Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заплатата на французина е последният пирон в ковчега на добрите намерения да бъдат успокоени бесните харчове в най-популярния спорт

Испания плаче с “Реал” (Мадрид) след неуспешния им опит да откраднат французина. Кога друг път се е случвало Кралете от Мадрид да не получат това, което са си пожелали

Настанете се удобно на най-близкия стол, защото следващата информация предизвиква световъртеж. Килиан Мбапе ще получава чисто по 1,1 млн. евро на седмица в ПСЖ само заради умението да прави каквото си поиска с футболната топка. Не, няма грешка - това е седмичното, а не месечното му възнаграждение. 23-годишният талант за 30 дни ще изкара колкото повечето хора по света не биха могли да припечелят за няколко живота напред.

Подобни сравнения, разбира се, изглеждат твърде спекулативни, защото няма как всички да сме равни по тази земя. Някои са родени за разкош, а други за безкрайна нощ, ако може да перифразираме поета. И все пак е хубаво да има някакви граници, които да ни пазят от хаоса. От ФИФА и УЕФА от години се опитват да поставят такива граници, да наложат правила срещу истеричното харчене на стотици милиони и дори милиарди за шепа млади момчета с много талант в краката.

Развоят на преговорите за новия договор на Килиан Мбапе заби и последния пирон в добрите намерения да бъде въведен финансов феърплей и да се спре разделението на бедни и богати в европейския футбол. С действията си босовете на ПСЖ демонстрираха, че могат да правят каквото си поискат, опирайки се на своите препълнени догоре петролни кладенци. От първи юли нататък френският национал ще се превърне в най-скъпо платения футболист на планетата. Защото няма да разчита само на "скромната" си месечна заплата, а и на куп допълнителни бонуси, така че да се стигне до космическата сума от 300 млн. евро, които 23-годишният талант ще прибере за тригодишен престой в тима от френската столица.

И това съвсем не е всичко, както пък се казваше в една реклама. Мбапе ще получи пълен контрол над имиджовите си права, или казано по-простичко – ще прибира всяка една стотинка, изкарана от участие в реклами и други платени мероприятия. Младият нападател е позлатен в буквален и преносен смисъл. А след като са налети толкова много пари, просто нямаше как да не се вдигне шум до бога.

В случая най-шумни са босовете на “Реал” (Мадрид).

Но ако сме максимално честни, именно те през годините систематично подкопаваха основите на нормалността в европейския и световния футбол. Плащаха немислимо високи трансферни суми, примамваха алчни звезди с твърде високи заплати, обираха каймака със самочувствието, че са най-успели и богати. Сега положението е: с техните камъни по тяхната глава.

Намериха се по-богати, които да ги надцакат, и това не се хареса не само на "кралете", но и на цяла Испания. Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас се включи в общия вой, заплашвайки че сделката между френския национал и сегашния му тим може да коства работата на хиляди жители на Стария континент.

Спортният директор Леонардо (вдясно) изгуби благоволението на своя "подчинен" и сега ще трябва да си търси нова работа.
Спортният директор Леонардо (вдясно) изгуби благоволението на своя "подчинен" и сега ще трябва да си търси нова работа.

"Новият договор атакува икономическата стабилност на европейския футбол и поставя в риск стотици хиляди работни места и интегритета на спорта, не само в евротурнирите, но и в местните първенства. Най-скандалното е, че клуб като ПСЖ, който през миналия сезон има загуби от 220 млн., а в последните години над 700 млн., може да сключи такава сделка", разгневи се босът на испанското първенство. Случаят придоби едва ли не международно значение и изправи на нокти дипломатите на Франция и Испания. От испанска страна подадоха всички възможни жалби срещу всички замесени в мегасделката. Не се очаква да има някакви конкретни последствия както за Мбапе, така и за клуба на несметно богатите шейхове.

В скандала дори бе замесено името на майката на Мбапе – Файза Ламари, която първо твърдеше, че синът й има устна договорка с "Реал" (Мадрид), а впоследствие се отметна от думите си. Но кой може да се сърди на една майка, която иска най-доброто за сина си. Впрочем именно в семейната история на Мбапе могат да бъдат намерени причините, довели до истеричната битка между най-богатите за вниманието на младото момче.

Защото при него нищо не е дошло случайно. Да, съдбата го е дарила с невероятен талант, но историята помни хиляди като него, които пропиляват всички възможности, за да залязат още преди да са изгрели.

Още от първите си съзнателни мигове на тази земя Килиан се влюбва във футбола. Това не е любов, това е някакъв вид лудост.

"Той можеше да изгледа четири мача един след друг и да ми се разсърди, ако му спра телевизора. Той искаше да има топка под главата си вместо възглавница. Интересуваше се само и единствено от играта.

Дори аз – футболният треньор, се притеснявах, че момчето ми се вманиачава", ще разкаже много години по-късно бащата на футболната звезда Уилфред Мбапе.

Меси ще трябва да свиква с мисълта, че по-младият му съотборник съвсем скоро ще го измести на трона.
Меси ще трябва да свиква с мисълта, че по-младият му съотборник съвсем скоро ще го измести на трона.

Дори и да е бил притеснен по някакъв начин, таткото и за момент не си помисля да въздейства върху психиката на момчето. Напротив, той насърчава желанието му да се развива. Когато другите хлапета си отиват уморени, за да вечерят у дома, баща и син остават на терена, за да изпробват още някой и друг номер. Пръст в усъвършенстването на футболната машина има и майката Файза Ламари, която е бивша хандбалистка.

Тя взима тежкото решение той да не бъде примерен ученик и въобще да се размине с нормалното детство. Вместо детски партита по случай рождените дни на хлапето родителите му го водят да се среща с големи футболни звезди като Тиери Анри и Зинедин Зидан. Гледането на мачове, безкрайните тренировки на терена и беседите с доказани футболисти дават своя плод и още на 12-годишна възраст хлапакът е искан от половин футболна Европа. А пътят му след това е добре известен.

Сега няма нищо по-сигурно от това, че именно Мбапе ще бъде следващият крал на световния футбол, след като Меси и Роналдо вече мислят за живота си извън професионалния спорт.

И точно като двамата си батковци едно време той не само ще получава огромна заплата, но и ще участва в изграждането на успешни бизнеспроекти. Неслучайно в договора му има клаузи, според които може да влияе върху управлението на ПСЖ. Нещо, от което Килиан се възползва при първия удобен случай.

Според френските медии именно по негово настояване е уволнен досегашният спортен директор Леонардо. За неговото място се спряга името на португалеца

Луис Кампос, който се смята за откривателя на Мбапе и двамата не крият приятелските си отношения. Нищо чудно и сегашният треньор Почетино да остане на поста си, след като един човек от отбора се е застъпил за него, а вие веднага ще се сетите за кой точно става въпрос.

Изглежда че топиграчът на ПСЖ ще продължи традицията на Меси и Роналдо да кове клубната стратегия за развитие. Дали това е успешен подход? Ако си спомним за престоя на Меси в "Барселона", то отговорът е по-скоро "да".