Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мохамед Халаф
Мохамед Халаф

От началото на агресията на Русия срещу Украйна, възродила в Европа спомени за предишните военни катаклизми, двете воюващи страни започнаха да се обвиняват в привличане на екстремисти и чуждестранни бойци. Истината е, че новото военно огнище в Европа даде втори шанс на терористичната организация ИДИЛ (по-известна в арабския свят като ДАИШ), както и на останалите джихадистки структури.

Седмичникът на ИДИЛ "Ал-Наба" посвети преди няколко дни редакционна статия на войната, характеризирайки я като сблъсък между две кръстоносни сили (така джихадистите наричат „неверниците“). При това тази тема измести една далеч по-важна за организацията вест - убийството на нейният лидер Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Кураши в резултат на американска атака в началото на миналия месец. За събитието бе съобщено с голямо закъснение по очевидни причини.

Международните наблюдатели са на мнение, че засилващият се конфликт между Запада и Русия ще отслаби международните усилия за борба с тероризма. Показателно е злорадството, демонстрирано от ИДИЛ, която вижда в тази война „божие възмездие“,  постигнало враговете ѝ. Особено задоволство у джихадистите поражда формирането на единен западен фронт срещу Русия, която през 2015 година се намеси в Сирия и нанесе големи разрушения сред цивилното население, причинявайки масови вълни бежанци вътре в страната и в света. Целта на Русия беше повече умерената опозиция, отколкото „Ислямска държава“ и други ислямистки структури. Нещата вече се промениха и „на терен“: според Сирийската обсерватория на правата на човека през последните дни се наблюдава чувствително намаляване на въздушните нападения срещу джихадистки позиции в Сирия. А това несъмнено е свързано с войната в Украйна.

Съществуват различни хипотези за

дългосрочния ефект на войната в Украйна върху джихадистките групировки

Според някои наблюдатели самата Украйна ще се превърне в безопасно убежище и средище на терористи, включващи руснаци и чеченци, които са заклети противници на Русия заради нейните престъпления в Афганистан, Чечения и Сирия. Други пък са на мнение, че заетостта на великите сили с украинския конфликт ще позволи нов подем на джихадизма в неговото близкоизточно лоно и преди всичко в Сирия, Ирак и Африка. В полза на последното е и неотдавнашната „интронизация“ на новия лидер на терористичната организация „Хорасан“ със седалище в Афганистан.

ДАИШ и войната на Путин срещу Украйна

В горецитираната редакционна статия на органа на ИДИЛ се дават две обяснения за Руската война в Украйна. Първото е традиционно религиозно в смисъл, че тя е неизбежното божие наказание за неверниците. Второто обяснение е геополитическо – според статията наблюдаваме логичното разпадане на световната система, възникнала върху руините на Втората световна война, което не е изненадващо предвид нарастващата конкуренция между Америка и Русия за контрола върху страните от Източна Европа. Според седмичника войната се вписва в политиката на сдържане на Вашингтон спрямо Русия, насочена към осуетяване на намеса от трети страни, както и на опасността от настаняване на проруско марионетъчно правителство в Киев.

Анализаторите смятат, че статията отразява виждането на ИДИЛ за състоянието и промените в съществуващата международна система и свидетелства за намеренията на джихадистите да допринесат за нейното разпадане като активен участник в световната политика. С други думи, ИДИЛ очаква по-нататъшно разширяване на войната – нещо повече, тя щяла да даде начало на нов тип военни конфликти, които могат да обхванат и други европейски държави. Сред останалите лидери на ИДИЛ и Ал-Кайда съществува убеждението, че войната потвърждава валидността на техните идеологически убеждения и изразените позиции за неизбежността на този тип война и твърдението, че тя все още е действащ инструмент в международната политика. Освен това се лансира и доктрината за „ислямистки реванш при (международни) кризи“, в които са ангажирани великите сили. Той би включил възстановяването на организационните структури на ИДИЛ, тяхното инфилтриране в Европа, както и в Средна Азия, откъдето ще могат пряко да дестабилизират страните в региона. Че подобна възможност вече се превръща в реалност, свидетелства и извършеният от джихадисти от Средна Азия терористичен акт в руския град Калуга само дни след началото на инвазията в Украйна.

Ново терористично присъствие в Европа

В последния си доклад генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за заплахата, която ИДИЛ представлява за международния мир и сигурност, като илюстрира това с опита на жена да избяга от френски затвор през ноември миналата година, за да се присъедини към джихадистите в Сирия и Ирак. В тази връзка Гутериш призова към затягане на контрола върху спящите клетки и сборищата на ИДИЛ и салафитите в Европа, които са обект на постоянно наблюдение.

