Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

7000 лева на месец получават в РВД ЛУКС: Модерната сграда на РВД е привлекатено работно място за близки на управляващите.

По 6927 лв. средно на месец са получавали служителите на държавната фирма "Ръководство на въздушните полети".
Това става ясно от наскоро публикувания годишен финансов отчет за 2010 г. на предприятието.
Сериозните суми, с които оперира РВД с основание поставят въпроса и кои са банките, които печелят от обслужването на сметките на печелившето държавно предприятие. Според последни данни от дружеството, основната част от средствата на РВД са разпределени в депозити в Корпоративна търговска банка.
 По информация от финансовия отчет, общо разходите за заплати на персонала през миналата година възлизат на 101,083 млн. лева. По списък към 31.12.2010 г. в предприятието на работа се водят 1216 души, в това число обслужващ персонал - чистачки, портиери, куриери и т.н. Нарастването на доходите спрямо предходната 2009 г. е с близо 7,5 млн. лв., става ясно още от счетоводните документи.
Причината в РВД да не се усеща и полъх от кризата са стабилните приходи, които не се влияят от другите сектори на икономиката. Това е така, защото основно дружеството печели от пътни такси за прелитането на обслужваното пространство от чужди самолети, както и от такси за радионавигационни средства и полетно обслужване в зоната на летището. През 2010 г. постъпленията от тях
възлизат на общо 163,464 млн. лева,
само с половин милион повече от предходната 2009 г., когато са били 162,948 млн. лева.
Интересното е, че в РВД повишават приходите си, но печалбите им се свиват. Данните от финансовия отчет сочат, че увеличените разходи за заплати през тази година понижават финансовия резултат. Това се обуславя и от факта, че средствата, които се разходват за заплати, са над 50% от всички разходи на предприятието. Ако към тях се прибавят и осигуровките, делът на разходите за служителите на компанията надминава 60%.
През годините големите заплати утвърдиха предприятието като любимо място за назначения на близки до управляващите. Разбира се, апетитните постове са главно в администрацията, тъй като по принцип трудът на авиодиспечерите е изключително тежък и отговорен.
Сегашните управляващи от ГЕРБ също не направиха изключение. Илия Манолев, съпруг на председателката на СГС Владимира Янева е на зам. генерален директор по административната част в РВД, твърди “Медиапул”. Там работи и Венета Флорова, която е съпруга на шефа на ГДБОП - Станимир Флоров, племенникът на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев - Любомир Велчев, както и Венцислав Марков - близък приятел на съучредителя на ГЕРБ Александър Сталийски, пише "Медиапул".
 Любомир Велчев попада в предприятието през април 2010 г. като експерт по техническата дейност. Марков пък е назначен за главен счетоводител на РВД.
Едно от
най-интересните назначения
е на служебния шофьор на бившия транспортен министър Александър Цветков Йордан Кикарин. Той заема длъжността "младши специалист" в ДП РВД от 28.12.2009 г., в отдел "Помощни и обслужващи дейности", със заплата само с 10% по-малка от тази на генералния директор на РВД и с финансови екстри, като талони за безплатна храна на стойност 400 лв. месечно, бензин за около 150 лв. месечно и пари за закупуване на облекло, твърдят запознати източници от транспортнто министерство.
Не на последно място
за сметка на състоятелното
 държавно дружество
близки до управляващите от последните няколко правителства са се обзавели и с различни екстри. Така например според публикация на "Труд" по времето на министър Пламен Петров с апартамент от РВД се уредил и тогавашният парламентарен секретар на министерството - Делян Пеевски. Въпросното жилище е от тези, които са били заделени и предназначени за чуждестранните специалисти и консултанти от европейските институции в сферата на гражданското въздухоплаване, подпомагащи развитието на РВД. Според авторът на публикацията от 26.11.2001 г. до 1.09.2011 г. апартаментът е ползван без основание от Пеевски, тъй като длъжността му не попада в тази категория.
Според източници от елитното предприятие назначенията в администрацията му отговарят точно пропорционално на процентите на партийните групи в парламента.
Държавното дружество беше обект на сериозни апетити и при миналото правителство. По
времето на тройната коалиция
в РВД е уреден на работа съпругът на шефката на пресцентъра на Станишев Таня Джаджева - Антон Джаджев. По същото време с уютни работни местенца са наредени и синът на зам. главния прокурор Камен Ситнилски, дъщерята на ковчежника на БСП Димитър Дъбов - Мария Дъбова, дъщерята на зам.-шефа на НС Юнал Лютфи - Мерал Лютфи Асенова, синът на бившия транспортен министър в кабинета "Виденов" Стамен Стаменов, племенницата на зам.здравния министър Емил Райнов, синът на екстрасенса Вера Кочовска, внукът на Станко Тодоров и баджанакът на депутата от БСП Атанас Мерджанов.
 В РВД са били назначени и синът на директора на летище Бургас Калин Барзов, както и сътрудникът на транспортния министър Петър Мутафчиев и младежки активист на БСП в Пловдив Николай Костов.
По времето на
кабинета "Сакскобурготски"
са назначени Александър Атанасов, син на депутатката от НДСВ Анелия Атанасова, Бойко Иванов - инспектор - с ходатайство на зам.-министър Красимира Мартинова, Ваня Клингова, сестра на бившия депутат от НДСВ Величко Клингов, Златко Анков - син на секретарката на директора на "Пирогов", Мирослав Минев - сват на Иван Фурнаджиев - управител на почивната база на РВД в Банско, Нелла Шишкова - приятелка на водеща фигура в "Ротъри клуб", Симеон Божилов - съпруг на бившия член на УС на ДП РВД - Гергана Сърбова, Харитон Стаменов - син на бившия министър Стамен Стаменов. Бившия министър на транспорта Пламен Петров е назначил в РВД секретарката си Росица Кехайова.
Въпреки отправените им въпроси относно назначенията на близки до хората във властта, от РВД не получихме отговори. До редакционното приключване на броя от държавното дружество не дадоха информация и затова по сметки на коя банка държат средствата си.
По-рано, през май тази година, след натиск оказан от вицеприемиера Дянков за изваждане на светло на парите на държавните дружества, от РВД публично обявиха, че имат три депозита общо за 13 млн. евро в КТБ и още три депозита за общо 11 млн. евро в ЦКБ.

