Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатът от БСП Александър Симов СНИМКА: Архив
Депутатът от БСП Александър Симов СНИМКА: Архив

„Има реална възможност в рамките на този парламент да се направи правителство, при малко усилия и създаването на ясна програма и хоризонт на кабинета. Към момента това трябва да е усилието на всички партии, които са го заявили. Изборите са демократичен инструмент, но три пъти миналата година гласувахме с надеждата всеки следващи избори да дадат ясна и конкретна формула за стабилно управление. Видяхме, че това не става.“

Това заяви народният представител от “БСП за България” Александър Симов в ефира на БНР.

По думите му българското политическо пространство е твърде фрагментирано. „Хората си представят промяната в много различни партии, а комуникацията между тези партии става все по-сложна. Затова според мен предсрочните избори няма да решат уравнението по начина, по който много хора си го представят“, смята социалистът.
Симов обясни, че сегашното управление така и не е направило истинска управленска програма с конкретни срокове, затова през следващата, при преговорите за ново правителство, това предстои да бъде направено.
„Това, което Корнелия Нинова каза в петък, не бяха условия, а предложения за излизане от дипломатическата криза, в която се намираме. Появиха се много мнения, но никой не предложи решение, а това, което Корнелия Нинова направи, бяха точно решения“, припомни социалистът по отношение на позицията на БСП и продължи: „Корнелия Нинова вече предложи разрешението на кризата. Те не бяха приети. Оттук нататък трябва да видим каква е възможността за решаване на тези взаимоотношения, но в момента ключът е в руската страна. Изправени сме пред сериозна криза и в нея има конкретни икономически измерения, които са опасни за България“, заяви той по отношение на казуса с изгонените руски дипломати. Според Симов левицата плаща политическа цена, но е по-добре да има в управлението партия като БСП, която всява разум.
Според социалиста смяната на кандидата за премиера на “Продължаваме промяната“ показва здрав разум и желание за диалог. “Това е наистина добър компромис“, заяви той и допълни, че БСП многократно е показвала, че е партията на диалога.
Според Симов на предстоящата среща на “Продължаваме промяната“ с независимите депутати от ИТН ще се явят всички, тъй като те се чувстват съпричастни на тази промяна. „Повечето от тях участват в тези преговори, тъй като не могат да приемат, че след като са правили няколко кампании с идеята да изчегъртат ГЕРБ и ДПС, в един момент се оказват в техния лагер. Компромис с ГЕРБ и ДПС продължава да бъде най-лошото, което може да бъде направено“, категоричен е той. По думите му третият мандат е твърде хипотетичен, затова трябва да се положат усилия да бъде съставен кабинет с първия.
„Много стават играчите на левия терен, само че повечето от тях не са показали никакво качество, затова нямам притеснение от тях“, заяви Симов и продължи: „Появили са се конкуренции на БСП, много хора са се събудили и са започнали да се изживяват като леви и да се опитват да дърпат от левия електорат. Да заповядат и да покажат какво са направили в последните години за българския народ. В тежка ситуация, в уникално трудна коалиция, ние предложихме наистина невиждан социален пакет. Така че Мая Манолова, Стефан Янев, Костадин Костадинов да заповядат, да видят колко трудна е тази битка за тях“, призова депутатът от левицата.
Симов изрази своето притеснение от поведението на президента. „Факт е, че напоследък се натрупаха много изяви на хора от президентската институция, които са директно насочени към БСП. Не е нормално главният секретар на президента да вади изречения от документ, директно насочени към Корнелия Нинова, при положение, че това не доказва абсолютно нищо за неговите твърдения. Както и това, че няма как президентът да не е знаел за предстоящата криза с руските дипломати, а се опита да се държи така, все едно тя не го засяга. Именно там, където е взето това решение, президентската институция има двама представители“, припомни социалистът и уточни, че това са знаци, че президентската институция е страна в този конфликт.
„Има напрежение между БСП и президента, защото смятам, че не беше редно президентската институция да участва по никакъв начин в битките на политическия терен. А те взеха страна, факт е, че не са безпристрастни. Хората на протеста преди 2 години подкрепиха президента именно заради вдигнатия му юмрук срещу ГЕРБ и ДПС и сега не трябва да ги разглеждаме като някаква алтернатива за управление“, категоричен е Симов.
По думите му много хора оценяват факта, че 4 различни партии произведоха управление, което има резултати, с които да се похвали. „Факт е, че в БСП има напрежение по тази тема, но надделяват гласовете, които казват, че трябва да продължим да участваме, тъй като има важни задачи пред България“, заключи социалистът.