Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дебати за пенсиите предхождат темата за отношенията с югозападната ни съседка и преди 30 години, и сега.
Дебати за пенсиите предхождат темата за отношенията с югозападната ни съседка и преди 30 години, и сега.

И тогава, и сега въпросът се вихри около повишението на пенсиите

Решават го между двата тура на президентските избори, днес Румен Радев встъпи във втория си мандат

Дебатите как да се реши проблемът между България и РСМ, за да бъде приета тя в Европейския съюз, напомнят ситуацията, в която първи в света признахме Македония точно преди 30 години. На 15 януари 1992 г. правителството на СДС решава, че бившата югорепублика има право на своята независимост.

Събитията се случват около повишението на пенсиите. И тогава, и сега няма приет бюджет. Днес основна тема освен споровете със Скопие бяха грешките в преизчислението и COVID добавките за възрастните хора. През 1992 г. първият министър се появява в парламента след края на

бурни скандали за увеличението

им. Към онзи момент се очаква разпределението на държавните финанси да бъде готово до март, тъй като изборите са били в края на предната година и правителството е започнало работа през ноември. Натрупалите достатъчно стаж пък имат нужда от компенсация на инфлацията. Думата взема депутатът от БСП Никола Койчев.

"Средната работна заплата вероятно ще надвиши 1500 лв. Това предопределя, че

средната пенсия остава на около 35 на сто от средната работна

заплата. Такава диспропорция няма в нито една нормална държава. В този ред на мисли аз искам да направя предложение(...): "До приемането на Закон за социалното осигуряване или Закон за осъвременяване на пенсиите, към личните пенсии или към сбор от получаваните пенсии да се изплаща компенсационна добавка в размер на 200 лв. месечно".

Желю Желев подкрепя решението за признаването на независимостта на Скопие, но мненията на свикания от него Консултативен съвет по национална сигурност са противоположни.
Желю Желев подкрепя решението за признаването на независимостта на Скопие, но мненията на свикания от него Консултативен съвет по национална сигурност са противоположни.

От СДС веднага реагират срещу идеята на червените. Свободка Стефанова обвинява комунистическата номенклатура за бедстващото състояние на пенсионерите. "Нашите родители не са заслужили тази подигравка, господа! (...) След като

вие им изядохте пенсиите с вашите фирми,

сега говорите, че е знаменателен ден с подхвърлените 200 лв.", казва депутатката.

Градусът на напрежението се увеличава, когато Клара Маринова излиза да се изкаже и пита

как ще се увеличат пенсиите с тухлите и креслата,

иззети от имуществото на БКП – стъпка, която сините предприемат дни преди дебата. В крайна сметка десните се съгласяват на предложението, но искат да се изтегли заем от БНБ, за да се осигурят средствата. По тогавашните закони е възможно централната банка да отпуска средства за бюджетни цели.

През цялото време, докато се дебатира да има ли бонуси за пенсионерите, и отляво, и отдясно летят взаимни обвинения, че трибуната на Народното събрание се използва за предизборни цели.

Тук ситуацията малко се различава от днешната. През 2022 г. президентът току-що встъпи във втория си мандат, докато през 1992 г. обявяването на решението за признаване на Македония се случва в седмицата между двата тура на първите президентски избори. Напрежението е осезаемо, тъй като на фона на 5,1 милиона гласували

едва 300 000 гласа делят

действащия държавен глава Желю Желев и кандидата на БСП Велко Вълканов. Първият получава подкрепата от 2,7 млн. срещу 2,4 млн. души за втория.

Как признахме Македония преди 30 години, четете ТУК.