Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Престъпникът е в списъка на 12-те най-опасни бегълци от закона в Англия

Комуникирал с аверите си чрез криптирани телефони

В България заловиха Хенрикас Дактарас от литовската мафия, черногорския гангстер Предраг Кнежевиц и руснака Владислав Мухин от "Бандата на Федя"

Близо две години испанските власти и британската Национална агенция за борба с престъпността издирват под дърво и камък наркотрафиканта Бенджамин Маккан. Престъпникът с дебело криминално досие е търсен главно в Испания и на Канарските острови, тъй като имало сигнали, че се подвизава там.

За изненада на всички преди броени дни белезниците щракнаха на ръцете му у нас. След подадена информация, че е влязъл в България, той бе заловен в Пловдив. Полицията установи, че е притежавал фалшив паспорт, с който се предполага, че е преминал границата.

Въпреки, че в родния си Норфолк Маккан е обвинен в заговор за доставка на няколко колограма наркотици от клас А - кокаин, у нас той не е имал нищо общо с пазара ни на дрога, научи "168 часа". Мъжът се е криел и не е участвал в подземните канали за доставки, които са преминавали транзит през България. Дали и кога е щял да ни напусне, остава неясно.

Той влиза в списъка на британската полицейска агенция "Most Wanted", включваща 12 бегълци, за които се смята, че се укриват в Испания, след като прави наркосделка през 2020 г. По време на нея заедно със съучастниците си използват криптирани телефони, за да не бъдат проследени. Част от мобилните устройства дори са унищожени, за да няма никакви следи.

"Маккан е петият беглец, арестуван от списъка на най-издирваните - гласи официалното становище на британските служби. - Няма да спрем, докато останалите не бъдат хванати. Продължаваме да работим с партньори и правоприлагащи агенции по целия свят, за да открием най-търсените ни престъпници."

Според английските власти доказателствата срещу Бенджамин категорично сочат, че той е трафикирал кокаин. Голямо количество е открито и при обиск в дома му. Тогава полицията не успява да го арестува, тъй като той вече е в неизвестност. Свидетели обаче липсват. Няма такива, които да са пожелали да дадат показания с цел да разкрият престъпната мрежа, в която е участвал.

"Арестът на Бенджамин Маккан стана възможен след отлична работа на нашите служители за международна връзка, екипа на Guardia Civil за издирване на бегълци, българската полиция и колегите ни от българската дирекция за международно сътрудничество, на които сме много благодарни", коментира и Стив Рейнолдс, регионален мениджър на NCA в Испания.

Маккан всъщност не е първият издирван опасен престъпник, който задържат у нас. Ключова фигура на литовската мафия също бе арестувана през септември 2009 г. във вила в Кранево по време на международна операция, координирана от Европол, в която участват Великобритания, Норвегия и Испания.

Благодарение на информация, която българските служби получават от Бюрото за връзка на Литва в Европол, става ясно, че 52-годишният Хенрикас Дактарас се крие в страната ни. Според криминалното му досие той е водеща фигура на мафията в прибалтийската държава и бил отговорен за 30 убийства. Занимавал се още с отвличания, изнудвания, трафик и незаконно притежание на оръжие. След като полицията в родината му не успяла да го открие, за да го вкара в затвор, той бил обявен за международно издирване.

Дни след задържането му става ясно, че окръжният съд във Варна е допуснал неговата екстрадиция. По-късно бяха разпространени и снимки от транспортирането му, които свидетелстваха, че то се е случило под засилена охрана, а Дактарас бил съпроводен с маска на лицето.

Преди две години гранични полицаи закопчаха на летището в София и един от най-опасните черногорски гангстери - Предраг Кнежевиц. 42-годишният рецидивист бе арестуван преди да излети от България. Според властите мъжът, който е сочен като един от лидерите на т.нар. кавказки клан в Черна гора, се е подвизавал у нас с фалшив португалски паспорт с името Бранко Даниел.

Той бе издирван от Интерпол от март 2017 г., за да излежи 8 месеца затвор - остатък от присъда за опит за убийство на 2-ма мъже. Подозиран е и в извършването на много други различни престъпления.

По данни на властите в страната ни Кнежевиц е влязъл на 11 септември 2018 г., но паспортът му усъмнил полицаите, които започнали проверка. По снимката и отпечатъците в Интерпол разбрали, че това е издирваният мафиот. В неговото търсене участвали служби от Франция, Германия, Португалия и Испания. И това не е случайно - мъжът е използвал различни фалшиви самоличности, с които пътувал през няколко държави от ЕС.

Какво казва пред съда Кнежевиц?

Той твърди, че е португалец, но е роден в Барселона. Обяснил, че е бизнесмен с ресторанти в Испания.

Преди четири години родните медии излязоха с информация, че у нас е задържан и гангстер номер 1 на Полша. Според публикациите на 200 километра от София български командоси успяват да закопчаят издирвания с червена бюлетина на Интерпол Михал К. по прякор Каиша.

В родината му Михал е смятан за един от най-опасните полски престъпници, който в продължение на дълги години е лидер на криминална организирана престъпна група. Тя била отговорна за производство и търговия на наркотици, грабежи, кражби и измами. Малко след като службите успели да разбият бандата, Каиша избягал от страната и следите му били изгубени.

Властите били убедени, че той постоянно сменял документите си за самоличност и дори се подложил на пластични операции, за да промени външния си вид. Поради това за издирването му била издадена локална заповед в Полша, Европейска заповед за арест и Червена бюлетина на Интерпол.

Сред арестуваните у нас гангстери не липсват и представители на италианската мафия. В апартамент в Добрич българските власти успяха да хванат 35-годишния Игнасио Никодемо и 37-годишния Джузепе Ромео, които са търсени в Ботуша по специалния закон за борба с мафията. Според службите те са членове на криминална структура, която е извършила серия от отвличания, въоръжени грабежи и убийства. Ромео например бил автор на атентат срещу поделение на карабинерите през 1993 г., когато взривил автомобил, натъпкан с 27 килограма нитроглицерин и други взривни материали.

Разследването в България установи, че двамата престъпници са се подвизавали с фалшиви паспорти. На тях пишело имената Теста Джузепе и Мусалино Франческа. Представяли се и за бизнесмени, които искали да откриват ресторант в Добрич. Самоличността им обаче бе потвърдена след сверяване на дактилоскопичните отпечатъци, получени от централата на Интерпол в Лион. Данните от изследването категорично показаха, че това са опасните търсени рецидивисти.

През 2020 г. в България белезниците щракнаха на ръцете и на 47-годишния руснак Владислав Мухин, който бе издирван в родината си за 2 гангстерски убийства в град Казан. Според тамошната полиция той е член на т.нар. банда на Федя с лидер Фердинант Юсупов. Прокуратурата в Русия твърди, че групировката е ликвидирала бизнесмени и свои конкуренти в престъпния свят, а Мухин е сочен за физически убиец на две от жертвите.

По данни на службите в руската федерация мъжът е издирван от 1998 г., а от 2014 г. е обявен и за международно търсене с червена бюлетина на Интерпол. Той каца на летище София със самолет от Тел Авив на 27 август 2020 г., където гранична полиция проверява документите му за самоличност. Справката показала, че паспортът на "израелеца" е фалшив. Той мигновено е задържан, а по-късно е установено и кой е всъщност.