Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Людмила Живкова и Иван Славков с бебето Тошко и каката Жени.
СНИМКА: АРХИВ
Людмила Живкова и Иван Славков с бебето Тошко и каката Жени. СНИМКА: АРХИВ

Губи на бас кашони с коняк “Плиска”, бил убеден, че никой няма да познае как ще кръстят сина му

Докато е на почивка с Людмила, баща ѝ заминава на тайна среща в Крим, за да договорят нахлуването в Чехословакия през 1968 г.

Батето пленява Людмила с неподправеното си чувство за хумор малко след като е загубил първата си жена Светла, която

загива в самолетна катастрофа

Точно по това време Людмила се разделя с първия си съпруг Любомир Стойчев. Отношенията между дъщерята на Първия и Батето се развиват бързо и двамата стават най-обсъжданата двойка в София.

"По ирония на съдбата и двете ми първи сватби бяха в бившия ресторант "Варшава", коментира по-късно Славков. С Живкова отиват на сватбено пътешествие с кола из Европа. Двамата се обичат, а той никога не я нарича по друг начин освен Мила. Когато му ражда син, той губи на бас няколко кашона с коняк "Плиска", защото навсякъде твърдял, че никой няма да познае как ще кръстят внука на Тато.

В крайна сметка всички познали

В мемоарите си той разказва за една от почивките си с Людмила в двореца "Евксиноград". Там бил и Тодор Живков, който, без да казва, заминал някъде със самолет. Върнал се още същата вечер и обяснил, че е бил в Крим. На следващия ден държавите, участващи във Варшавския договор, влизат в Чехословакия. Вероятно той е бил на среща, където е взето решение Съветският съюз да се изправи срещу бунтарите.

На 20 срещу 21 август 1968 г. войските на 5 страни, сред които и България, нахлуват в Чехословакия. Влиза в действие т.нар. Операция "Дунав", при която около 7000 съветски танка и около 600 хил. войници окупират територията на страната.

Славков с втората си съпруга Людмила Живкова и доведената си дъщеря Евгения.
Славков с втората си съпруга Людмила Живкова и доведената си дъщеря Евгения.