Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До последно Мастера идвал сам на мястото на първата им среща

C елегантно зелено палто тя пресича градинката пред емблематичния в миналото ресторант "Кристал". В другия край на малкия площад е той - Стефан Данаилов. Все още изгряващ актьор, Ламбо вече е пленен от красотата на съпругата на Вили Цанков - Мария. Но след тази среща тя ще се превърне в жената на неговия живот и двамата ще бъдат заедно до последния й миг.

Градинката пред "Кристал" e едно от най-съдбоносните места за големия актьор, който през декември щеше да навърши 80 години.

Затова, когато неговите ученици и племенницата му Росица Обрешкова обмислят по какъв начин да отбележат годишнината му, се обединяват около идеята да покажат любимите места на Данаилов.

"Това, което той си спомняше и винаги много ярко го разказваше, е как е срещнал Мария в зеленото палто.

Влюбил се е в нейната елегантност и това се е случило в градинката на "Кристал", спомня си племенницата на Стефан Данаилов.

Това е началото на дълга, трудна любов, изпълнена с много препятствия, предателства, прошка и разкаяние. Започва, когато Мария е една от най-красивите жени в София, а Стефан Данаилов е студент във ВИТИЗ. Запознава ги сестрата на Данаилов - Росица, която по това време е омъжена за актьора Иван Кондов.

"Има една особена дата в моя живот. Много важно число – 23-ти! На 23 февруари са родени баща ми и Росен, синът на жена ми от брака й с Вили Цанков, на същата дата почина майка ми; на 23 септември е родена Мери, на 23-ти, но друг месец си отиде.

Спомням си как се срещнахме в началото на 60-те години. Аз бях още войник, прибрах се вкъщи в отпуск. Тя димеше с цигара. Беше дошла на гости на Роси и на Иван. Смееше се, говореше оживено. До нея седеше съпругът й Вили Цанков, голям приятел на Кондов. Забелязах я. Красива, интересна и винаги добре облечена. Наблюдавах я отдалеч. Дори не се заглеждах в нея", разказва актьорът в автобиографичната си книга за първия път, в който вижда Мери. При тази първа среща Данаилов не си и помисля да признае пред себе си колко е пленен от красавицата.

Тя е омъжена за друг - известен кинорежисьор, уважаван творец. Той е войник, който дори не знае дали може да се надява на филмова кариера.

Но съдбата си знае работата. Покрай неговата сестра пътищата им с Мария често се преплитат, но тя продължава да е все така недостъпна. Изглежда щастливо омъжена, наскоро е родила сина си Росен. Чувал е от сестра си, че има покана да замине за Москва, за да участва в модно ревю.

"Когато се уволних от казармата, веднъж безцелно се мотаех по софийските улици. Срещу мен на "Аксаков" видях да върви Мерито. Позна ме. Казахме си здрасти и тя ме попита какво правя. "Уча в академията", отговорих наперено. Мери се усмихна. Предложих й вечерта да дойде с мен на гости. Тя каза "да"! Гледах я, харесвах я. Влюбването между нас се случи естествено. Без угризения, без предразсъдъци, без излишни думи. Тогава тя ми разказа, че е в последната фаза на развода си с Вили Цанков", спомня си Ламбо.

Случайната среща на "Аксаков" в началото на градинката "Кристал" променя завинаги живота и на двамата. Мария се отдалечава с красивото зелено палто, а младият Стефан няма търпение да я види отново вечерта. Преди тя да му разкрие за предстоящия развод, Ламбо се зарича да не се поддава на чувствата си.

"Нямах търпение да я видя отново. Толкова пъти си спомнях онзи момент как тя върви срещу мен", издава как се е чувствал тогава бъдещата звезда.

След тази паметна вечер Данаилов се осмелява да покани Мария на среща. Виждат се отново в градинката "Кристал". Прави го като истински кавалер, носи цветя, а любимата му отново е с онова зелено палто, което винаги оживява в спомените на Мастера. Двамата прекарват часове в разговори.

