Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокуратурата: Парламентът грубо се намесва в независимата съдебна власт (Видео) Иван Гешев

Политическата декларация, прочетена от трибуната на парламента, е груба намеса в независимата съдебна власт. Това се казва в позиция на ръководството на прокуратурата.

По-рано днес шефът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров прочете декларация, с която призова главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка.

Ето и цялата позиция на ръководството на прокуратурата:

"Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022 г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент.

Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.

Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани."