Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Газовата връзка с Гърция се строи на юруш и в нарушение на правилата, критикува бившият енергиен министър, цитирайки доклад от проверка на БЕХ

Газовата връзка между България и Гърция IGB се строи на юруш и в нарушение на правилата, за да може да бъде завършена до юни. Това показвал доклад от проверка, извършена от БЕХ, който беше цитиран от бившия енергиен министър Румен Овчаров пред bTV.

Овчаров донесе розова папка, която символизирала розовия балон, който бил газовата ни връзка с Гърция. Според документите в нея се извършват хидравлични изпитания в нарушение на наредбата, строителни работи без проект, падат камъни върху тръбата. Работи се на юруш, без да се спазват елементарни изисквания, даде пример той. Проверката била направена на 15 март.

Овчаров разказа и, че на 18 април "Булгартрансгаз" е резервирала целия капацитет на регресивната връзка за пренос на газ с Гърция Кулата - Сидирокастро, без решение на Министерския съвет. За това - пълно мълчание до 27 април, когато ни спряха газа. След това "Булгатрансгаз" провежда някаква процедура и за един ден намира танкер. Фирмата, която е готова с танкера, е "Мет енерджи трейдинг" - любима на американското посолство, от която идва сегашният директор на "Булгаргаз". А тя ще достави газ от Тринидад и Тобаго, за да е по-евтино и бързичко. И ние като последните балъци ще платим двойно по-висока цена, за да си направи Асен Василев PR, допълни Овчаров. 

По думите му от следващия месец цената на газа за България ще е два пъти по-висока от тази, която е трябвало да имаме - в момента тя е 70 евро за мегаватчас, изчислена при цена на холандската борса, която е 130 евро. От следващия месец цената на борсата ще стане 100 евро и ако продължавахме да спазваме сегашните условия, цената при нас щеше да падне с около 20% до 50 евро. "Но благодарение на героичните усилия и речи на Асен Василев цената у нас ще стане 100 евро - два пъти повече от 50 евро. Тези количества не са гарантирани, корабът не е като тръбата, по която газът си тече", обясни бившият енергиен министър.

Според него Асен Василев се подготвя за бъдещ премиер. А участието на БСП в тази коалиция вече изчерпва позитивите си. "Тя е единствената разумна партия, която поставя на първо място интересите на държавата си. Войната тепърва ще започне, когато на Украйна се дадат американски оръжия", заключи Овчаров.