"Помня Мери с едно особено красиво зелено палто. Очите й бяха невероятни, излъчваха топлина. Тя беше умна, но не парадираше с това. Знаеше си мястото.

Заради мен се оттегли от манекенския подиум. Никога не употреби думата "жертва", но аз го съзнавах. Беше като тигрица, защитаваше ме, пазеше ме. Беше готова на всичко за мен. Знаеше за много от глупостите, които вършех. За други се досещаше, за трети й донасяха "доброжелателите", разкрива греховете си актьорът в своята автобиография.

Сам признава, че в началото на любовта си с Мария не предполага по какъв дълъг и трънлив път ще преминат двамата.

Макар вече да е разведена, Ламбо и Мери дълго време не се събират под един покрив. Тя живее на Руски паметник, той - на ул. "Сан Стефано". При всяка среща я изпраща до тях и след това се връща обратно. Прави го и след репетиции, макар да е изморен, а навън да е студено. Иска Мария да е сигурна в общото им бъдеще. Минават месеци, преди да заживеят заедно. Често прекарват срещите си в емблематичната за тях градинка. Постепенно усещат, че моментът е дошъл. Заживяват заедно, а с тях и синът на Мария от Вили Цанков - Росен. Наемат малък апартамент близо до хотел "Плиска". Нямат почти никакви финанси, издържат се с надомна работа. Ламбо е още студент, първият му голям хонорар е още далеч. Мария се грижи за сина си и за мъжа си. Все по-рядко приема ангажименти като модел, защото иска да е със семейството си.

От този момент не се разделят. Макар Стефан Данаилов да се превръща в най-известния актьор, а това води след себе си и проблеми за семейството.

"Тя никога не позволи да се плюе по мой адрес. С годините ставаше по-остра към останалите хора, изпокара се с много приятели, особено след демократичните промени, когато се разделихме на червени и сини. Беше страшно. Имаше периоди, в които си седяхме само двамата у дома в хола, който преди беше пълен с хора. Годините бяха такива, преживяхме и това", пише в спомените си Ламбо.

Мастера сам признава за греховете и угризенията.

В името на успеха и комфорта на актьора Мария остава у дома, отказва се от своята кариера и както сама е признавала, прехвърля всичките си амбиции и мечти към него. Затова и кротко го чака след всяко представление, след всяка негова командировка, когато снима филм.

Най-големия удар Мария понася след разкритията на актрисата Ирен Кривошиева за извънбрачно дете от актьора и участието им във "ВИП Брадър".

Единствено тогава Мери нарушава мълчанието си и излиза пред камерите - отново за да защити Данаилов...

"Няма със Стефан да се обръщаме назад. Ако има на този свят човек, който ми е мил, това е той. Живели сме толкова дълго и щастливо заедно", казва Мария Данаилова в предаването "Всяка неделя" на Кеворк Кеворкян.

"Не съм агресивна и няма да тръгна да отмъщавам. На всеки съм готова да подам ръка. Не знам защо са взели решението да участват в шоуто, те са взели това решение. Не искам да ги оправдавам, не ги и упреквам. Лично аз няма да гледам това предаване, защото така съм възпитана, патриархално. Не искам да следя "Златки", допълва Мария пред Кеворкян. По-късно тя се запознава със сина на Стефан - Владимир Данаилов. В последните си интервюта Мастера признава, че всеки е дал и е получил приживе прошка, но това са моментите, които до голяма степен разболяват и двама им. Дори в последните си мигове Мария окуражава Стефан да отиде в театъра, за да се качи на сцената. Шест месеца преди този момент Ламбо е диагностициран с онкозаболяване. Следва мъчителна борба с болестта и дълго чакано завръщане на сцената. В същата вечер, в която Мария си отива, Ламбо трябваше да играе в постановката "Пигмалион", но това така и не се случва. След смъртта й здравето му се влошава още повече, все по-често прекарва времето си сам.

Неслучайно на няколко пъти негови почитатели са го забелязвали да се разхожда в градинката "Кристал". Винаги казвал, че отивал към театъра, но близките му знаят, че това е било време за него и Мария.