Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Индия за втори път удря рамо на Русия, забранявайки експорта на зърно

На международните пазари напрежението се покачи, след като Индия обяви, че ограничава износа на зърнени култури заради неочакваните горещи вълни, съсипали реколтата.

От друга страна, ЕС и Украйна правят всичко възможно да осигурят доставки на зърнени продукти по суша. Преди войната 90% от износа на селскостопанска продукция се реализираше през

пристанищата на Одеса и Николаев,

но сега те са затворени. Въпреки това след началото на конфликта, през февруари 150 хил. тона зърнени и маслодайни продукти са изнесени по жп маршрути, а през март количествата вече са два пъти по-големи. Засега Украйна няма да налага ограничения върху износа на ечемик, соя, рапица и слънчоглед. Единствено при пшеницата страната изисква фирмите да имат лиценз, но той е безплатен.

Добрата новина е, че около 70% от площите в Украйна ще бъдат засадени през тази година и ако количествата могат да бъдат изнесени, това със сигурност ще предотврати

апокалиптични сценарии

за глад в определени региони по света.

От Украйна апелираха ЕС да им помогне с вагони, с камиони за транспорт на зърнени култури и петрол. Според страната добивът на пшеница за 2022 - 2023 г. може да достигне 19,8 млн. метрични тона и се предвижда експортът да е между 14 и 16 млн. Причината е в огромните натрупани запаси от сезон 2021 - 2022 г.

С царевицата ситуацията е по-сериозна, тъй като значителен процент от площите попадат в райони с активни бойни действия.

В украинското министерство на земеделието са скептично настроени и по отношение на реколтата от слънчоглед. Според тях площите ще намалеят и добивите ще бъдат ниски. Обнадеждаващо е, че площите със соя няма да бъдат засегнати, тъй като са в области, където

рискът от възпламеняване

на военни сблъсъци е нисък. Затова от Украйна прогнозират, че реколтата от соя ще е 2,9 млн. метрични тона при 3,5 млн. през миналата година.

От консултантската група UkrAgroConsult пресмятат, че страната ще осигури горе-долу същото количество рапица като предходната година. Според тях 98% от площите са в добро състояние. Рискът е свързан единствено с факта, че 300 хил. хектара са в райони с висок риск за пренасяне на военния конфликт там.

Според ООН 30 до 40 процента от реколтата през есента на 2022 г. в Украйна ще е застрашена, тъй като фермерите не са успели да засадят. Глобалният недостиг на торове също може да навреди на производството.