Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимките са предоставени на сп. "Космос" от колегите на Аревик Саргсян.
Снимките са предоставени на сп. "Космос" от колегите на Аревик Саргсян.

Най-чувствителната антена започва да проучва дълбокия Космос

Началото на 70-те години. Световноизвестният радиофизик Парис Херуни с любопитство разглежда мегалитите отпреди 7500 години в най-древната обсерватория в света – Караунч. Експедиция след експедиция геният на Армения иска да разкрие тайните на първите астрономи. Докато наблюдава вдлъбнатините в камъните, пълни с дъждовна вода, го осенява странна идея.

Започва трескави изчисления и резултатът е смайващ – Херуни прави проект на най-чувствителния телескоп, способен да наблюдава Вселената в два честотни диапазона (радио и оптичен), защото съоръжението е едновременно и радиотелескоп.

ROT-54 наистина е уникален

– не само че е сред най-мощните, но и постига повърхностна точност от 70/100? и работи с вълни с дължина от 200 mm до 1 mm. Лъчът е толкова фин и прецизен, че осигурява безпрецедентна чувствителност и невиждан до момента коефициент на усилване. Сферичният радиорефлектор на телескопа е вкопан дълбоко в земята. Диаметърът на антената му е 54 м, а този на оптичния телескоп 2,6 м, отворът отгоре е 32 м и се използва във всяка посока на лъча на антената.

Геният Парис Херуни настоява за специална конструкция с ръчно поставени плочи, за да постигне фантастичния ефект. 
Снимките бяха предоставени на сп. "Космос" от колегите на Аревик Саргсян.
Геният Парис Херуни настоява за специална конструкция с ръчно поставени плочи, за да постигне фантастичния ефект. Снимките бяха предоставени на сп. "Космос" от колегите на Аревик Саргсян.

Съоръжението функционира от 1987 г., като не само е сред най-мощните телескопи на планетата, но по прецизност и точност в изображенията няма равен. Затова „Космос“ се свърза с племенницата на проф. Херуни – проф. Саргсян, която наследява своя чичо Херуни и е сред най-известните учени на Националния политехнически университет на Армения.

„Изграждането на съоръжението не беше лесно – разказва тя. – Основният сферичен рефлектор трябваше да бъде изграден от над 3800 излети ръчно алуминиеви панели.

Професор Херуни попита на много места къде могат да ги изработят по този начин, но никой не се наемаше. Нито един металургичен завод на Съветския съюз. Казваха, че не могат да се справят с тази сложна задача, а той искаше панелите да бъдат изключително издръжливи. В тях не трябваше да има никакви фуги, никакви мехурчета въздух. След дълго търсене проф. Херуни откри известния в Армения майстор Григор. По това време той работеше в Еревански алуминиев завод.

По време на Перестройката съоръжението е разграбено.
По време на Перестройката съоръжението е разграбено.

Григор уверил моя чичо, че може да разтопи повърхностните панели на антената ръчно, като използва стари и изпитани технологии. Майсторът поръча да му доставят един специален вид червена глина от Южна Русия, за да подготви с нея матрица за формоване. След това всички панели бяха обработени в нашия завод.“

През 70-те Херуни е утвърден учен. Проектите му са толкова нестандартни и успешни, че в СССР решават да подкрепят иновативната идея, още повече че е в ход надпреварата със САЩ в Космоса.

Племенницата на Парис Херуни - Аревик Саргсян се заема с непосилната задача да възстанови телескопа Окото.
Племенницата на Парис Херуни - Аревик Саргсян се заема с непосилната задача да възстанови телескопа Окото.

„Херуни осигури вода, ток, изгради се път, засадихме дървета“, разказва неговата племенничка. Телескопът е построен бързо - между 1980 и 1985 година. За лош късмет тогава идва Перестройката и хроничният недостиг на средства си казва думата.

Как племенницата на Херуни Аревик Саргсян успява да възстанови уникалният телескоп и какво всъщност може той, четете в новия брой на сп. "Космос".