Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин отпреди 13 г., когато бе на визита у нас.
Путин отпреди 13 г., когато бе на визита у нас.

Има частна болница в резиденцията си

Медии често му приписват различни болести - депресия, артрит, паркинсон

Новият век започна необичайно за Русия. В новогодишната нощ на 2000 година тогавашният президент Борис Елцин обяви, че се оттегля по здравословни причини, и посочи своя наследник - почти неизвестния в онези години бивш шеф на Федералната служба за безопасност (ФСБ) Владимир Путин, наскоро избран за служебен премиер на страната.

Още в празничната нощ по руската телевизия е излъчено новогодишното поздравление на новия президент, в което Путин казва: "В новогодишната нощ се сбъдват мечти. Още повече в тази особена нощ". След което приканва сънародниците си да вдигнат чаши.

От този първи ден, в който поема властта,

животът на Путин е обвит в мистерия

За неговия личен свят през годините не се знае почти нищо, а при всяка публична поява или липсата на такава става обект на спекулации неизменно и здравословното му състояние.

Дори и почти веднага след като бе встъпил в длъжност, макар тогава да е само на 47 години. По време на едно от първите му международни събития журналисти забелязват необичайни тикове на държавния глава и започват да анализират на какво биха могли да се дължат. През годините често се появяват информации за депресивни състояния на президента, внезапни паникатаки и други параноични прояви.

През 2008 година, малко след като временно става министър-председател, Путин е "диагностициран" с артрит от медиите, защото по време на официалните му изяви репортери забелязват "необичайно подутите му пръсти на ръцете".

След развода с официалната му съпруга Людмила през 2013 година спекулациите за здравословното му състояние зачестяват още повече.

Пресата в Беларус и Полша сензационно обяви през 2014 година, че първият мъж на Русия страда от рак на гръбначния мозък. Част от предположенията бяха как

президентът е лекуван от възрастен лекар от Източна Германия,

с когото се познавал отпреди десетилетия като служител на КГБ в Дрезден. Медикът опитвал различни подходи на лечение, включително курсове инжекции със стероиди.

Заради напредналата си възраст обаче 84-годишният специалист напуснал президента, защото

изпитвал трудности да пътува до Русия

и се притеснявал от прекалените мерки за сигурността на важния пациент.

Според някои наблюдатели любопитни събития по това време дават първите скрити признаци за заболяването на Путин. За мнозина такова например е освобождаването на Михаил Ходорковски в края на 2013 г. от сибирски лагер. Анализаторите го тълкуват като знак на добра воля, продиктувано от болестта на държавника.

Учудващо за мнозина беше и празнуването на рождения ден на Путин в началото на октомври 2014 година. За първи път от 15 г. държавният глава пожела да излезе в тридневен отпуск и прекара празника си на стотици километри от цивилизацията в сибирската тайга.

Според полско издание всъщност тогава Путин искал да се лекува в пълен покой. Подобни слухове за здравето на първия човек в Русия постепенно само се засилваха, а не отшумяваха.

Наложи се Кремъл да излезе с първото си официално изявление по темата. През 2015 година говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков,

опроверга пред “Ехото на Москва”

и агенция Ройтерс слухове,

че здравето на руския президент е влошено, малко след като Кремъл обяви за отложена визитата на президента в Астана, столицата на Казахстан. Песков посочи, че "Путин е абсолютно здрав", и добави: "Ръкостискането му все още е толкова силно, че може да ви счупи ръката".

В началото на 2021 година историкът Валерий Соловей, бивш професор от Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), бе категоричен, че в Русия предстоят големи промени.

„Скоро Владимир Путин ще оповести своите планове за предаване на власттa", твърдеше Соловей.

Тогава в разговор с радио „Ехото на Москва" Соловей обясни своята теория как шефката на Централната банка ще бъде сменена, също както и премиерът. Щял да си тръгне и самият президент. Причината за всичко това според Соловей е здравословното състояние на Путин. Като доказателство за тези твърдения Соловей посочи канала „Генерал СВР" в социалната платформа "Телеграм", който се поддържа от бивши служители от тайните служби. Там е публикувана информация, в която се казвало, че Путин се лекува с медикаменти срещу болестта на Паркинсон, освен това вземал антидепресанти.

Още след като се появиха сензационните твърдения на професора, опозиционни журналисти в Русия изразиха съмнения за тяхната достоверност. Тогава известният руски политолог Станислав Белковски коментира слуховете за здравословни проблеми на Путин с думите, че и да има такива, Кремъл би направил всичко възмножно да ги скрие.

"Дори да предположим влошено здраве на президента, единствено Алина Кабаева, дъщерята на Владимир Путин и най-много още двама души от най-близкото му обкръжение биха знаели за това. Никой друг", твърди Белковски.

От години

всяка поява на Путин се наблюдава и анализира

внимателно. Когато в средата на ноември 2020 година президентът се закашля по време на съвещание с членове на кабинета, което беше предавано на живо, журналистката Юлия Таратута направи ироничен коментар.

"Та нали това е кашлицата на първия човек в страната, значи е и най-важната кашлица в цяла Русия", казва журналистката и изброява различните здравословни проблеми, с които в миналото е бил задочно „диагностициран" Путин - счупени прешлени, синдрома на Аспергер (вид аутизъм), проблеми с панкреаса и много други.

Но не само мимиката и жестовете на Путин са строго наблюдавани. Много внимателно се следи и колко често президентът напуска своята резиденция в покрайнините на Москва, която носи името "Ново Огарьово".

Мястото, което се намира в западната част на Московска област, е официалният дом на Путин още от 2000 година.

Имението е построено през

XIX век от княз

Сергей Александрович, превръща се в държавна резиденция със заповед на един от първите хора по времето на Хрушчов - Маленков, който реконструирал княжеския замък с проект на дъщеря си - архитект, но така и не успял да заживее в него. Резиденцията е напълно променена за Путин, като според публикации в руски медии в нея има дори истинска болница, в която опитни лекари могат да се погрижат във всеки момент за здравословното състояние на президента при нужда. Преди година дори се твърдеше, че един от най-опитните руски хирурзи е забелязан да отива в резиденцията,

"Всичко това са празни приказки и пълна глупост", коментира за пореден път говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Президентът е в добро здраве. Той няма намерение да се оттегля и е в отлична форма„, обяви той, а медиите преброиха, че за последните 15 години говорителят на Кремъл има над 10 официални изявления по темата, средно по едно на всяка календарна година.

Путин на посещение в България през 2009 г.
Путин на посещение в България през 2009 г.