Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова обявява решението на ИБ и парламентарната група да спрат преговорите с ПП.
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова обявява решението на ИБ и парламентарната група да спрат преговорите с ПП. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
  • БСП с условие без този човек, ако изобщо остане коалицията
  • ПП има само ден за екшън план - в петък взема мандата
  • Привикан в парламента, Кирил Петков обяви: Имаше 3 доклада на ДАНС и решение на съвета по сигурност. Процедурата е на Външно
  • Москва: Изпълнихте чужда поръчка, но никой не може да скъса връзката между народите ни

Заедно с прогонените 70 руски дипломати от Кирил Петков вчера си тръгна и Корнелия Нинова. А така и вероятността за съставяне на ново правителство с мандата на “Продължаваме промяната”, който трябва да им бъде връчен от президента още утре.

Имаме време, всички опции са на масата, каза шефът на депутатите от ПП Андрей Гюров.

Отношенията между “Промяната” и БСП се счупиха на толкова ситни парченца след изненадващото съобщение на Кирил Петков, че качва на самолета за Москва 70 дипломати и семействата им, че червените не само се дръпнаха от преговори сега, но и поставиха условие - няма да се върнат на масата, докато Петков е кандидатът за премиер.

Решението на БСП дойде след извънредно съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група, свикано вчера от Нинова. Лидерката обяви за абсолютно неприемлив начина, по който е взето решението за руските дипломати. И безпрецедентно в българската дипломатическа история, защото е “на прага на скъсване на дипломатическите отношения”.

За пореден път премиерът Кирил Петков взема еднолични решения

по въпроси, които много сериозно засягат националната политика - и вътрешна, и външна. Досега проявявахме толерантност и разбиране в името на общата цел, която си бяхме поставили - да променим модела на управление, но тъй като това е поредното такова решение, ще се върнем на масата на разговори, ако ПП предложи друг кандидат за премиер и Кирил Петков

поеме отговорността за това си поведение

досега, отсече Нинова.

Тя допълни, че решението е взето “абсолютно еднолично от премиера”, а не от Министерския съвет.

Поне два пъти в оперативно заседание на МС е обсъждан въпросът за реципрочност на броя дипломати в дипломатическите мисии на България в Русия и на Русия в България, обяви обаче във фейсбук вицепремиерът от ДБ Борислав Сандов.

В тези разговори е разяснявано от страна на външното министерство за прекомерно големия брой руски дипломати в България, а министър-председателят е докладвал за неправомерни действия от страна на представителите на руската мисия. Решението не би трябвало нито да е изненадващо, нито извънредно, коментира Сандов. Подчертава като странно у нас да има толкова голям брой дипломати на друга държава - несъразмерно голям спрямо населението на тази държава тук, а също и

несравнимо голям брой спрямо дипломатическите ѝ мисии в други държави

Също така трябва да се съгласим, че дипломатическите представители трябва да работят изцяло в духа и рамките на Виенската конвенция, а при обратното да бъдат отзовавани, написа той.

А началникът на кабинета на премиера и говорител Лена Бориславова обясни пред “Дневник”, че решението е взето при пълно спазване на процедурата, като процесът е движен изцяло от МВнР. Това не е решение на Министерския съвет или на премиера. Процедурата е спазена изцяло от МВнР, коментира тя.

“Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно консулството си в Екатеринбург. На посланик Митрофанова бяха връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24 ч на 3 юли 2022 г.”, се посочва пък в официалното съобщение на МВнР.

От прокуратурата обявиха, че не са получавали информация от службите

за сигурност за нерегламентирана дейност от страна на изгонените дипломати на територията на страната.

По настояване на БСП премиерът дойде снощи в парламента, за да бъде изслушан от депутатите заедно с шефовете на служби. Точката бе включена в дневния ред след скандал и опит на председателя Мирослав Иванов да не я допусне. БСП и опозицията обаче надделяха, а по искане на ГЕРБ освен шефа на ДАНС бяха извикани и тези на ДАР и военното разузнаване.

Преди да влезе в пленарната зала, премиерът категорично отхвърли обвиненията, че е взел еднолично решението.

Има 3 доклада на ДАНС, на които се взеха тези решения. Има междуведомствен доклад от МВнР и има решение от съвета по сигурност, обясни той в кулоарите. Докладите започнали “от май - юни,

има отделни информации още през март

Петков напомни кои присъстват на съвета по сигурност - освен министрите, свързани със сигурността, и началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателите на ДАНС и ДАР, директорът на военното разузнаване, началникът на НСО, секретарят на съвета по сигурност и представител на президентската институция.

Решението е от 9 юни 2022 г.,

съобщи Петков, преди да влезе при депутатите с обещание да им представи хронологията.

БСП призова и за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Изказването на Румен Радев от сутринта е изключително тревожно, заяви Нинова, която иначе е в особено обтегнати отношения с него. (Виж коментара на Радев от Мадрид, където е за срещата на върха на НАТО, по-долу.)

Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е наред в

държавата, коментира още Нинова.

Лидерката на социалистите напомни, че ДАНС, изготвяйки такива доклади, трябва да ги изпрати на президента, премиера и шефа на НС.

