Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От милиардерите Илон Мъск пръв се отзова на молбите на Украйна за помощ.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
От милиардерите Илон Мъск пръв се отзова на молбите на Украйна за помощ. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Украински военни тържествуват, че руските спецобекти вече са открити и могат да
бъдат атакувани

Кремъл подозира, че “Москва” е унищожен с тяхна намеса, твърдят западни издания

Звучи невероятно, но скоро, изглежда, ще сме свидетели на истински "Междузвездни войни", след като IT гигантите един след друг тихомълком пренасят войната с Русия в Космоса.

Бившият президент, а сега секретар на Съвета по сигурност Дмитрий Медведев отрече да има заповед за унищожаване на сателитите "Старлинк" на Илон Мъск, но призна, че това е много добра идея. Причината е в информациите, че с помощта на уредите е унищожена

гордостта на

руската армия

- самолетоносача "Москва".

Според британския "Дейли Експрес" Кремъл подозира, че сателитите са били използвани, за да помогнат на украинската армия да потопи флагмана на руския Черноморски флот.

В публикацията се посочва, че Москва разглежда това като унизителен удар и търси начини да си отмъсти.

Според изданието с помощта на "Старлинк" e насочван огънят по "Москва" и това е причината Медведев да разпореди унищожаването на сателитите, разположени над територията на Русия и Черно море в зоната, в която бушуват боевете.

Малко преди това бе съобщено, че с помощта на уредите на Илон Мъск украинските дронове са насочвани дори през нощта, за да унищожават руски оръжия и цели, твърди лондонският Times.

Според изданието Аеророзведка - подразделение на украинските сухопътни войски, специализирано във въздушно разузнаване, използва дронове, оборудвани с инфрачервени камери, за да наблюдава руската военна техника, включително танкове и командни кораби през нощта.

Дали Медведев е сериозен в предупреждението си, или само прави намек за евентуално унищожение

на сателитите

на "Старлинк", казвайки, че това е добра идея, на този етап никой не се наема да прогнозира.

Факт е, че за Кремъл загубата на "Москва" е трагедия, защото корабът бе плаващият център на противовъздушната отбрана на Русия с три нива на оръжия за противовъздушната отбрана. На борда му винаги има 64 ракети с голям обсег на действие S-300F, 40 ракети OSA-AM със среден обсег и шест оръжейни системи AK-630.

Председателят на Съвета по сигурност на Русия Дмитрий Медведев отрече, че ще унищожават сателитите на Мъск, но уточни, че това е добра идея.
Председателят на Съвета по сигурност на Русия Дмитрий Медведев отрече, че ще унищожават сателитите на Мъск, но уточни, че това е добра идея.

С потъването на "Москва" руската противовъздушна отбрана в Черно море малко или много е нарушена, което поставя в риск останалите руски кораби близо до Одеса.

Известно е, че Кремъл много държи между града и анексирания Крим да се патрулира ежедневно, за да може районът да е под негов контрол.

Мишена на гнева на Москва стана и Google.

Скандалът започна, след като украинските въоръжени сили съобщиха, че

гигантът е

“отворил достъпа”,

като не е замъглил руски военни обекти, съобщи "Нюзуик". От концерна веднага опровергаха информацията, че по отношение на скриването на чувствителни места не е променил нищо, но това влезе в противоречие с новините на украинските военни.

"В понеделник сутринта те публикуваха в туитър висококачествени снимки на руски командни пунктове, като същевременно обявиха края на предполагаемата цензура от Google за базите на Москва. Изображенията показват самолети, кораби и очевидно действащи военни бази", твърди изданието.

"Google Maps отвори достъпа до военните и стратегическите съоръжения на Русия - гласи туитът на украинската армия, публикуван от "Нюзуик". - Сега всеки може да види различни руски пускови установки, мини за междуконтинентални балистични ракети, командни пунктове и секретни депа с разделителна способност от около 0,5 метра на пиксел."

От Google обясниха, че те винаги са били достъпни, но публикация на руския Moscow Times твърди, че са достъпни съвсем отскоро.

Корабът "Москва" бе гордостта на руската армия.
Корабът "Москва" бе гордостта на руската армия.

Според изданието сред тях са "самолетоносачът "Адмирал Кузнецов",

склад за

ядрено оръжие

близо до Мурманск, подводници на далекоизточния полуостров Камчатка и военна авиобаза в западния град Курск".

Каква е истината, на този етап никой не може да каже. Факт е, че Москва е в крайно обтегнати отношения с Google още от 2014 г.

Сателитете на Мъск в мрежата "Старлинк" могат да осигурят интеренет дори в най-недостъпните места на планетата.
Сателитете на Мъск в мрежата "Старлинк" могат да осигурят интеренет дори в най-недостъпните места на планетата.
Тогава гигантът, както и Apple дълго отказват да покажат на картите си Крим като руска територия. След началото на конфликта от компанията

“скриха” огромни зони в украинските градове,

за да не станат мишени на руснаците.

Само преди месец конфликтът се задълбочи.

Тогава говорител на YouTube, който е собственост на Google, заявява пред Newsweek, че са поставили на пауза всички реклами от поделенията си в Русия и постепенно затварят всички функции на платформата за руските потребители.

Google също спря да рекламира съдържание, създадено от руски държавни медии. Аргументът му е, че не желае хората да се възползват и да имат финансови облаги от войната.

Украинските въоръжени сили публикуваха в туитър изображения от Google Maps с руски военни секретни обекти. От компанията твърдят, че те винаги са били "видими", но украинците смятат, че това е от скоро.
Украинските въоръжени сили публикуваха в туитър изображения от Google Maps с руски военни секретни обекти. От компанията твърдят, че те винаги са били "видими", но украинците смятат, че това е от скоро.