Комплексът на Копитото   построен с пари  на авиодиспечерите

Преди десетина години РВД нашумя и със скандала около строителството на хотелския комплекс "Копитото" на Витоша. Под претекст, че трябва да осигурят почивка на служителите си, тогава от държавното предприятие на практика са финансирали строителството на сградата, собственост на частната фирма на братя Джанкови.
Нарушенията са констатирани от Агенцията за държавен финансов контрол.
От агенцията са установили, че в полза на РВД е било учредено право на ползване върху част от хотелски комплекс "Копитото" на Витоша, когато хотелът е бил в груб строеж и практически неизползваем.
Хотелът е бил собственост на ЕТ "Пламен Тр. Найденов", а РВД получило правото да ползва 928 кв. м или 10 стаи срещу левовата равностойност на 6,680 млн. долара. По договора стойността на един квадратен метър площ възлиза на 6760,99 долара, е изчислила АДФК.
Сделката е била извършена на два пъти с разрешение на принципала - министъра на транспорта, и е платена със средства от фонд "Развитие на националната система "Обслужване на въздушното движение". Средствата са представени като разход за рехабилитация за служителите на РВД, но според правилника за разходването им това е неправомерно.
"Скандалът е, че РВД с държавни пари финансира частната фирма на братя Джанкови, за да бъде построен хотелът", коментира Александър Каракачанов пред "168 часа".
С оправданието, че по този начин ще осигуряват почивка на служителите си от държавното предприятие, подаряват огромна сума, която, ако се разпредели дори за десетки години, на почиващите се падат над 300 долара на нощувка. За тази сума те спокойно могат да ползват шестзвезден хотел в центъра на Париж. Но както всичко в България, и това се замаза без последствия и в крайна сметка историята заглъхна", казва днес председателят на Зелената партия, която навремето първа алармира за нарушенията.
Реално имотът е бил ползван наполовина от 28 септември 2000 г . и РВД не е потърсила компенсация за неизползваните си права. Според документите до края на 2001 г. 980 служители и 677 придружители - външни лица, са посетили хотела, без да плащат за нощуване, е констатирала АДФК.
Хотелският комплекс "Копитото" е купен от ЕТ "Пламен Найденов" през април 1995 г. за 280 хиляди долара. Скоро след това собственикът разгръща мащабно строителство върху и около него, като надстроява съществуващия ресторант на няколко етажа, изгражда две пристройки на по три и четири нива и допълнителен обект на 500 кв. метра. Всичко това е започнато без нито един от изискваните от законите на страната документи. При това обектът е в защитена територия.
Едва след това тогавашният управител на Софийска област Веселин Стойков сключва договор с ЕТ "Пламен Найденов" за учредяване на право на пристрояване и надстрояване. По договора това право обхваща разгърната площ 5006 кв.м. Реално обектът се строи на повече от 5500 кв.м. След като въпросът с незаконното строителство на Витоша е поставен в парламента, на 21 април 1998 г. главният архитект на София Стоян Янев е издал акт за узаконяване на хотелски комплекс "Копитото".
През януари 2002 г. по случая е образувано дело и срещу бившия транспортен министър Вилхелм Краус. Според обвинението той е допуснал държавното РВД да бъде ощетено със 7 770 537 лв. Това станало с 2 договора за ползване на хотел-ресторант "Копитото" от РВД. Първоначално той е обвинен за тежко престъпление по служба заедно с Валентин Вълков, Живко Желязков и Антонина Костова от РВД. През 2003 г. обвинението е променено на безстопанственост, а материалите срещу хората от РВД са отделени.