Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕИЗВЕСТНОСТ: Изходът от изборите може да се промени в хода на кампанията.
НЕИЗВЕСТНОСТ: Изходът от изборите може да се промени в хода на кампанията.

Динамична ситуация и непрогнозируеми в голяма степен резултати виждат социолозите в началото на предизборната кампания.
Данните им показват стабилни позиции на участниците в президентската надпревара, но всички правят уговорката, че има нови събития, чието отражение върху изборите тепърва ще изследват. Според агенциите е непредвидимо как ще се отразят на крайните резултати трагедията в Катуница, както и ветото на Холандия и Финландия за включването на България в Шенген.
Предварителните проучвания сочат, че фаворит за президентския пост е Росен Плевнелиев. Повечето експерти смятат, че той няма да спечели от първи тур и ще има балотаж между него и Ивайло Калфин. Кандидатът на БСП няма шансове да спечели, твърдят социолозите на базата на настоящите си данни. Почти всички са на мнение, че трета ще остане Меглена Кунева. Тази позиция
може да  послужи за трамплин към политическа партия,
въпреки че тя в момента се афишира като надпартиен кандидат и политик. Според Галъп Кунева ще вземе повече проценти на втория тур, ако стигне до него, в сравнение с Калфин. Така или иначе, това няма да промени първото място на Плевнелиев, категорични са експертите. Единствено Мира Радева от МБМД смята, че кандидатът на ГЕРБ засега не показва достатъчно амбиция и воля да спечели поста, а личи умора и дори вътрешен конфликт на личността. Според нея това може да му изиграе лоша шега на втория тур, както е бил случаят с Варна през 1999 г. Тогава Добрин Митев води на първия тур, но на балотажа печели Кирил Йорданов.
Всички социолози прогнозират увеличение на избирателната активност заради сблъсъците в Катуница. Как точно, предстои да се разбере в кампанията. Боряна Димитрова от Алфа рисърч смята, че това ще повиши рейтинга на националистическите кандидати.
Влиянието на ДПС
върху резултата
зависело от това дали ще е явна или тайна подкрепата. При скрита имало повече шансове да натежат гласовете на ДПС. Ако е шумна и прокламирана, тя нямало да даде резултат.
"168 часа" потърси социолозите за предварителни прогнозни резултати от местния вот в областните градове. Някои от агенциите обаче още не са изследвали как ще се реши битката за кметове. Част от тях и в момента са на терен. Затова те споделиха повече лични наблюдения. Някои пък отказаха да се ангажират с прогноза за областните градове.
Според повечето обаче успешните досегашни кметове ще бъдат преизбрани, а основното противопоставяне ще бъде между ГЕРБ и БСП.
 
Мира Радева, МБМД:
Ако Плевнелиев не покаже амбиция, на втория тур може да има обрат


На местно ниво нагласите се променят много бързо, а това може да се случи и на национално равнище. Росен Плевнелиев води в момента в състезанието за президент, но ако той не покаже достатъчно сила на първия тур, това може да създаде мощна вълна на отхвърляне на втория. Така се случи през 1999 г. с Добрин Митев във Варна. Той водеше на първия тур с 43% пред Кирил Йорданов (37%), но загуби на втория. Социолозите не могат да прогнозират какви грешки могат да допуснат кандидатите в кампанията. Засега изглежда, че на Росен Плевнелиев му липсва тонус, показва нежелание да води битка, умора от кампанията, дори вътрешен конфликт в личността. Ако не покаже амбиция, че е подходящ, големият му рейтинг ще се срине. Меглена Кунева започна прекалено рано кампанията си и вече губи от това. От решаващо значение за изхода на вота ще бъде подкрепата на Ахмед Доган и най-вече тайната му подкрепа. Той има структури и знае как да го направи. Тогава Плевнелиев и Калфин могат да сближат позициите си и да се повтори ситуацията от 2001 г., когато водеше Петър Стоянов, но спечели Георги Първанов.
Драмата в Катуница е все още процес и тепърва ще изследваме ефектите. "Атака" прави опит да се реанимира, но това едва ли ще се отрази положително върху рейтинга на Волен Сидеров. Екстремизирането на публичното поведение на "Атака" поставя управляващите в неудобна ситуация. Известно е, че ГЕРБ успява да удържа мнозинството си в парламента включително с гласовете на "Атака" и независимите депутати. Възможни са промени в нагласите, ако конфликтите в Катуница и протестите в страната продължат.
Що се отнася до кметовете, като цяло има нагласа за промяна. 55% от хората искат нови кметове спрямо 35%, които държат на досегашните. Въпросът е да се намери конкретна кандидатура, която да се хареса на избирателите. Странното на тези избори е, че тенденцията в страната е в полза на ГЕРБ, но повечето кметове не са от тази партия. Затова е трудно да се дефинира на какво ще се спрат избирателите. На места има странни коалиции и ситуацията трудно може да се обобщава. В малките населени места един слух може да обърне тенденцията. Там политическият цвят няма значение. По-важно е личното отношение. Хората, които харесват кмета си, ще го преизберат независимо от политическата му окраска. На местата, където не го харесват, ще го сменят, и ако управляващите предложат подходящите кандидатури, е много вероятно това да са хората на ГЕРБ.
Бургас
Димитър Николов е успешен кмет и градът свети. Като се започне с пътищата, реализираните проекти и се стигне до уредеността му. Там ГЕРБ показа огромен ресурс за управление на местно ниво.
Варна
Типичен случай на одобрение на кмета. Кирил Йорданов е желан за нов мандат, доказал е, че може и с подкрепата на ГЕРБ вече се възприема като абсолютен фаворит. Срещу него са дребни фигури, поради което изглежда, че вотът е решен. Друг щеше да е резултатът, ако имаше силна фигура от ГЕРБ срещу сегашния кмет.
Кърджали
С най-голяма популярност е Хасан Азис, но по време на кампанията е възможно да бъде постигнат и обрат.
Кюстендил
Настоящият кмет Петър Паунов се ползва с одобрение. Той е мой личен фаворит, защото забрани пушенето на обществените мяста. Паунов е лидер и работи в полза на града си.
Монтана
Златко Живков има висока популярност и добри позиции, но в рамките на кампанията са възможни и обрати.
Пазарджик
Сегашният кмет Тодор Попов е много харесван. Според нашите изследвания има 70% вероятност да бъде преизбран.
Перник
Сегашната кметица Росица Янакиева има най-добри шансове да спечели.
Плевен
Ситуацията е непредвидима. Найден Зеленогорски е популярен, но заради инцидентите около регистрацията му краят на битката остава неясен.
Пловдив
Има сериозна нагласа за промяна. Кандидатът на ГЕРБ не е популярен, но хората искат да видят, че градът се развива. Основното обвинение срещу него е, че няма управленски капацитет, няма мащаб.
София
Изглежда, че Йорданка Фандъкова не излъчва достатъчно сила и енергия. От една страна, това е добре, защото е диалогична, търси консенсус, но ако на първия тур друг кандидат се окаже близо до нея, на втория тур нещата може да се обърнат. Засега не виждам такъв силен претендент.
Хасково
Натъкнахме се на странен феномен. Въпреки многото разследвания на кмета Георги Иванов, той има сериозна подкрепа.

