дипломатите, оставащи в София.

МАРИЯ ЗАХАРОВА
МАРИЯ ЗАХАРОВА

Посолството на Русия вече спря издаването на туристически визи за българи. В момента такива документи се подготвят само за преки роднини на руснаци.

Захарова отбеляза, че макар и не всички дипломати да са обявени за персона нон грата, техническият персонал почти целият е изгонен.

Миналата седмица България експулсира 70 руски служители. Посланик Елеонора Митрофанова даде ултиматум да се отмени това решение, в противен случай заплаши със закриване на посолството в България. Правителството отхвърли ултиматума.

Дори и след драстичното съкращаване руското посолство остава с 43-ма служители в София, докато в българското в Москва има едва 12. От гледна точка на реципрочност балансът все още е в полза на Русия, която обаче твърди, че не може да работи само с 43-ма у нас.