Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

15 години затвор получи за убийството на майка си Стефан Стоянов. СНИМКА: НЕНКО СТАНЕВ
15 години затвор получи за убийството на майка си Стефан Стоянов. СНИМКА: НЕНКО СТАНЕВ

Думи, изречени на сън от 52-годишната Даниела Стоянова, станали причина синът й Стефан да я убие. Това стана ясно от показанията на младият мъж, които бяха прочетени в Окръжният съд в Кърджали. Той осъди 23-годишния студент Стефан Стоянов на 15 години години затвор, което е минималното предвидено в закона по обвинението за умишлено убийство на родител.

Кървавата драма се разиграла рано сутринта на 12 април миналата година в семейното жилище близо до пазара в Кърджали. Стефан и майка му спели в една стая. Синът се събудил към 6,30 часа, докато жената още спяла. Чул я, че бълнува. Думите, които майка му изрекла няколко пъти били, че Стефан е осиновен и тя няма родствена връзка с него. Малко по-късно докато майката приготвяла закуска синът й я попитал вярно ли е, че е осиновен. Тя му отговорила отрицателно, но студентът продължил да пита, което нажежило обстановката. В един момент синът грабнал най-големия нож в кухнята и пробол с него майка си в корема, а след това в областта на главата. Даниела започнала да се съпротивлява, а след това да вика за помощ. Успяла да излезе в коридора на блока, а младият мъж я пробол във врата. На виковете за помощ се отзовава съседка, която видяла Стефан с окървавения нож. В този момент майката успяла да избута ножа от ръцете на сина си и паднала на пода. Съседите извикали линейка, а студентът се прибрал в апартамента, където изчакал идването на полицаите. Веднага след ареста Стефан направил пълни самопризнания.

Даниела била откарана в кърджалийската болница, където по-късно починала, въпреки опитите на лекарите да я спасят. Причина за смъртта на жената е масирана кръвозагуба от нанесените й рани, стана ясно от съдебномедицинската експертиза.

В съдебната зала Стефан почти не говореше. Той не пожела да дава обяснения пред съда, което наложи да бъдат прочетени показанията му, дадени непосредствено след убийството пред досъдебното производство.

Експертите, изготвили тройната психологическа и психиатрична експертиза, бяха категорични, че студентът е осъзнавал какво върши. Младият мъж имал психично разстройство, но близките му не са обърнали внимание и не са потърсили специализирана помощ.