Шефът на ДАНС се назначава от президента и не може той да не знае, ако има такава информация, отсече Нинова. Според публичната информация става дума за шпионаж, който засяга националната сигурност, и затова било най-уместно Радев да свика КСНС.

България екстрадира руски дипломати по поръчка отвън, коментира вчера говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Външни сили “под фалшив претекст се стремят да скарат европейските държави с Русия, манипулират по циничен начин несамостоятелните правителства и политици, разрушават всичко, което е създавано от десетилетия на Европейския континент”, продължи тя.

Това е опит на загубилото доверието на парламента и намиращо се в оставка българско правителство да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог. Ние сме убедени, а и аз бих желала хората в България да чуят: никой няма да успее да разкъса вековните културни и духовни връзки, които свързват нашите народи. Рано или късно здравият разум ще надделее. Искам да подчертая още веднъж нашата увереност, че това е направено по поръчка отвън, въпреки волята, желанието и стремежите на българския народ, обяви Захарова. Москва заплаши с

ответни политически и дипломатически мерки, включително нереципрочни

И шефът на външната комисия в руската Дума Леонид Слуцки обяви решението на България за взето “далеч на запад” и само пренасочено към София. “Много жалко. Няма основания”, каза той.

 Бъдещият отговор на Москва заплашва да парализира двустранните дипломатически отношения, отбелязва руският в. “Комерсант”. Според изданието вече в руската мисия

у нас ще има 25-има дипломати

и 23-ма души административен и технически персонал.

“Руското посолство в София ще организира набирането на нови служители на мястото на изгонените по-рано дипломати. В рамките на тази квота ще назначим 23-ма дипломати и 25-има технически служители”, каза руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

Тя окачестви като “безпрецедентен и абсолютно неприятелски ход” действията на българското правителство да експулсира 70 руски дипломати. Попитана кои сили стоят зад решението на правителството в София, Митрофанова отговори: “Абсолютно сигурно американците. В случая няма какво да се говори. Тук англичаните и американците изцяло командват тази страна, за съжаление”. Тя отбеляза, че народът на България помни историята и се грижи за паметниците.

ТАСС съобщи, че от България със сигурност ще бъдат изгонени Филип Воскресенски, министър-съветник (вторият човек в посолство), Владимир Климанов и Андрей Громов, генерални консули във Варна и Русе, и Юрий Макушин, директор на Руския културно-информационен център. Заедно със семействата им броят на руснаците, които

властта качва на самолета, ще надхвърли 200 души

Руското консулство в Русе ще бъде затворено, а работата на това във Варна - преустановена.

“Имаше моменти, когато като деца нямахте апетит и в знак на протест изсипвахме кашата от чинията си на пода. Така българите, които загубиха правителството си, изгонват 70 руски дипломати. Овесената каша трябва да се изсипе от купата на пода. Изсипваш я и се омазваш. Само за да отклониш вниманието от себе си и да накараш родителите си да го забележат”, коментира пък зам.-председателят на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачев.

Ива Митева
Ива Митева

Изборите наесен вече

неизбежни, възможните

дати - от 18.IХ. до 9.Х.

  • Петков “издъни” Ива Митева, че говорили тя да посредничи за подкрепа
  • Шанс леко да се отмести вотът само ако ИТН вземе 3-ия мандат и малко протака

Предсрочните избори тази есен са сигурни след решението на БСП да прекрати преговорите с ПП. Кога ще се проведат обаче, зависи от това колко бързо ще протече конституционната процедура по връчването на новите 3 мандата.

Най-вероятните дати за нов вот са между 18 септември и 9 октомври. Първата е възможна само в случай, че Кирил Петков веднага вземе и върне мандата още този петък. Заявката, че ще действат така - вземат и веднага връщат, вече направиха вторите по право ГЕРБ. Това трябва да направи и третата партия, която президентът Румен Радев ще избере.

Ключът към най-късната дата е именно третият мандат. За разлика от първите два, за които конституцията дава само 7 дни срок да се върнат, то за него такъв няма. Радев вече се е договорил с “Има такъв народ” точно за този сценарий, твърдят политици. Консултацията му с хората на Слави във вторник протече много дружелюбно. Третия мандат щял да даде на тях, а ИТН да се забавят, за да може вотът да е най-късно през октомври.

“Промяната” пък вече обсъждат дали да не върнат мандата неизпълнен след решението на БСП, научи “24 часа”. Няма откъде да намерят хора за мнозинство, само ДБ остана сигурен партньор. С ГЕРБ и ДПС разговори са невъзможни. А дори да успеят да стоплят отношенията с ИТН, пак не стигат хора.

Отношенията между ПП и ИТН се взривиха наново в сряда. Пред журналисти Ива Митева разказа, че Петков я е канил на разговор. Не предложил нищо, но обещал да си остане между тях. Във вторник на коалиционния съвет с ДБ и БСП обаче той разказал на всички, че Митева поела ангажимент да предложи група, която да води разговорите за подкрепа на евентуален кабинет. “Така не се прави. Ясно и категорично, в присъствието на колеги, му казах, че ще разговаряме с него, когато официално ни отправят покана. Разговори като независими народни представители, както той се изразява, не може да има”, обясни зам.-шефката на парламента.