Васил Тончев, “Сова Харис”:
Етническото напрежение ще качи активността

Покрай етническото напрежение заради Катуница сме свидетели на нова ситуация. Това ще повдигне активността в голяма степен. Мнозинството се активизира. В същото време вероятно ще се увеличи активността и на малцинствените групи. Доминират ГЕРБ и БСП и практически ще има двубой между тях. Най-вероятно ще има балотаж, като на първия тур безспорен фаворит ще бъде Росен Плевнелиев. Има малък шанс да победи още на първия тур, защото ДПС не участва. На втория тур е много възможно да се разиграе сценарият "Всички срещу ГЕРБ", който дава шанс на Калфин.
Кметската битка ще мине под егидата на двубой между основните политически сили. Известно предимство има ГЕРБ. Според изследванията ни над 80% от кметовете в страната ще са от ГЕРБ и БСП. Досега имаше много силно присъствие на местните партии и бизнес сдружения. Значението им намалява. Бизнесът вече има много по-малки финансови ресурси.
Нямаме изследвания за всички градове. Предполагам, че в областните центрове ГЕРБ ще спечели срещу БСП с 2:1.
Благоевград
Няма изявен фаворит. Трудно е да се каже, защото Владимир Елезов е подкрепен от сегашния кмет Костадин Паскалев.
Бургас
Няма индикации, че досегашният кмет на ГЕРБ Димитър Николов ще има проблеми.
Варна
Кирил Йорданов е абсолютен фаворит.
Добрич
Детелина Николова, подкрепена и от ГЕРБ, няма проблем.
Габрово
Традиционно десен град и очаквам Таня Христова от ГЕРБ да победи.
Кюстендил
Сегашният кмет Петър Паунов стои най-добре.
Кърджали
Вероятно Хасан Азис ще спечели.
Ловеч
Минчо Казанджиев би трябвало да бъде преизбран.
Монтана
Сегашният кмет Златко Живков стои добре.
Пазарджик
Тодор Попов има големи шансове за втори мандат.
Перник
Фаворит е Росица Янакиева.
Плевен
Найден Зеленогорски може да бъде преизбран.
Пловдив
Има трима сериозни кандидати - на ГЕРБ - Иван Тотев, на БСП - Георги Търновалийски и Славчо Атанасов. Първоначално той имаше превес, но не успя да използва шансовете си. На балотажа ще бъдат ГЕРБ и не е ясно дали Славчо Атанасов или БСП.
Разград
Хасан Адемов от ДПС има шансове - със сигурност ще бъде на балотаж.
Русе
Не е ясно. На този етап Пламен Цветков от ГЕРБ има най-голяма подкрепа.
София
Безспорен фаворит е Йорданка Фандъкова, но в същото време БСП има много силен кандидат - Кадиев.
Търговище
Фаворит е човекът на БСП Красимир Мирев.
Шумен
Красимир Костов от БСП ще спечели.
Перник
Настоящата кметица Росица Янакиева има шансове да бъде преизбрана
Силистра
 Тихомир Борачев, подкрепен от БСП и НДСВ, има най-добър старт.
Сливен
Предварително Йордан Лечков беше почти сигурен в победата си, но не може да се предвиди как ще се отрази присъдата върху резултата му.
Смолян
Очаквам балотаж, на който Дора Янкова има по-големи шансове, макар че на първия тур тя ще бъде равностойна с кандидата на ГЕРБ. Той дори ще има леко предимство.
Хасково
Сегашният кмет Георги Иванов е фаворит.
Ямбол
 Има сериозна битка между ГЕРБ и БСП - на първия тур по-добре изглежда Георги Славов от ГЕРБ, но на втория тур Мариета Сивкова от БСП има шанс и за победа.

