Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крум Зарков от БСП не спази партийната повеля и гласува против разглеждането на хартиената бюлетина. На снимката е с Петър Кънев и Явор Божанков.
Крум Зарков от БСП не спази партийната повеля и гласува против разглеждането на хартиената бюлетина. На снимката е с Петър Кънев и Явор Божанков.

ГЕРБ и ДПС подкрепиха, но свой - Крум Зарков, препъна БСП в опита да се отвори сега Изборният кодекс

Връщането на хартиената бюлетина май няма да се случи за задаващите се предсрочни избори наесен. Вариантите то да мине в този парламент стават все по-малко най-вече поради липсата на време за разглеждането на две четения на промените в Изборния кодекс, които предвиждат освен на машина във всички секции да може да се гласува и с хартия.

Те са внесени от БСП. Първият опит на червените да включи точката в дневния ред на НС не мина. При гласуването депутатите се цепнаха точно наполовина - 115 от БСП, ГЕРБ и ДПС бяха “за”, а 115 от ПП, ДБ, ИТН, “Възраждане” и независимите - “против”. Един от ПП се въздържа.

Решаващ се оказа вотът “против” на левия юрист Крум Зарков. Той нееднократно е споделял мнението си, че трябва да се запази изцяло машинното гласуване като гаранция срещу манипулациите на вота. “Десетки часове съм спорил с ГЕРБ и ДПС за хартиената бюлетина и днес ние да внесем тяхната отколешна идея, за мен е непонятно. Разбира се, машинното гласуване не е панацея и действително притесни някои гласоподаватели. Но ние трябва като партия да положим усилия да им помогнем да преодолеят това притеснение”, написа преди време Зарков във фейсбук. Това правело БСП непоследователна, “а когато си непоследователен по един въпрос, хората спират да те слушат по други.”

Партийната повеля не спази и колегата му Благовест Кирилов, но той пропусна гласуването. А после написа във фейсбук, че не може да подкрепи вот, поставящ БСП “на една страна с ГЕРБ и ДПС”. Не разбирал промяната у соцпартията, която беше “един от силните гласове” за въвеждането на изцяло машинен вот.

А на това каква коалиция се оформя по темата акцентира не без задоволство от трибуната Тошко Йорданов от ИТН.