Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИНТЕРВЮ НА МАРИЯНА БОЙКОВА ЗА "24 ЧАСА"

По непотвърдена информация бизнесът е начислил 335 лв. цена на електроенергия в стоките си, ние определихме 250. Държавата трябва да се задейства и да не го позволи, за да няма ръст на инфлацията, казва депутатът от ДПС

От нужните количества газ имаме осигурени само малко над 1 млрд. куб. метра. Да кажат откъде и по какви договори ще дойдат останалите близо 2,3 млрд.

Премиерът и министърът да обяснат на каква цена договориха доставките от Азербайджан

Може да се наложи да платим на Русия въпреки спрените доставки

- Г-н Аталай, Асен Василев получи от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство. Има ли шанс да го подкрепите?

- Категорично не, няма да го подкрепим. При тази ситуация единственият изход са нови избори.  ДПС е опозиция и е против техните самонадеяни и некомпетентни действия, които за тези 6 месеца докараха държавата до кризи.   Особено кризата с инфлацията.

Предложихме им да приемат законите на ДПС във връзка с помощта за общините, бизнеса, за да не начисляват фирмите цената на електроенергията върху продукцията, това не беше чуто.

От гледна точка на политики за мен управляващите, особено Асен Василев, имат голяма вина за ситуацията в енергетиката, защото той лично се ангажира с нея, а министърът на енергетиката  беше оставен на втори план. Всички кризи, които докараха, са от некомпетентност.  И пак се опират на тези кадри, което за нас е непонятно.

- Предполагате ли кого ще предложи Василев за енергиен министър?

- Когото и да предложат,  Асен Василев ще бъде пак на преден план. Енергетиката е в затруднена ситуация, особено със закъснението на доставките на газ, липсата на резервни части в централите и липсата на средства. Само да дам пример – от НЕК бяха взети 1,2 млрд. за купуване на жито. Това е солиден пример как енергетиката беше обезкървена от наличието на пари.

- В неделя вашият колега Йордан Цонев предложи тест за наркотици на управляващите. Как ще коментирате това предложение?

- Чух г-н Цонев. По всяка вероятност имат достатъчно информация, за да се предложи изпълнителната власт да бъде подложена на тестове. 

-  Защо казахте от трибуната на Народното събрание, че през зимата няма да има газ?

- Хората, които се занимават с енергетика и особено с газ, знаят, че България ползва около 3,5 млрд. куб. м годишно. Ако направим сметките, в момента имаме договор за 1 млрд. куб. м от Азербайджан и 190 млн. куб. м към днешна дата в хранилището  в Чирен.  Остават към 2,3 млрд. куб. метра. Някой от управляващите ще излезе ли да каже за тези 2,3 млрд., от които 2,1 млрд. “Булгаргаз” като обществен доставчик е длъжен да осигури.  Да съобщят с кого има сключен дългосрочен или краткосрочен договор за доставка, за капацитет, за да достигне газът в България.

 А запасите в Чирен за сезона трябва да  стигнат 500 млн. куб. м, въпросът е кога ще бъде нагнетен този газ. На ден би трябвало да са около 3 млн. куб. м, а в момента това не се прави,  няма газ, доставен в България, който всекидневно по график да влиза в хранилището.

- До ноември има време, нали дотогава трябва да се складира?

- Мисля, че е до октомври. Ноември вече сезонът е започнал. Да се молим, всеки на своя господ, да задържи температурите и да не започнат студените дни. Още една сметка да направим.  Доставиха газ от САЩ с два кораба, някой ще  каже ли  с колко е по-висока цената от тях, защото аз твърдя, че само около  11 долара за мегаватчас са регазификацията и таксите, които са платени от Турция  дотук. 

- Нали на “Хенри хъб” -  американската газова борса, цените са ниски?

- Ако продължават да заблуждават по този начин хората, ще си позволя най-после да кажа, че лъжат.

На 1 юли се очакваше с фанфари  да откриват газовата връзка с Гърция. Предупредих от парламентарната трибуна премиера Кирил Петков да не прави закононарушение, да не реже лента на нещо, което няма акт 15, няма акт 16 и няма сертификат от сертифициращия орган на ЕК.

 Продължавам още – инженерите ще ме разберат, политиците, ако искат - газът е флуид, който тече в две посоки, зависи компресорът накъде го нагнетява.  Това, което в момента става, е да се изтласква газ от България към Гърция, от гръцката страна компресорната станция не е готова. Трябва да припомня, че спечелих облог с министъра на енергетиката, който твърдеше, че от 1 юли ще тече газ по тази връзка. 