Експертите по ислямски тероризъм не изключват и извършването на нови смъртоносни атаки от свързани с ИДИЛ „вълци единаци“. Вестник „Индипендънт Арабия“ цитира Мохамед Мухтар Кандил, експерт по политически ислям и екстремизъм от Центъра за изследвания и консултации „Трендс“ в Абу Даби, според когото още през 2015 г., т.е. непосредствено след руската анексия на Крим, са били сформирани три батальона от чеченци за борба с руснаците и отрядите на Кадиров. Последните са смятани от противниците на Кадиров за предатели на чеченската нация, тъй като „нито един чеченец не бива да се бие на страната на Путин“. Според експерта ИДИЛ следи внимателно развоя на военните събития и клейми проруската пропаганда, показваща как хората на Кадиров се молят, преди да тръгнат на войната, в която позорят своята вяра.

В други доклади на „Трендс“ се твърди, че по време на възхода на ИДИЛ през 2015 г. броят на руските граждани, присъединили се към тази организация, е нараснал с 300%, достигайки до над 2400 бойци (при 800 души през 2014 г.). Тогава особено се прочу Цезар Токосашвили, известен като „Ал-Бара Чеченецът“, който е бил заместник-министър на войната в „Ислямска държава. По-късно беше задържан от специалните части в украинската армия през ноември 2019 г и екзекутиран.

Понастоящем ИДИЛ е в процес на преосмисляне на следваната стратегия по време на войните в Сирия и Либия, както и в контекста на гражданската война в Ирак. Докато руската армия в Сирия през цялото време от военната си намеса е фокусирана върху борбата с умерената опозиция в страната, ИДИЛ възнамерява да използва руско-украинската война, за да настани свои структури в региона и особено по източната ѝ граница. С оглед реализирането на тази цел ИДИЛ ще разчита на привличането на недоволни от участието на чеченските мюсюлмани на страната на Русия в сегашната война. С други думи, продължаването на руско-украинския конфликт ще създаде благоприятни условия за възхода на тази терористична организация в бившите съвестки републики.

Шансът на ИДИЛ

Предприетото от ИДИЛ миналата седмица нападение срещу военен автобус в пустинята Палмира в източната провинция Хомс в Сирия е най-мащабната по рода си през последните месеци. Тя се откроява не само по броя на жертвите, но и поради това, че е била извършена от голям брой джихадисти – между 10 и 12 терористи с използване на автомобили и велосипеди. Според Сирийската обсерватория на правата на човека тази атака е станала възможна поради намаляването на активността на руската авиация в Сирия след началото на украинската военна кампания.

Наред с това, подновената дейност на организацията в социалните медии и интернет като цяло свидетелства за активизиране дейността по рекрутиране и пропагандиране на нейната кауза. При това в тези публикации се твърди, че ИДИЛ е предсказал неминуемия сблъсък в лагера на неверниците и по такъв начин е доказал своята правота. Най-облагодетелствани от възникналата с украинската война нова ситуация са подразделенията на ИДИЛ в сирийската пустиня. Тяхната подновена терористична дейност, довела до избиването на голям брой сирийски войници в провинция Хомс, се обяснява и с факта, че частната руска структура „Вагнер“, чиито бойци се бяха специализирали в преследване на джихадистите, спешно започват да бъдат прехвърляни на украинския фронт.

Призивът на ИДИЛ към мюсюлманите в Русия и Украйна да не се бият в рамките на двете враждуващи армии на украински земи, както и обявеният сбор на нейните бойци в „обетована земя на халифата“ – териториите в Сирия и Ирак, които тя контролираше до ликвидирането на последната си база в сирийското село Ал-Багуз през март 2019 г., е ясно доказателство, че е в ход мащабна подготовка за преминаване в настъпление на този фронт.

Колкото по-дълго продължава войната, в която Путин по подобие на Чечения и Сирия използва тактиката на „изгорена земя“, толкова по-голяма става вероятността за възход на ИДИЛ. По всичко изглежда, че новият набор на джихадисти, този път от Русия и самата Украйна, ще се влее в организационната структура на „Хорасан“, базирана в Афганистан. Оттам новото поколение джихадисти пряко ще застрашава не само талибанската власт, но ще дестабилизира и съседни страни като Пакистан, бившите съветски републики от Средна Азия и самата Русия.