Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гарабед Веринян
Гарабед Веринян

Ако жената не беше оставила чантата си в колата, вероятно е щяла само да бъде обрана

Тялото на удушената и разфасована аптекарка от Русе Еранухи Пехливанян е открито в гараж в селото на единия от двамата мъже, задържани за жестокото престъпление. То обаче било нарязано в селото на другия престъпник, научи “24 часа”.

Единият от задържаните се казва Гарабед Веринян, а другият е с малко име Марин.

Убийството, за което съобщи сайтът на “24 часа” във вторник, станало на 11 януари.

Двамата следили Пехливанян повече от месец. Жената имала верига аптеки и била омъжена за шефа на общинските съветници на ГЕРБ в Русе Бедрос. Вече знаели навиците ѝ. Изчакали да вземе пари от една от аптеките.

Тогава 49-годишният Гарабед Веринян се приближил към жената. Бил в полицейска униформа и поискал личната карта на жертвата за мнима проверка. Качил се в колата на аптекарката и почнал да ѝ нарежда накъде да кара.

Марко се движел зад тях с друга кола. В един момент автомобилите спрели, бандитите ѝ сложили белезници и я преместили в тяхна кола. Взели и 20 000 лв., които Пехливанян носела.

Тя обаче се изпуснала, че има още пари у дома. Затова престъпниците отишли там. В желанието си по-бързо да я преместят от единия автомобил в другия луксозната кола на жената останала по средата на улицата. Автомобилът пречел. Затова нарязали гумите на колата.

“Ако ние имахме сигнал, че този автомобил е оставен така, щяхме да намерим по-бързо хората, които са негови собственици, щяхме да започнем по-рано разследването и може би щяхме да предотвратим част от нещата, които са се случили с жертвата и с трупа ѝ. Това ни обърка в началото. Насочи ни да работим и по други версии - че спуканите гуми на колата имат връзка по някакъв начин с придвижването на жертвата в града. Оказа се, че са спукани от хора, които нямат нищо общо ”, каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

По разпореждане на нападателите

Еранухи

разговаряла

по телефона

със съпруга си,

като настоявала той да не я търси, защото е изморена и ще си почива. Самият той обясни, че никой не му е искал откуп.

“Заради липсата на сигнал за изчезването ние се включихме три дни по-късно”, обясни прокурор Георгиев.

След като бандитите взели 45 000 лв. и евро от дома на жената, се панирали. Притеснили се, че ще ги издаде, тъй като първоначалният им план се провалил. Той бил, докато мнимият полицай Гарабед я проверява, другият да задигне чантата с парите. Тя обаче я оставила в колата, което объркало схемата. Идеята била, че след задигането на чантата с парите Гарабед щял да опита да догони съучастника си и след като не го хване, уж да регистрира жалбата на жената.

След провала на плана обаче решили да убият, още повече, че Пехливанян видяла лицата и чула гласовете им.

С колата я откарали в покрайнините на Русе, в селото на единия, където я удушили. На следващия ден, за да прикрият следите, откарали трупа в селото на другия. Там взели флекс и нарязали трупа. След това го изхвърлили в река Русенски Лом на около 30 км от Русе.

На 14 януари съпругът на Еранухи подал сигнал за изчезването. Криминалистите веднага започнали работа. По запис от камера се ориентирали, че тя е отвлечена. Бързо разбрали и че е убита, и заловили Гарабед Веринян и другаря му Марин.

Във вторник Гарабед е бил разпитан от прокурори и сам е разкрил мястото, където били изхвърлени останките на жената.

“Снощи организирахме претърсване и с помощта на водолази намерихме част от трупа. Претърсването продължава и днес”, обясни окръжният прокурор на Русе.

Веднага след престъплението мъжете си поделили парите. Единият от тях

погасил бързи

кредити в размер

на 16 000 лева

към няколко фирми. В понеделник сутринта искали да пътуват извън Русе, за да може единият да си купи кола, но били арестувани. Част от парите били намерени от разследващите, както и полицейската униформа.

“Изключително брутално е тяхното отношение към жертвата”, заяви Георгиев.

Шефът на областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Мирослав Дамянов каза, че в резултат на денонощен труд извършителите са били задържани за три дни. Единият от тях е безработен, а другият се занимава с иманярство.

По нареждане на Иван Гешев поради високата степен на организираност Върховната касационна прокуратура ще наблюдава случая.

Престъпниците са от Русе. Познавали са семейство Пехливанян. Единият е Гарабед Веринян, роден през 1972 година . Регистриран е в полицията за бракониерски лов и иманярство. Бивш джудист е. Познавал се с Марин, който е набор 1966, от 4-5 години. Той има присъда от 1993 г. за документна измама като митничар. Тогава помогнал да се внесе контрабанда.

Семейство Пехливанян има голяма верига аптеки в Русе. През 2019 г. са имали 67 служители, 10,3 млн. лв. оборот и печалби от 116 хил. лв., сочат данните на сайта yox.bg.

Според последната декларация на Пехливанян пред КПКОНПИ семейството има 6 фирми. Коли не са посочени, нито имоти. През 2016 година обаче обявяват 3 беемвета за 301 600 лева. Двамата декларират 8 депозита за над 540 000 лв. Като налични съветникът е посочил 13 000 лв. Семейството има 13 имота предимно в Русе за 277 729 лева. Съпрузите декларират акции в “Алианс сървиз” ЕАД, където по онова време съветникът е член на борда на директорите

Прокуратурата ще поиска съдът да остави за постоянно в ареста извършителите. Те са обвинени за отвличане, грабеж и убийство. Могат да получат доживотен затвор без право на замяна.

Заради убийството в Русе отиде и лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

“Cъбoлeзнoвaния нa Бeдpoc Пexливaнян и cинa мy. He cтe caми! Бeдo e eдин oт xopaтa, c кoитo пocтaвиxмe нaчaлoтo нa ГEPБ в Pyce пpeз 2008 г. Блaгoдapя нa пoлицaитe и пpoкypopитe, кoитo cтигнaxa дo извъpшитeлитe нa тoвa тeжкo пpecтъплeниe. Bъпpeки чeгъpтaнeтo и в MBP имa ocтaнaли дocтoйни пoлицaи!”, зaяви Бopиcoв.

Cъбoлeзнoвaния изpaзи и пpeдceдaтeлят нa пapлaмeнтapнaтa гpyпa и дeпyтaт oт Pyce Дecиcлaвa Aтaнacoвa. “Ужacнa зaгyбa нa пpeкpaceн чoвeк! Пoчивaй в миp, Epи, cъбoлeзнoвaния нa цялoтo ceмeйcтвo!”, нaпиca Aтaнacoвa.