22-ма сме върнали на

Москва за 3 години

22-ма са общо руските дипломати, които страната ни е изгонила през последните близо 3 години, показа справка на “24 часа”. Сред тях са първи секретар, военен аташе и търговски представители.

Най-много руски дипломати досега бяха обявени за персона нон грата през април 2022 г. Тогава от страната ни си тръгнаха 10 души. Всички те бяха обвинени в шпионаж.

България изгони първия руски дипломат на 29 октомври 2019 г. Тогава София напусна първият секретар на руското посолство Владимир Русяев, след като прокуратурата обяви, че е работил като шпионин през последната година.

През януари 2020 г. го последваха още двама - един служител на посолството и друг от търговското представителство. Според службите първият се интересувал от информация за механизмите на изборния процес, а вторият - от енергетиката и енергийната сигурност на страната.

Същата година, но в края на септември си тръгнаха други двама. За тях ДАНС обяви, че са търсили информация за плановете за модернизация на Българската армия и поддръжката на на военната техника. През декември ги последва руският военен аташе Василий Сазанович. Той също събирал секретна информация за отбраната, в т.ч. за броя на американските войници, които идват за учения у нас.

Нови двама дипломати бяха изгонени от София през март 2021 г., дни след като шестима души бяха задържани и обвинени за шпионаж в полза на Русия и за изнасяне на класифицирана информация от България, НАТО и ЕС. По-късно през април за персона нон грата бе обявен още един. Неговото изгонване обаче бе протестно след съобщение на прокуратурата, според което 4 взрива на военни складове в България през последните 10 г. вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ). Те имали връзка и с опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

След разследване на ДАНС, при което бе арестуван и българският генерал Валентин Цанков по подозрения, че е съдействал с класифицирана информация, бяха изгонени още двама. Това стана на 2 март 2022 г. Последно на 1 април София изгони и първия секретар на посолството.

Румен Радев и Джо Байдън разговарят преди официалната вечеря за лидерите от алинса, дадена от краля и кралицата на Испания.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Румен Радев и Джо Байдън разговарят преди официалната вечеря за лидерите от алинса, дадена от краля и кралицата на Испания. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Радев се надява

Петков да е мислил,

преди да качи

на самолета 70-те

  • От стратегически партньор Русия стана враг №1 за НАТО
  • Швеция и Финландия получиха официални покани за членове на алианса

Надявам се решението за руските дипломати да е обмислено и като мащаби, и като последствия. Дано министър-председателят в оставка Кирил Петков да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре. Такава позиция изрази президентът Румен Радев преди срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид в сряда. Той не пожела да коментира повече, тъй като не разполагал с информация.

Според държавния глава срещата на върха на НАТО започва в ключов момент при радикално променена стратегическа среда за сигурност в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на глобалната сцена.

Лидерите на страните от алианса приеха нова Стратегическа концепция, която формулира предизвикателствата пред военния пакт за следващите 10 г. В документа Русия е определена като “най-голямата и непосредствена заплаха” за НАТО, а действията на Китай са предизвикателство пред “интересите, сигурността и ценностите” на алианса.

“В досегашната доктрина, приета през 2010 г., Русия бе смятана за стратегически партньор, а Китай изобщо не беше споменат”, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Страните членки са препотвърдили и ангажимента си да отделят за отбрана по 2% от БВП.

Швеция и Финландия получиха официални покани за членове на алианса. Това стана възможно, след като Турция във вторник оттегли ветото си. След разговори между лидерите на трите страни от президентството в югоизточната ни съседка съобщиха, че Анкара е получила каквото е поискала от преговорите. Ердоган блокираше присъединяването на двете скандинавски нации, защото те предоставили убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която властите в Турция смятат за терористична организация.

Сега молбите на Швеция и Финландия трябва да бъдат одобрени от парламентите на всички 30 държави, но според Столтенберг това вече е най-бързата обработка на подадена заявка за членство в историята.

“Руският лидер искаше по-малко НАТО, но сега президентът Путин ще получи повече НАТО по границите на Русия”, каза Столтенберг.

Шефът на НАТО потвърди, че предстои най-голямата трансформация в колективната отбрана от студената война насам. Бойните групи на алианса ще бъдат укрепени до ниво бригади, а силите за бързо реагиране ще бъдат увеличени до над 300 хил. души.

Президентът Джо Байдън заяви, че САЩ дългосрочно ще засили военното си присъствие в Европа, за да укрепи регионалната сигурност. САЩ създават постоянен щаб в Полша, ще изпратят две допълнителни бойни ескадрили F-35 в Обединеното кралство, както и ще предоставят повече въздушна отбрана и други способности на Германия и Италия.

Джо Байдън се здрависва с Реджеп Ердоган пред погледа на Йенс Столтенберг и Борис Джонсън.
Джо Байдън се здрависва с Реджеп Ердоган пред погледа на Йенс Столтенберг и Борис Джонсън.