Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РУМЕН РАДЕВ
РУМЕН РАДЕВ

Все още обаче съществува шанс за нов кабинет, смята президентът

Провеждането на "избори преди 15 септември не е целесъобразно". Това заяви президентът Румен Радев на брифинг след срещата на НАТО в Мадрид

Очаква се в петък той да връчи първия мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната".

"Аз вярвам, че възможностите за ново правителство в този парламент не са изчерпани. Лично според мен, ако отидем изобщо на вариант избори, избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност. Може да прецените, като върнете два месеца назад, кога най-рано може да приключи връчването на мандатите", каза Радев. По думите му е важно и мнението на партиите.

Румен Радев обясни, че винаги преди да се изпратят официални писма с покани към парламентарно представените групи, има съгласуване по телефона за удобното и за двете страни време. Това негово обяснение бе във връзка с това, че президентът не успя да проведе консултации за съставяне на правителство с ПП и БСП.

"Такова съгласуване беше направено с всички партии в неделя. След това бяха изготвени писмата в понеделник сутринта и съгласно уговорения вече график те бяха изпратени", обясни Радев, като отказа да коментира причините за провалените консултации.

В понеделник стана ясно, че ПП и БСП са отказали да участват в разговорите, а като довод за това са посочили, че са твърде заети с бюджетната актуализация, както и с други ангажименти. На следващия ден президентът също не се видя с представители от двете политически сили. Така в рамките на два дни бяха проведени срещи с представители на "Демократична България", ИТН, "Възраждане", ДПС и ГЕРБ-СДС.

Държавният глава предупреди, че е важно партиите да се отнесат отговорно към мандатите, които предстои да им бъдат връчени.