Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В мразовития континент откриват удължени черепи, останки на динозаври, нацистки вещи, бликаща кървавочервена течност и дори 100-годишно шотландско уиски

Над 300 хил. метеорита са заровени в ледовете

Истинска съкровищница на знания. Така изследователи наричат ледения континент Антарктида.

Въпреки средната температура от минус 55°C и кошмарния вятър от 327 км/ч, специалистите са категорични, че мястото е една от най-големите и мистериозни “библиотеки” на живота на Земята. Това се доказва от откритията, на които всяка година се натъкват групите от мореплаватели и китоловци. Феновете на конспирациите вярват, че именно в изолирания и негостоприемен район може да се крие отговорът на загадката - откъде е произлязъл човекът.

Последното, което предизвика любопитството към Антарктида, бе проучване на екип от учени, които изчислиха, че повече от 300 хил. метеорита се намират някъде в антарктическия пейзаж.

“Те чакат да бъдат открити”, сигнализираха изследователите.

Групата от Технологичния университет в Делфт, Нидерландия, дори създаде импровизирана карта на “съкровищата” с помощта на изкуствен интелект. Чрез нея тя целеше да идентифицира зоните, където небесните камъни може да са разположени. Един от участниците в проучването на име Стеф Лермит разказа, че екипът е успял да открие няколко непосещавани района на континента, осеяни с метеорити.

Според изследователите те се натрупват в Антарктида от хилядолетия и са запазени в цялостния си вид заради студения климат.

По-точно те се вграждали в ледената покривка във вътрешността на континента. За тяхното разкриване помагал сухият антарктически вятър, който бавно разтопявал ледовете.

Преди дни изданието The Conversation публикува новината, че рекордни горещи вълни удрят едновременно Антарктида и Арктика с температури с 30 градуса по-високи от обичайните.

Специалисти определиха явлението като аномалия, тъй като в дните на равноденствието в Антарктида то било необичайно.

Сега континентът трябвало да потъне в най-дълбока зима.

Дали разтопяването на ледовете ще доведе до нови открития, които могат да преобърнат представата ни за нашето съществуване, предстои да разберем.

Сред находките, установени на мразовитото място, са удължени черепи, останки на динозаври, поток кървавочервена течност, бликащ от ледник, кораби и дори 100-годишно шотландско уиски.

Преди дни силен интерес предизвикаха и записките на германския военен Хайнц Шафер, служил като капитан на нацистката подводница U-977 по време на Втората световна война.

Откривателите на тайния му дневник разказват, че в него Шафер пишел за нацистка база в Антарктида. Споделял, че U-977 е извършвала тайна мисия и че е имало секретни срещи, провеждани край континента. Местоположението на базата обаче остава неизвестно и до днес.