Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЛИЗОСТ: Митрополит Галактион и поредният негов архонт Слави Бинев.
БЛИЗОСТ: Митрополит Галактион и поредният негов архонт Слави Бинев.

19 заможни българи - политици, бизнесмени, и църковен деятел, в Република Турция фигурират в списък на българските архонти от последните пет години. За цвят в списъка присъстват руски магнат и секретен агент на Държавна сигурност - богослов, установи проверка на в. "168 часа".
Титлата "архонт" е благородническа титла. Църквата удостоява с нея само хора, които се ползват с доверие в християнското общество и имат заслуги към Божествената институция. Удостоявани са и хора, които работят за обединението на християните по света. Църковното отличие носи имидж. В превод от гръцки "архос" означава първенец.
Листата се води от архонт Джеймс Велков. Изключително богат човек, напуснал България през 1945 г. Крупен строителен предприемач. Започва собствен бизнес като

отваря луксозни магазини и бутици

в САЩ. Добрите приходи му дават възможност за много кратко време да изкупи земи на Канарските острови и да изгради модерни курортни селища на Канарските острови. Заради това, че е подпомагал финансово църковни дейности, както и бедни сънародници българи Римокатолическата-църква го удостоява с титлата архонт. Велков е покойник. Приживе е бил особено близък с бившия премиер на България Симеон Сакскобургготски.
На челни позиции в списъка се откроява името на бившия зам.-министър на енергетиката в правителството на НДСВ - Илко Йоцев. "Това е човекът, който съдейства на лидера на ДПС Ахмед Доган да получи хонорара от 1,5 млн. лева за консултации по проекта "Цанков камък". Йоцев е машата на ДПС за източване на финансов ресурс към касите на ДПС" - твърдят запознати с подробности по строителството на хидровъзела. Те са направили свое проучване, което ги е довело до скандалния извод - зам.-министъра, подкрепян от ДПС и свързан с партия от мюсюлмани, да получава титлата "архонт" от православната църква.
"Връзките ми с

министрите и зам.-министрите от ДПС

бяха напълно служебни. Не съм запознат с клаузите в консултантския договор на г-н Доган. Договорът не е подписван в мандата, когато аз бях зам.-министър на енергетиката. Неоснователно ме обвиняват, с каква цел го правят, не зная" - заяви пред "168 часа" Илко Йоцев. Иначе той се гордеел с архонтската си титла, която е получил от православната църква. Архонтската мантия и специален жезъл Йоцев надянал в църквата "Св. Св. Викентий и Анастасий" в Рим. На тържествена церемония го ръкоположил епископ Тихон, тогавашен викарен епископ на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.
Сагата с архонтските титли придобива музикален привкус. Архонт става и

посланикът на
съветския рок

Ованес Мелик-Пашаев. Той е близък на Алла Пугачова и Филип Киркоров. В България пристига през 2002 година. Регистрира фирма за търговия и посредническа дейност. Милионите си Пашаев оправдава като наследство от баща му. Благодарение на тях той регистрира и семейния си холдинг "Джи Ви Ел България Холдинг". Най-свидният продукт на Пашаев е музикално-продуцентската къща "Жокер Медия". Руският магнат, освен че е признат от църквата ни, се включи и в политиката. В Благоевград той регистрира за участие в предстоящите избори своя партия "Движение за европейска интеграция". Формацията ще участва в битката за общински съветници.
Списъкът с архонтите продължава с името на човека от "Атака" - евродепутатът Слави Бинев. Чинопоследованието на въвеждане в най-високото благородническо звание бе извършено от скандалния Старозагорски митрополит - Галактион.
"Не виждам никакви заслуги на евродепутата към църквата"- реагира директорът на Дирекцията по вероизповедания проф. Иван Желев. Според него това било едно своеволие на старозагорския владика, което намирисва на корупция. Желев се възмути, че на церемонията в катедралата "Санта Мария Маджоре" в Рим през януари 2007 година присъства и кардинал Лоу, който бил уволнен от папата поради съмнения за педофилия.
Архонт е и самият проф. Иван Желев. Почетната титла му е присъдена от Вселенския патриарх за работата му като преводач по време на различните православни събори, съвещания и срещи. Неотдавна името на професора по Нов Завет излезе в

