Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Периклис Панагопулос
Периклис Панагопулос

Януари 2009 г. Гърция е разтърсена от новината за отвличането на един от най-едрите магнати в сферата на фериботния транспорт Периклис Панагопулос. Корабособственикът и неговият шофьор са похитени рано сутринта от трима неизвестни, които засичат автомобила им в атинския квартал "Кавури", където е жилището на Панагопулос.

По-късно полицията намира опожарен джипа, с който е осъществено отвличането, а близо до него е открит и шофьорът на бизнесмена с белезници на ръцете. Според неговите показания похитителите им казали, че няма да ги наранят, а искат само пари. След прекарана седмица в плен милионерът бе освободен без белези от физическо насилие. Той беше хоспитализиран заради тежко заболяване. Гръцки медии писаха, че

откупът за живота на

един от най-богатите хора

в Гърция е бил между 15 и 20 млн. евро. Толкова дали близките му на похитителите. Тази цифра обаче и до днес не е потвърдена. Според слухове тя е достигнала рекордните 30 млн. евро.

По време на разследването на отвличането изплува и името на Янис Скафтурос. Неговата връзка с похищението бе проучвана дълго време. Службите всячески опитваха да докажат, че престъпникът и хора около него са участвали в нападението. Властите смятаха, че в плана за едно от най-знаковите отвличания на гръцки богаташ се е включил и Скафтурос, който след удара получил голям дял от печалбата.

Полицията обаче така и не откри доказателства срещу Янис. Самият той обяви, че няма нищо общо със станалото и очаква срещу него да няма никакви обвинения. Скафтурос допълни, че не може да посочи и кой може да е извършил отвличането на Панагопулос, тъй като нямал съмнения в никого. Така беше оправдан.

Янис попадна в медиите и с обвиненията, че участва в т.нар. "затворническа мафия", пише tovima. Според публикация тя започнала да действа през 2015 г. и била отговорна за бомби, поставени в къщите на съдии и в жилищата на политици. Сред тях е и бившият главен секретар на дирекция "Въоръжение" на Министерството на отбраната - Янис Сбокос.

Преди години той е съден за пране на пари, както и за доставка на летящ радар от шведския Ericsson. По-късно е освободен от затвора, но със забрана за напускане на страната и явяване два пъти месечно в полицейски участък в неговия район.