Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев откри нов следствен арест в Благоевград.
Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев откри нов следствен арест в Благоевград.

Нов арест и пробационна служба в Благоевград, за който има подаден сигнал в прокуратурата, откриха заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев и зам. директорът на ГД "Изпълнение на наказанията" ст. комисар Цветан Цветков.

Помещенията са в сградата на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. В ареста има 13 килии с по 4 легла, маси, столове и шкафчета, за 52-ма задържани. На етажа има баня, санитарно помещение с перални, стая за разпит, стая за свиждания, оръжейна, кабинети за служителите, лекарски кабинет, кабинет на пробационните инспектори, каре за разходки и др. 37 са общо служителите в Областната слжба "Изпълнение на наказанията", от които 32 надзиратели и 5 пробационни инспектори.

Досега арестът се помещаваше в Областната дирекция на МВР в Благоевград. Той бе само с 6 клетки.

"Това е най-добрият арест, който съм виждал. Отговаря на всички европейски стандарти. По-добре да даваме пари за нови арести, отколкото за глоби за нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека, по който България многократно е осъждана в Страсбург за унизително отношение. Личното достойнство е едно от най-важните и нека не забравяме, че в ареста има обвинени лица, които не са осъждани, но дори и да са извършили престъпление, те имат право на нормални условия", каза зам.-министър Дечев. Категоричен бе, че има арести, в които е унизително да престояват и задържаният, и служителят от надзорно-охранителния състав, който "понякога работи при изключително тежки и мизерни условия".

Новият арест бе изграден след преустройство на помещенията по спечелена обществена поръчка за 1,5 млн. лв. Агенцията за държавна финансова инспекция откри обаче нарушения на Закона за обществените поръчки е по отношение на точкуването. "Ако беше извършено по правилния начин, вторият класиран участник, трябваше да е първи. Загубата е за около 138 00 лв. Ние сме сезирали прокуратурата, която да прецени дали има данни за престъпление. Отделно от това сме предприели дисциплинарни производства срещу длъжностни лица за извършени от тях нарушения", заяви зам.-правосъдният министър.