Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Македоно-български легион се бие за свободата на Украйна

Ядрото на доброволческата бойна единица е от българи с корени от Вардарско

Македоно-българският легион "Тодор Александров" в Украйна е съвкупност от патриоти от България и Северна Македония, готови да защитят свободата и световния мир. Де юре съществува от 15 март. FВ обществото научи за него три дни след като бе създаден и официалният профил на доброволческата бойна част. Той се поддържа на литературен български език, но повечето от публикациите са и на македонската езикова норма.

Изборът на Тодор Александров за патрон на легиона

е пределно красноречив за духа на тази бойна единица.

"Аз съм оръдие само на идеята за освобождението на Македония и обединението на българския народ. Това съм го доказал с целия си живот, като съм пожертвал за тази идея всичко освен живота ми, който случайно е оцелял." Така пише щипският войвода, който няма никакви колебания относно българския си произход. С българско самосъзнание са и младите мъже, чиито корени са от Вардарска Македония, но са емигрирали и понастоящем живеят в САЩ и Западна Европа. Те са и основното ядро на Македоно-българския легион.

Първата публикация във ФБ профила на легиона бе призивът към желаещите да станат доброволци. Можете да станете доброволец в Македоно-българския легион за защита на Украйна, ако вие:

1. Имате военен опит.

2. Знаете от първа ръка как да боравите с оръжия.

3. Сте уверени, че ще се справите във военни и стресови ситуации.

4. Имате силна воля да защитавате световния мир.

5. Сте готови да се присъедините още сега.

Юнаците оповестяват и

от какво се нуждаят

в своята мисия: модерни бойни каски, модерни бронежилетки, военно облекло (Extended Cold Weather Clothing System), прибори за нощно и термално виждане, дронове (всякакви), умни (smart) мерници, теле-комуникационни апарати с криптиране. Още на следващия ден получават като дарение 10 дрона и започват учения с тях в Пловдивско.

"Днес правим

учение за използване на дроновете,

целта на отбор А е пазене на периметър и придобиване на атакуващи мишени - съобщиха доброволците преди месец. - Отбор Б тренира нарушаването на периметъра и атака. Техническият отбор също така тренира с инструментите за заглушаване на радио сигнала на дроновете и от двете страни. Утре продължаваме с учението, като ролите на отбор А и Б ще се разменят. Очакваме утре още петима доброволци да се присъединят към нашия лагер. Отборът благодари на Том, който проведе обучението и сподели опита си с нас!" За да ви разкажем повече за легиона, направихме опит да се свържем директно с тези смелчаци.

"Здравейте, пиша ви от Одеса!" – така ни отговори Гьорче Ивановски, уточнявайки, че това име е псевдоним. Той е родом от Щип, но от доста години живее в Охайо. Учил е в американско военно училище и е служил

като артилерист в американската армия,

стигайки до чин сержант.

"Идеята за батальона се роди около средата на ноември 2020 г. – разказва Гьорче. - Ние сме българи, повечето от нас са добри приятели. Повечето сме от семейства, емигрирали от Вардарска Македония в западните страни."

Според него всички са завършили военни училища и са служили в западни армии. Събират се чрез различни военни клубове и започват съвместни действия, след като получават информация за струпването на войски около границите на Украйна от страна на Руската федерация.

"Решихме, че е важно за нас, като български патриоти и прозападни хора, да съберем сили и заедно да помогнем на Украйна - уточни за в-к "168 часа" Г. Ивановски. - Нашата основна цел е да осигурим защитата на българското население в Украйна и да подкрепим действията на украинската армия срещу незаконната агресия на Руската федерация. Батальонът се финансира само от наши лични средства и дарения от наши приятели." Ивановски се застрахова, че не може да навлиза в подробности къде са дислоцирани и колко са бойците от техния легион. Принципно, те не са на фронтовата линия и работят с няколко разузнавателни и охранителни екипа зад първа бойна линия. Първите им бойци пристигат в Украйна още в края на февруари, веднага след началото на военните действия. Но официално като бойна част легион "Тодор Александров" фигурира от 15 март.

След победите при Николаев бойният дух и морал в нашия легион,

а и като цяло при всички защитници на Украйна е на много високо ниво и сега всички те се подготвят за следващата фаза на войната.

"Всеки ден коментираме и информираме украинските колеги за ситуацията в България – признава Гьорче. - Те са ни изключително благодарни, че сме с тях, но усещат, че българската държава и общество не ги разбират и не им помагат достатъчно."

И доброволците, и украинските власти са наясно, че България има отлична възможност да предостави тежка техника в подкрепа на въоръжените сили на Украйна. Това, което те не могат да проумеят, е защо българската държава продължава да бави процеса и дебата в българския парламент

за изпращане на тежко въоръжение

в защита на бедстващия украински народ.

Властите в Киев са предоставили много оръжия за доброволците, но те имат проблеми с недостига на модерна оптика, прибори за нощно виждане и други оръжейни устройства, които могат да се намерят само в частни магазини на Запад. Сега легионерите са получили пратка бронежилетки, но все още има момчета, които нямат добри, надеждни каски. А уж българската държава обеща, че ще изпрати поне това. Има голяма нужда и от боеприпаси, защото защитниците се притесняват, че при едни активни бойни действия срещу руската армия може да възникне проблем и с тях.

"Аз съм артилерийски стрелец, но в момента изпълнявам пехотински задачи като наземно разузнаване и наблюдение с дрон – допълва разказа си Гьорче Ивановски. - Сега съм в Одеса, за да получа нова екипировка, която пристигна вчера от Полша."

За финал – юнаците от Македоно-българския легион "Тодор Александров" са получили силно мотивиращо съобщение от героичните защитници на град Ирпен.

"Украйна е пряк потомък на Стара Велика България. Слава на Украйна! Слава на Дунавска България! Слава на Македония!" – това са написали техните братя по оръжие…