Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралица Маргарита Савойска, прабаба на Симеон Сакскобургготски
Кралица Маргарита Савойска, прабаба на Симеон Сакскобургготски

За пръв път наследници на кралската фамилия предявяват подобна претенция към правителството в Рим

Наследниците на Савойската династия поискаха от Италия да им върне бижутата, оставени за съхранение в трезора на Централната банка, съобщи в. “Кориере дела сера”. Съкровище, съставено от 6732 брилянта и 2000 перли под формата на диадеми, огърлици, гривни, пръстени, е било депозирано в ковчеже през юни 1946 г. Никога досега наследници на фамилията, от която произхожда и Симеон Сакскобургготски, не са предявявали подобни искания към правителството в Рим. На среща между адвоката на Савойската фамилия Серджо Орланди и представителите на Банка д’Италия, на правителството и на Министерството на икономиката трябва да се обсъдят начините за евентуалното връщане на бижутата. Срещата е поискана от принц Виктор Емануил и принцесите Мария Габриела, Мария Пия и Мария Беатриче Савойски, братовчеди по майчина линия на Сакскобургготски. Те са наследници на последния италиански крал Умберто II, вуйчо на бившия български премиер. Много вероятно е двете страни да не стигнат до споразумение. В такъв случай Савоите сигурно ще заведат дело срещу Италия пред Европейския съд в Страсбург, за да си вземат съкровището.

Претенция към бижутата беше отправена чрез адвоката им от Савоите към Централната банка в Рим още на 29 ноември 2021 г. Ден по-късно тя им е отговорила, че “на искането за връщането не може да се отговори положително, като се вземат предвид отговорностите на депозитара”.

Според експерти разрешаването на проблема със собствеността върху бижутата на Кралската корона е все още под въпрос. За разлика от недвижимото и движимото имущество на италианска територия, принадлежало на Савоите до 1946 г., бижутата им никога не са били конфискувани. Останалата им собственост е сменила притежателя си, който е Италианската държава след раждането на републиката. Именно липсата на подобна конфискация на бижутата дава основание на роднините на Симеон Сакскобургготски да си ги поискат обратно.

На 2 юни 1946 г. представител на Умберто II, който отива в изгнание, е натоварен със задачата да депозира съкровището при тогавашния гуверньор на банката Луиджи Еинауди. Той става след това първият президент на Италия. Според адвоката на Савойските наследници сега предстои дълъг и труден процес, който обаче в крайна сметка ще им върне бижутата един ден. Според някои експерти днешната историческа и бижутерска стойност на съкровището може да достигне и 300 млн.евро.

Принцът престолонаследник Виктор Емануил с жена си Мария Дория и семейството на сина си Емануил Филиберто
Принцът престолонаследник Виктор Емануил с жена си Мария Дория и семейството на сина си Емануил Филиберто
Кралица Маргарита Савойска, прабаба на Симеон Сакскобургготски, с някои от бижутата си
Кралица Маргарита Савойска, прабаба на Симеон Сакскобургготски, с някои от бижутата си