Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи водят Петричкия Ескобар към съдебната зала.
Полицаи водят Петричкия Ескобар към съдебната зала.

Окръжният съд в Благоевград отказа да изпълни европейската заповед за арест, издадена от прокурор при Апелативен съд - Солун, за предаване на гръцките власти на Огнян Атанасов от петричкото с. Тополница.

Наричаният Петрички Ескобар, се издирва с цел наказателно преследване за престъпления, свързани с разпространението и държането на високорискови наркотични вещества. Съдът се позова на факта, че ЕЗА от 2008 г. вече веднъж е разглеждана от нашия съд преди 12 г. и е отказано изпълнение. Проблемът бил, че в българският превод е записано, че е издадена въз основа на заповед за арест от следовател в трети отдел на Районен съд - Солун от март 2002 г., а престъпленията били от края на 2002 г. Въпреки че по-късно е направено уточнение, че в превода последната цифра на годината е неволно сбъркана, съдът приема, че това е тежък порок, а гръцките власти не са издали нов, поправен превод за заповедта.

Друг мотив на съда е тежкото здравословно състояние на Атанасов. У нас той изтърпява наказание от 15 години затвор за наркотици, но с постановление на прокуратурата изпълнението на това наказание е прекъсвано пет пъти, поради влошено здравословно състояние. Последното постановление е от 25 май 2022 г. и прекъсването е за срок от три месеца, до 26 август. Причината е отново силно влошено здравословно състояние и претърпяна операция. При евентуалното му стабилизиране в здравословен план, му предстои да изтърпи остатъка, който е повече от 10 години, а през това време отдавна ще е изтекла давността на престъпленията, за които Гърция го търси.

В същото време гръцката страна е бездействала в реализиране на правомощията си спрямо Атанасов. Той е лежал в гръцки затвор година и половина, до предаването му на българските власти на 22 юли 2021 г. и въпреки това там никой не го е потърсил.

Решението на съда в Благоевград подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - София.