Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев и Джо Байдън разговарят преди официалната вечеря за лидерите от алинса, дадена от краля и кралицата на Испания.
Румен Радев и Джо Байдън разговарят преди официалната вечеря за лидерите от алинса, дадена от краля и кралицата на Испания.

 От стратегически партньор Русия стана враг №1 за НАТО. Швеция и Финландия получиха официални покани за членове на алианса

Надявам се решението за руските дипломати да е обмислено и като мащаби, и като последствия. Дано министър-председателят в оставка Кирил Петков да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре. Такава позиция изрази президентът Румен Радев преди срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид в сряда. Той допълни, че не иска да коментира повече казуса, тъй като не разполага с необходимата информация.

Относно срещата на върха на НАТО държавният глава обяви, че тя започва в ключов момент при радикално променена стратегическа среда за сигурност в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на глобалната сцена.

Същевременно лидерите на страните от алианса приеха нова Стратегическа концепция, която формулира предизвикателствата пред военния пакт за следващите 10 години. В документа Русия е определена като “най-голямата и непосредствена заплаха” за НАТО, а действията на Китай са предизвикателство пред “интересите, сигурността и ценностите” на алианса.

“В досегашната доктрина, приета през 2010 г., Русия бе смятана за стратегически партньор, а Китай изобщо не беше споменат”, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Страните членки са препотвърдили и ангажимента си да отделят за отбрана по 2% от БВП.

Друг акцент от форума в Мадрид е, че Швеция и Финландия получиха официални покани за членове на алианса.

Това стана възможно, след като Турция във вторник оттегли ветото си. След разговори между лидерите на трите страни от президентството в югоизточната ни съседка съобщиха, че Анкара е получила каквото е поискала от преговорите. Ердоган блокираше присъединяването на двете скандинавски нации, защото те предоставили убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която властите в Турция смятат за терористична организация.

Сега молбите на Швеция и Финландия трябва да бъдат одобрени от парламентите на всички 30 държави, но според Столтенберг това вече е най-бързата обработка на подадена заявка за членство в историята.

“Руският лидер искаше по-малко НАТО, но сега президентът Путин ще получи повече НАТО по границите на Русия”, каза Столтенберг.

Шефът на НАТО потвърди, че предстои най-голямата трансформация в колективната отбрана от студената война насам. Така бойните групи на алианса ще бъдат укрепени до ниво бригади, а силите за бързо реагиране ще бъдат увеличени до над 300 хил. души.

Президентът на САЩ Джо Байдън пък заяви, че страната му ще засили военното си присъствие в Европа в дългосрочен план, за да укрепи регионалната сигурност след руската инвазия в Украйна. Той посочи, че САЩ създават постоянен щаб в Полша, ще изпратят две допълнителни бойни ескадрили F-35 в Обединеното кралство, както и ще предоставят повече въздушна отбрана и други способности на Германия и Италия. 

Джо Байдън се здрависва с Реджеп Ердоган пред погледа на Йенс Столтенберг и Борис Джонсън.
Джо Байдън се здрависва с Реджеп Ердоган пред погледа на Йенс Столтенберг и Борис Джонсън.