Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принудителната миграция на хищника в Атлантическия океан нарушава екосистемите и може да застраши живота им, като ги изпрати извън защитените морски зони

Водите край североизточното крайбрежие на Съединените щати са едни от най-бързозатоплящите се в света. Климатичните промени са довели до повишаване на температурата в тази част на Атлантическия океан с около 16,5 градуса по Целзий за последните 40 години.

Бързите и необратими промени вследствие на глобалното затопляне пренастройват морските екосистеми, принуждавайки някои видове да се местят в други зони, а други да изчезнат от местата, които някога са били техен дом.

Ново изследване, публикувано в научното издание Global Change Biology, показва, че

екстремното затопляне променя и миграцията

на едни от върховите хищници в региона: тигровите акули. Тези морски обитатели, които могат да надхвърлят 4,5 метра дължина и се хранят с всичко – от морски костенурки и омари до автомобилни части, се впускат на около 410 км по' на север през лятото и пристигат по тези ширини около месец по-рано в сравнение с 80-те години на миналия век.

Изучаването на промените в миграцията на тигровите акули продължава повече от 10 години чрез сателитно проследяване на движенията им. Резултатите категорично доказват, че този биологичен вид прави бързи и значителни изменения в ареала си, за да се възползва от топлите води, простиращи се все по' на север.

„Опасните хищници помагат за контролиране и регулиране на морските екосистеми“, казва Нийл Хамершлаг, изследовател на акули в Университета в Маями и водещ автор на изследването.

„Всяка промяна на техните обичайни действия се отразява и на останалите видове. Колкото по' на север отиват акулите, водени от топлите течения, толкова по-категорично изменят цялата екосистема в района“, допълва изследователят.

Какви ще са последиците за вида, четете в хартиеното издание на брой 2/2022 на сп. "Космос".