Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След победата си в Мадрид испанецът бе обявен за следващата голяма легенда в спорта

На 8 май на финала на "Мастърс" турнира в Мадрид тенисист номер три в света Александър Зверев бе разгромен. Германецът бе, образно казано, "прегазен" с резултат 3:6, 1:6 от едно момче, което три дни по-рано навърши 19 години. Загубата дойде от един много специален тийнейджър, който

по пътя си към този

финален мач

би две други легенди - първо идола си Надал, а ден по-късно – световния номер едно Новак Джокович. Името на тази нова тенис звезда, за която след победата в Мадрид говори целият свят, е Карлос Алкарас Гарфия. Само за няколко дни от сравнително непознат за широката публика той се превърна в основен фаворит за титлата на "Ролан Гарос" и кандидат за бъдещо величие.

Карлос Алкарас Гарфия е роден през 2003 г. в южния испански град Мурсия. Баща му – и той на име Карлос, също се занимава с тенис. Именно това вдъхновява Алкарас- младши да хване ракетата, когато е едва на четири години. Следва десетилетие усилени тренировки из впечатляващите с резултатите си испански тенис школи. На 14 негов треньор става друга местна легенда и бивш номер 1 в спорта – Хуан Карлос Фереро, който влага много усилия в подготовката на младежа. Заради характерното му неуморно покриване на корта, особено на клей, му лепва прякора Комара. Карлос подобно на своя идол Рафаел Надал впечатлява със солиден форхенд и неразгадаем къс удар. Извън корта обича футбола, заради което е и луд фен на "Реал" (Мадрид).

Алкарас официално става професионален играч през 2018 г., когато е едва на 15 години. В основните схеми на по-големите ATP турнири започва да се класира през 2020 г. Първият му по-голям успех идва през юли 2021 г. на

турнира от сериите 250

в хърватския град Умаг. Там Карлос успява да спечели титлата, след като на финала побеждава Ришар Гаске с впечатляващия резултат 6:2 6:2. Така той става най-младият тенисист с ATP титла след Кей Нишикори, който през 2008 г. взима купата в Делрей Бийч, също на 18 години. След триумфа си в Хърватска испанецът постига още един голям успех, този път на Откритото първенство на САЩ. Там той достига до първия си четвъртфинал на

турнир от

Големия шлем

В третия кръг в Ню Йорк побеждава в драматичен маратонски мач поставения под номер 3 в схемата Стефанос Циципас. Алкарас успя да поведе със сет на два пъти и след изгубена с 0:6 четвърта част да събере силите си в петия сет, в който с драматичен тайбрек да надвие много по-опитния си съперник. От този ден нататък стана ясно, че тенисът има нова бъдеща звезда.

От началото на 2022 г. само за няколко месеца Карлос печели 3 много ценни трофея – от сериите 500 в Барселона и Рио и първа Мастърс титла в Маями, с която става третият най-млад тенисист в историята с победа в турнир от такъв ранг. Последният успех в Мадрид е особено специален не само заради ранга на състезанието, но и заради последователните победи над Надал и Джокович по пътя към финала. Заслужава си да се споменат и всички паралели с Надал, по чиито стъпки Алкарас уверено върви.

С успеха в Мадрид той стана най-младият шампион в историята на състезанието, както и най-младият играч с два "Мастърс"-а за последните 17 години. Преди него последното подобно постижение е от пролетта на 2005 г., когато също 19-годишният Рафаел Надал печели в Рим и в Монте Карло. На 25 април 2022 г., след победата си в Барселона, Алкарас влиза за пръв път в топ 10 на световния тенис. И отново, точно 17 години по-рано, на 25 април 2005 г., след победата си в Барселона, Надал прави дебюта си в топ 10 на световния тенис.

Аналогиите между двамата са невероятни

– Карлос прави почти всичко, което Рафаел е направил 17 години по-рано.

"Миналата година преживях подобни неща за пръв път – да играя срещи, най-добрите в света, в турнири от сериите "Мастърс" и от това научих много. Сега вече е различно, отивам на корта и знам, че мога да победя. Имам увереността, че мога винаги да победя", сподели след успеха си младият испанец. Той ще си спести участие на започналия преди няколко дни "Мастърс" в Рим, за да се съсредоточи върху подготовката си за голямата си следваща цел: "Ролан Гарос". Надал, Джокович и много специалисти побързаха да го обявят за фаворит за титлата в Париж, но там условията са много различни. Дали липсата на опит няма да бъде непреодолимо препятствие за Алкарас в един маратонски турнир с потенциални петсетови мачове, ще разберем след 22 май.

И все пак, каквото и да стане на турнирите през следващите месеци, изглежда, наистина имаме голяма звезда, готова да заеме място във вакуума, който ще остане след неминуемото скорошно пенсиониране на тримата големи от последните 20 години. Стига да е здрав,

Карлос Алкарас ще бъде голям шампион

Това бе потвърдено и от неговия съперник на финала в Мадрид, където Зверев – един тенисист, който не се слави с джентълменските си изказвания, не спести похвалите си за младия си съперник: "В момента ти си най-добрият играч в света. Въпреки че си още… петгодишен, успя да ни биеш всички. Страхотно е за тениса да има такава нова суперзвезда, която ще печели шлемове, ще бъде номер 1 и ще спечели и този турнир още много пъти".

С това си изказване Саша споделя същото, което всички фенове на тениса си мислят – новият Федерер, Надал или Джокович изгря пред очите ни на кортовете в Мадрид.