Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Медици я наблюдават, защото може да посегне на себе си”, допълва роднина

Бащата на 5-годишния Васил и 3-годишната Ивон иска обезщетение от 700 хил. лв.

"Кристина не помни нищо от станалото на 19 ноември 2020 г. и не говори изобщо за него. Когато я разпитват как точно е нападнала децата, тя казва, че подобно нещо не се е случвало и не е извършила убийствата на малките. Изглежда тъжна. Здравословното й състояние не е добро. Ние – семейството и близките й - оставаме до нея. Знаем, че трагедията можеше да бъде избегната, ако не бе подлагана прекалено дълго време на тормоз."

Това казва пред "168 часа" роднина на Кристина Дунчева, която е подсъдима за убийствата на 5-годишния си син Васил и 3-годишната си дъщеричка Ивон в Сандански. И до момента жената не е направила самопризнания за извършеното престъпление, но властите са категорични, че зад умъртвяването на малчуганите стои именно тя.

Доказателства

не липсват,

тъй като майката бе открита в стаята при труповете с нож в ръка.

Преди дни Дунчева се яви на поредното заседание в съда в Благоевград, но то беше прекъснато, защото тя припадна в съдебната зала още в началото. Минути по-късно се съвзе, след като й бе дадена вода и я поставиха да седне на пейка. Пред магистратите бе оповестено и заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза. Според специалистите по време на ужасяващите убийства Кристина не е била в състояние на физиологичен афект, както и не е било установено психично заболяване. Единственото, което имала, било личностно разстройство. Вследствие на него жената била емоционално нестабилна. По време на процеса майката заяви, че не разбира какво се случва, какво се обсъжда в момента и че "й говорят гласове". Допълни, че пие три вида успокоителни.

"Опитвали сме да разговаряме с нея по тази тема, за да разберем точно какво се е случило и каква е била предисторията на събитията – обяснява близък на Дунчева пред медията ни. – Искахме да знаем в часовете преди трагедията имало ли е натиск върху нея, или дори насилие в някаква форма – физическо или психическо. Ние сме наясно с това, че тя е преживявала такова и неслучайно успя да осъди бащата на децата - Георги Трайков, за домашно насилие."

Семейството на жената не отрича факта, че тя е имала депресивни състояния и кризи.

"Сама е споделяла, че не й се живее и че най-големият й страх е някой да не й вземе децата, визирайки мъжа до нея, който е твърдял, че ще го направи – казва още роднина на Кристина. – Тя

беше под постоянен стрес и притеснение

Днес вече не се оплаква и не говори за мъките си. Просто си мълчи, изглежда умислена и тъжна. Сякаш гледа с празен поглед, в който няма искра за живот. Не можем да ви кажем дали мисли за Васко и Ивон и дали осъзнава, че те вече не са сред нас. Като майка тя със сигурност усеща липсата им, но състоянието, в което се намира в момента, може да замъглява съзнанието й. Криси не е добре и ако бъде пратена в затвор, ще се влоши още повече. Сега поне медици я наблюдават и й обръщат нужното внимание. Без него не знаем до какво може да се стигне и дали не би посегнала на себе си. Просто искаме да знае, че ние я подкрепяме. Като нейно семейство знаем през какво е минала. Първите коментари, след като стана ясно за трагедията, бяха ужасяващи. Наричаха я "изрод" и "боклук", пожелаваха й да умре. Не осъждаме никого от тези хора, но те не знаеха какъв е бил животът й."

Най-близките на жената казват, че в момента в Сандански не срещат лошо отношение към себе си заради това, че са роднини на обвинената в бруталното двойно убийство на малчуганите си. Местните показвали подкрепа към тях и никой не ги обвинявал, че имат общо със станалото.

"Досега няма човек, който да ни е срещнал и да каже: Вие сте роднини на убийцата, марш от нашия град – споделят те. –

Няма и такъв, който да е поискал да се изнесем от дома си

и да напуснем родното си място. Писаха, че е имало протести, дори подписки с искане да се махнем от града. Подобни статии са пълна лъжа. Хората дори питат как е Кристина и какво се случва с нея. Обръщат се към нас с въпроса дали имаме нужда от някаква помощ. Казват ни да бъдем силни, за което им благодарим. Въпреки че мина немалко време, ние продължаваме да преживяваме трагедията. Боли ни и не спим по цели нощи. Никога няма да ни мине. Страдаме за Васко и Ивон. Те остават завинаги в сърцата ни."

Бащата на децата Георги Трайков все още продължава да е на мнение, че до убийствата нямало да се стигне, ако

Кристина е била лекувана

за психичните

си проблеми

Той казва, че никой от семейството не й е обърнал внимание и са пренебрегвали този факт. Единственото, което мъжът желаел, било да се погрижи за сина и дъщеря си, така че те да бъдат на безопасно място. Трайков вече е внесъл граждански иск срещу Дунчева за обезщетение в размер на 700 хил. лв. за нападенията над момченцето и момиченцето.