За да сме коректни, трябва да кажа, че  от 1 юли се получава цялото количество газ от Азербайджан, преди бяха само 300 млн. куб. м, защото, знаете добре, че точката, на която трябваше да бъде доставен азерският газ, е Комотини, началото на българо-гръцката газова връзка.  Като я няма гръцката връзка, получаваме газа при Неа Месемврия и оттам при Сидерокастро - Кулата влиза в България.  При този маршрут  се увеличават таксите за транспортиране. 

- Знаете ли  на каква цена са доставките, както е по договор ли?

- Очаквам  министърът на енергетиката и премиерът да кажат какво е последното договаряне с азербайджанците. Това, което имам като информация, е, че е договорено 300 млн. куб. м да са на старата цена, останалите – на цената на борсата   TTF  (нидерландската борса – б.р.) с много малка отстъпка. На 1 юли цената на азерския газ, сравнена с тази на руския,  е по-висока след първите 300 млн. куб. м, доставени до България. 

- От 1 юли е приключил анексът с азерската компания и България започва  да получава цялото количество, но на друга цена, докато не бъде пуснат интерконекторът с Гърция. Така ли е?

- И за следващата фаза, след като се пусне газовата връзката с Гърция, договорът  с анексите, които са подписани, е на такава цена. Дали ще мине през Комотини, или през Кулата - Сидерокастро,  цената е тази на борсата с минимално намаление. 

- Това за всичките години, за които имаме договор, ли ще важи?

- Това е договорено. Ако не е така, нека с документи да ме опровергаят.  Това е за цената.  Иначе за   количествата  извън тези 1 млрд. куб. метра, повтарям - “Булгаргаз” като обществен доставчик трябва да осигури около 2 млрд. кубика, останалите могат да ги доставят частни фирми. И ще кажа каква е целта и, ако е такава, да я съобщят.

- Какв е целта според вас?

- Целта им е да фалират “Булгаргаз”, защото само за май със 100 млн. лв. по-висока цена платиха за газа, за три месеца компанията е с 300 млн. загуба. Ако имам грешка, нека ме поправят, но милионите са факт.  Ако искат да закрият “Булгаргаз”, да го махнат от пазара, да пуснат други фирми, които ще бъдат доставчици, трябваше досега да го кажат.

- Нали пазарът е свободен. Тези фирми биха могли да си сключват договори с клиенти и да им продават газ. Но тях ги няма, защо?

- Това е другата част на въпроса. Но преди това да кажа  още нещо - газът, който ще бъде доставян през гръцката връзка, е с прекъсваем процес. Може би ще има дни, в които гръцката фирма ще е в състояние да прекъсне и да не ни доставя газ. 

 Колкото до въпроса с “Булгаргаз”, нека да излязат и да кажат: Пускаме на пазара търговците, всеки да бъде готов да дойде да се кандидатира за доставки.   Затова сега, когато пускат търгове, няма кандидати, защото няма заявени и закупени количества от производители, няма запазени капацитети по тръбите и терминалите. И така достигаме до моето опасение, че газ в България няма.

- Не звучите ли като фен на руския газ?

- Единствено хората, които не разбират за какво става въпрос, могат да ме  обвиняват. Тези, които разбират, би трябвало да са загрижени за енергетиката, за обществото, за хората. И да прочетат всичко това, което съм казал. Ако ще сменяме единия “братски” пазар с друг,  няма да диверсифицираме пътищата и източниците. Диверсификацията няма да се случи веднага, необходими са време и много средства. И никога не трябва да плюеш в кладенеца, преди да си изкопал новия, защото и Германия, и другите страни в Европа купуват руски газ за разлика от България.  

Поради неопитността и стремежа на управляващите  да докажат, че са първите, които спират доставките на руски газ, не прочетоха докрай договора, за да установят, че и когато не купуваме горивото, според  клаузата “вземай или плащай” България ще плати около 1,2 млрд. лв. за недоставения газ. 

- Нали се твърди, че “Газпром” е нарушил договора?

-  Временната комисия, създадена в парламента,  за спиране на доставките на руски газ  ще излезе с доклад и аз лично се съмнявам, че България е изпълнила докрай всички изисквания, свързани с договора и обявеното извънредно положение в Русия. 

- Не можем ли да доставяме газ през Турция?

