Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Двама души са свидетелствали, че e имало размяна на реплики, но не и физически контакт", изяснява запознат

“Младежът подал сигнал, че непознато за него лице го бутнало, докато си разхожда домашния любимец”, разказа източник на “168 часа”

Тиражиранaтa в медиите версия, че ген. Емил Тонев е участвал в побой в парк, е невярна, научи "168 часа" от човек в прокуратурата.

"Става въпрос за спречкване и размяна на по-остри реплики между него и момче с куче в един от софийските паркове, но не е имало физически контакт и наранявания - разказа източник, запознат с детайлите. - Пререканието било свързано с домашните любимци."

Въпросният младеж подал сигнал на 25 юни 2021 г., в който обяснил, че непознато за него лице го "бутнало". Двама свидетели обаче уточнили, че подобно нещо не се е случвало и че по-скоро става въпрос за "разправия".

"Постфактум се намесва и приятелката на жалбоподателя, но тя не е присъствала на момента, в който двамата влизат в словесен сблъсък", обясняват запознати.

Така е образувана преписка, но след извършена проверка по нея и със свое постановление от 6 октомври 2021 г. компетентната прокуратура отказала да образува досъдебно производство. Преписката била прекратена, тъй като разследващи не открили данни за извършено престъпление от страна на генерала.

"Тонев не е викан за разпит в прокуратурата, защото вече му е било снето обяснение от служители на 9-о РПУ", изясниха за "168 часа" от ведомството.

От НСО излязоха с официална позиция по повод публикациите в медии, които описват случая като "побой".

"Тиражираните слухове, които внушават, че Емил Тонев е проявил насилие спрямо гражданин през юни 2021 г. в столичен парк, имат за единствена цел да компрометират личността на началника на НСО, да очернят неговото име и не почиват върху никакви факти - написаха от службата. - Показателно е, че именно в последните дни подобни анонимни и строго лъжливи твърдения целенасочено се разпространяват, като остават с неясен източник."

Както "168 часа" информира, със ситуацията, в която е попаднал ген. Тонев, бил запознат и президентът Румен Радев. Санкции на военния не са наложени, тъй като преписката срещу него била прекратена.

Името на шефа на НСО нашумя през последните седмици, след като правителството настоя за оставката му. Според официалната позиция причината за това били записите от камерите, които прокуратурата е поискала, а Тонев е наредил да ги пратят веднага, без да информира премиера. Освен това МС разполагал и с информация за непрозрачно разходване на средства в НСО, с която е бил запознат и държавният глава, обясни на брифинг началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

По повод предложението на правителството Тонев да бъде освободен, Румен Радев обяви, че няма да отстрани шефа на охранителната служба.

"Инициативата за назначаване и освобождаване на началника на НСО принадлежи на президента, а не на правителството - обясни той. - Те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да е било. Има ясно определен орган, който контролира службата и определя дали има нарушение. Това не е нито премиерът, нито Министерският съвет. Отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. Тяхната фактология в никакъв случай не предполага аз да освободя началника на НСО. Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността."