Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Лорер. Снимка Архив
Даниел Лорер. Снимка Архив

Не мисля, че нашите партньори имат дълбоката нагласа да излязат от правителството, БСП много добре осъзнават къде е националният интерес в момента и в крайна сметка политическата мъдрост ще надделее, коментира Лорер заплахата на Нинова да напусне кабинета, ако бъде взето решение за изпращане на оръжия за Украйна

По-скоро "не" за нулево ДДС за плодове и зеленчуци, "може би"за намаление на ДДС на стоки от първа необходимост, "не" за таван на цените на стоки от първа необходимост, е мнението на министъра

Не мисля, че нашите партньори имат дълбоката нагласа да излязат от правителството, тъй като всеки един, който изложи на риск България в този момент поради личните си съображения, ще бъде наказан от избирателите. 

Това заяви министърът на иновациите Даниел Лорер пред Нова телевизия в коментар на заплахата на вицепремиера Корнелия Нинова, че ако правителството вземе решение България да изпрати и един патрон за Украйна, БСП ще напусне коалицията.

Дали това е отговорната политическа позиция в този момент, попита Лорер по повод думите на Нинова и обясни, че страната ни трябва да подпомогне Украйна и военно-технически.

Това ли е отговорната позиция, когато сме изправени пред икономически шантаж и цяла Европа се бие за своето бъдеще там, в Украйна, да слагаме идеологически съображения пред сигурността на страната. Вярвам, че дълбоко в себе си всички наши коалиционни партньори го разбират и знаят, че трябва да сме заедно, защото страната трябва да бъде подпомогната да излезе от другата страна, коментира той.

Той бил дълбоко убеден, че въпреки различията по темата за оръжията за Украйна, коалицията ще намери формула, по която да продължи да работи, защото това е българският интерес. Не мисля, че БСП ще излезе от коалицията. ние сме готови на всякакви варианти, но мисля, че БСП много добре осъзнават къде е националният интерес в момента и в крайна сметка политическата мъдрост ще надделее, допълни министърът.

Според него предсрочни избори не се задават. Не се налагало и обмисляне на вариант за ново правителство в друга формула в този парламент.

По повод критиките на президента Румен Радев, Лорер коментира: В ситуация, в която България е изправена пред икономически шантаж - действията на Путин искат да спрат българските фабрики, да ни спрат топлото вкъщи. В такава ситуация ние не можем да се делим на леви и десни, на млади и стари, на русофили и русофоби. Има място само за едно - за българи, които сме заедно и отговаряме заедно на заплахата, която има за нашата страна. Това е позицията, която очаквахме от президента. това е позицията, която аз искам да чуя от моя президент. Вместо това чух позиция на страх, на разединение, на въпроси на кого служим. Цялото българско общество очакваше много повече от президента си в този момент.

Всеки път сме изказвали несъгласията си със случващото се там, но за пръв път имаме заплаха от Русия към икономическата сигурност на България и затова очаквахме от президента да има смелостта да застане заедно с нас и с ЕС. Той беше на икономически форум в Испания, а не в Русия, тоест много добре осъзнава къде е икономическият интерес на България. Испания изпрати кораби с оръжие за Украйна, обясни още членът на ръководството на "Продължаваме промяната".

Не мисля, че ще има избори сега, отговори Лорер на въпрос дали ако изборите за президент са сега, от "Продължаваме промяната" щяха да подкрепят отново Румен Радев.

Не мисля, че ще има избори нито за президент, нито за парламент сега, тъй като изключително важно е в момента да сме една отговорна нация, която иска да премине през кризата и да излезе от другата страна. И вярвам, че всички политици са отговорни, допълни Лорер.

Министърът разказа, че е разговарял с всички представители на българския бизнес, с работодателските организации. Нито един от българските работодатели не иска "Газпром", нито плащания в рубли, никой не иска България да нарушава санкциите срещу Русия. Но всички искат газ на разумни цени и при разумни условия. И тъй като това е общоевропейски проблем, преговорите с "Газпром" трябва да се случат на европейско ниво. И в момента правителството работи за осигуряване на доставки на газ на разумни цени, обясни той.

Според него всеки един договор ще бъде посрещнат със същите условия от "Газпром" и ще получи същия отговор от страните от ЕС и никой няма да наруши санкциите. На Европа ще й трябва време да се излекува от кризата с руския газ, но ще се случи, допълни Лорер.

Таван на цените на газа нямало да има, защото било непазарна мярка. Но било възможно да бъде продължена мярката за подпомагане с 300 лева на мегаватчас.

На въпрос дали е възможно да се въведе нулево ДДС за плодове и зеленчуци, Лорер отговори с: По-скоро не.

За намаление на ДДС на стоки от първа необходимост каза: Може би. "Основният критерии трябва да е дали намаляването на ДДС ще достигне до намаляване на цената за крайния потребител", обясни министърът. 

"Не" отговори той за таван на цените на стоки от първа необходимост.

По повод призива на премиера всеки да дари заплата за Украйна, Лорер разказа, че дарява и помага от самото начало на бежанците. Премиерът призова хората, той иска да ги стимулира да мислят за украинските бежанци, искаше да изостри съзнанието на българските граждани възможността да дарят средства за каквото и да било.

Фокусът вече не е само върху украинските бежанци, които са десетки хиляди у нас вече, следващата вълна ще е от руски бежанци, прогнозира Лорер. Той разказа, че у нас вече има няколко стотин икономически бежанци от Русия, предимно инженери, които разбират каква ще бъде икономическата криза, която се задава, и търсят да се устроят. През Турция успяхме да доведем част от тях у нас, ние трябва да се подготвим организационни и законодателно за посрещане на сериозни бройки бежанци от Русия. Там се задава изключителна икономическа рецесия, която много вероятно ще върне икономиката им в 80-те години.