- Законите в Турция би трябвало да бъдат спазени. Там газ, откъдето и да влиза, става турски и те го продават като техен.  

- За нас какво значение има какъв газ ще купуваме?

- Ами цената, един път, е за транспортиране, втори път, е за печалба, никой няма да работи за сините ни очи. Последните разговори, които водиха с Турция за тези два кораба от САЩ, нека министърът да обяви какво е постигнато. Доколкото разбрах, само заради добро отношение към България се съгласиха да приемат двата кораба.  Но като съм тръгнал да казвам всичко, да кажа – нека проверят от газа, който влезе от Турция  в България, какво количество е продадено, вместо да се нагнетява в Чирен. За това, че властта  докара “Булгаргаз” до просешка тояга, му дадоха възможност да продава, за да има свежи пари. Сигурно ще се оправдаят, че са продадени малки количества.  

- Гласувахте дългосрочни компенсации за бизнеса за скъпия ток. Колко пари са това?

- Те са предполагаеми пари, защото никой не знае каква ще е цената на пазара. Ако пазарът стигне 500 лв., компенсациите ще са над 3 млрд. лв.   Направихме всичко възможно бизнесът да получи необходимите компенсации, за да не се вдига инфлацията, тя и без това е достатъчно висока. Обаче, ако бизнесът продължава да начислява цялата цена на електроенергията върху продукцията си и същевременно взема помощи от държавата, за мен означава, че фирмите вършат престъпление.

-  А сега не е ли така?

- Поради нехайството на правителството първия път се закъсня с помощта и бизнесът начисли цената на електроенергията върху продукцията, за съжаление, не я върна обратно и започна да получава и помощ. 

- Вие защо решихте да е 100% компенсацията?

- Себестойността на микса на електроенергията на държавните предприятия по данни на Министерството на енергетиката е 240-250 лв. за мегаватчас, включително с амортизациите, инвестициите и всичко, което е необходимо за поддръжка на енергийната система.

Министърът и министерството ни увериха, че това са достатъчно пари и ние няма да фалираме държавната енергетика, ако сумите над 250 лв. им се вземат. В енергийните предприятия ще останат достатъчно средства, с които ще поддържат и текущите, и капиталовите, и инвестиционните си програми. Затова беше взето решение при цена над 250 лв. парите да бъдат върнати на бизнеса.

Но по непотвърдена информация  фирмите са начислили в продукцията си цена от 335 лв. като разход за електроенергията. Сега  държавата трябва да въведе контролните си механизми, за да не ескалира инфлационният процес, който се очакваше, ако не бяхме приели механизъм за подпомагане на бизнеса.

И още нещо – предложения за компенсации, които да се запишат дългосрочно, имаше от ДПС и ГЕРБ.  От правителството нямаше предложение. Или нарочно не беше дадено с цел да се създаде суматоха, или идеята е да продължи да затъва държавата. Мисля, че това, което направихме, е в интерес на обществото. Макар че както ми задавате въпроса,  сте останали с впечатление, че бизнесът е по-равен от равните.

- Създава се такова впечатление.

- Те, като прочетат, че са начислили 335 лв., а ние сме определили 250 лв., да си носят отговорността.  С дълги настоявания и дебати  успяхме да прекараме механизма, без да отбележим откъде ще дойдат тези средства.

- От ИТН  има друг законопроект, който предвижда правителството да  слага таван на цените на държавните производители на ток, и сумите над нея да отиват във фонд “Сигурност на електроенергийната система”. Ще има ли време да бъде приет?

- Това е  законопроектът на ДПС, но преписан с други думи само за да се каже, че закон, предложен от опозицията, не е полезен.  Предложих комисията да работи по двата законопроекта и в сряда да бъдат приети промените в енергийния закон.  И за зелената енергия да кажа - тези производители, които вземат пари над преференциалните си цени, са против директивата на Европейския съюз. Ще дойде ден, когато ЕК ще ни накаже за прекомерна държавна помощ. 

CV

l Завършил Минно-геоложкия университет “Свети Иван Рилски”, по професия е минен инженер

l 20 години работи в “Кремиковци”

l  Народен представител  от   38-ото до 47-ото Народно събрание 

l Два пъти е бил  председател на Комисията по енергетика и пет пъти зам.-председател

l В сегашния парламент е зам.-председател на енергийната комисия, член е на всички временни комисии, свързани с енергетиката - за енергийната криза, за спирането на руския газ, за “Балкански поток” и за забавянето на  IGB