Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИВА МИТЕВА
ИВА МИТЕВА


Със 110 гласа „за“, 84 „против“ и 22 „въздържали се“ депутатите увеличиха нормативно-признатите разходи за адвокатите. Предложението е на Ива Митева от ИТН, а гласовете „за“ дойдоха от ИТН, „Възраждане“, ГЕРБ, ДПС и ДБ. Против гласуваха БСП и „Продължаваме промяната“.
Това означава, че адвокати ще могат да си намаляват дохода с 40% преди данъчно облагане, вместо с 25%, колкото са те за останалите свободни професии.
В мотивите за него се изтъква, че пандемията е засегнала „изключително тежко както индивидуалните адвокати, така и техните сдружения“. За разлика от останалите професии обаче, адвокатската била ограничена почти напълно от държавата, бизнесът свил разходите за юридически услуги, а помощ от държавата нямало. И още- че някои от разходите били изисквани със закон и адвокатите били длъжни да ги правят.
При обсъждането на предложението в бюджетна комисия, финансовият министър Асен Василев се обяви против, защото „така се създава нерегламентирана държавна помощ и адвокатите стават привилегировани“.