списък на Комисията
по досиетата

като секретен сътрудник на Държавна сигурност. Работил е под псевдоним "Ангелов".
Като единствено предан на каузата на Българската православна църква (БПЦ) хората на патриарх Максим посочват бизнесмена Димитър Атанасов. За особени заслуги към БПЦ и грижи към православната общност в мегаполиса лично го е ръкоположил Вселенският патриарх Вартоломей.
Оживени коментари предизвиква името на най-новия архонт на църквата - петричкия бизнесмен Иван Кочев-Чомбе. Около легитимността на бизнеса на Чомбе има доста въпросителни. Преди няколко години неизвестни лица го пребиха на Витоша, след като на ГКПП Златарево бяха задържани два тира на неговата фирма "Ванеса" при опит за

контрабанден
реекспорт

на бойни снаряди. Сега той живее в Австрия. Официалният мотив да стане архонт е финансова помощ за построяване на паметник на баба Ванга. Оттук идва сблъсъкът със Светия синод, който тотално я отрича заради контактите с мъртви.
Ръкоположението на Чомбе в Църквата "Рождество Христово" в с. Шипка в присъствието на 17 свещенослужители от Старозагорска епархия бе извършено отново от митрополит Галактион. Близък до патриарха духовник обясни, че цифрата 17, като брой на свещениците, не е случайна. Самият владика бил запален по нумерологията, която църквата тотално отрича. След церемонията самият Галактион се провъзгласил за свещеноначалник на Великия архонтски събор. На събратята си митрополити обяснил, че издигането на Чомбе в архонтски сан в специално писмо до патриарх Максим поискал папа Бенедикт XVI. Както и Московският и Всерусийски патриарх Кирил.
"168 часа" провери има ли писма от руския патриарх и папата за архондисването на Чомбе.
"Никакво писмо не сме получавали от Московския и Всерусийски патриарх Кирил до патриарх Максим за ръкоположението на г-н Иван Кочев за архонт", заявиха от църковното подворие на Руската църква в София.
От Нунциатурата на Ватикана също отрекоха да има писмо с настояване от папа Бенедикт ХVI за ръкоположението на Кочев, както твърди митрополит Галактион пред митрополитите.

 

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф:
Титлите са незаконни

- Ваше Високопреосвещенство, как ще коментирате масовото производство на архонти в България от вашия събрат митрополит Галактион?
- Като член на Светия синод аз съм участвал във вземането на категоричното решение - Църквата не раздава архонтски титли и не ги признава. От името на църквата не може да се раздават никакви отличия. Досега раздадените архонтски титли са незаконни. Аз не съм доволен от Светия синод, като негов член.
- Защо не сте доволен?
- Моите събратя митрополити все гледат да отлагат и потулват скандалните факти около архондисването, както казвате масово производство. Заради това тяхно бездействие сме на това дередже. Всеки прави каквото си иска.
- С новите архонтски титли е нарушено синодалното решение?
- Така е. И нарушителят, той си знае кой е, трябва да понесе своето наказание от Светия синод за неизпълнение на синодалното решение.
- Говори се, че митрополит Галактион е получил шестцифрена сума в евро от архондисването.
- И аз получих такава информация. Може и слухове да са. Хващам се за главата. Удвоявам еврото. Виновният трябва да понесе своята отговорност за този грях.

ПОЧИТ: Новият архонт Иван Кочев пише послание в къщата на Ванга.
ПОЧИТ: Новият архонт Иван Кочев пише послание в къщата на Ванга.