Юлий Павлов,
 Център за маркетинг и анализи:
Плевнелиев води убедително, ще вземе 40-45% на първия тур


Към момента 55% от избирателите заявяват, че са твърдо решили да гласуват и вече са избрали за кого. Това са около 3,3 млн. души, ако ги измерваме спрямо реално живеещите в България - 6,1 млн. пълнолетни българи. Избирателите по списък на ГРАО са повече - над 6,9 млн. души, от които има живеещи в чужбина, но има и мъртви души. За съжаление, това означава, че по-малко от половината според списъците са решили твърдо да гласуват. Затова е сигурно, че ще има балотаж, дори и някой от кандидатите да има над 50% от гласовете. Според конституцията, за да се избере президент на първи тур, той трябва не само да събере над 50%, но и за него да са гласували над половината от списъчния състав на избирателите.
Вероятността някой кандидат да получи над 50% на първия тур не е особено голяма. Не само нашите изследвания, но и проучвания на колеги показват, че водещият кандидат е Росен Плевнелиев. Очаквам неговият резултат да е между 40 и 45%. Тук искам да отбележа, че историята с т.нар. подкуп няма да се отрази върху крайния резултат. Който вникна в случая, разбра, че Плевнелиев не е извършил никакво нарушение. Напротив - той е бил жертва, като са се опитвали да му намекват за рушвети, но не се е поддал.
Данните на следващите в класацията след Плевнелиев - Кунева и Калфин, са доста близки. Малката разлика в полза на Калфин едва ли може да бъде заличена. Тя само ще се увеличава. Едва ли някой се съмнява, че двойката Ивайло Калфин-Стефан Данаилов ще се класира втора на балотажа след Росен Плевнелиев-Маргарита Попова. Включването на Данаилов предреши изхода от единствения оспорван сблъсък - за това кой ще участва на балотажа. До издигането на Данаилов имаше симпатизанти на БСП, които бяха склонни да гласуват за Меглена Кунева. Символният Данаилов обедини червените симпатизанти и почти няма да има такива от тях, които да гласуват за Кунева. Няма кой да застраши третото място на Кунева. С няколкостотин хиляди гласа зад гърба си впоследствие тя може да развие партийна дейност, макар сега да бяга от партиите.
На втория тур симпатизантите на десните и центристките партии ще се обединят зад Плевнелиев на принципа всички срещу БСП. ДПС може да направи борбата малко по-оспорвана, подкрепяйки Калфин, но дори Доган да активизира всичките 500 хил. гласа в негова подкрепа, резултатът пак не може да се обърне. Логиката показва, че президент ще стане Плевнелиев.
Не мога да кажа дали ще има изненади. Те затова са изненади, а не правило, защото се случват много рядко. Толкова избори има за последните 20 г., а единствената сериозна изненада е била през 2001 г.
Единственото ново ще бъде може би отражение на драмата в Катуница. Още е много рано да се говори, защото тя се изля в един мръсен поток на етническа омраза в цялата страна. Този процес не е завършил и не може да се каже какво ще стане. Ако има отражение, то ще е в посока на повишение на активността. Това ще бъде в полза най-вече на ГЕРБ, защото има най-голяма периферия.
При другия вот - за кметове, шансът успешните градоначалници да бъдат преизбрани, независимо от коя партия са били, е доста голям. Кметските избори са най-мажоритарният избор. Не само партията има значение, но и личните качества на кандидата, както и реално свършената от него работа. Ако е успешен, хората имат готовност да го преизберат.
Бургас
Димитър Николов има комфортна преднина и предполагам, че ще спечели. Не мога да кажа дали на първи или на втори тур.
Варна
Кирил Йорданов вече като кандидат на ГЕРБ може да бъде спокоен за преизбирането си. Той има чисто мажоритарна подкрепа като личност. Към това се прибавя и партийният вот.
Кърджали
Хасан Азис има реални шансове да бъде преизбран независимо от мощната кампания срещу него. Направил е доста неща за града и доскоро за него гласуваха и доста българи. С вълната от национализъм около историята с Катуница не е ясно как ще се обърнат нещата.
Пловдив
Славчо Атанасов води към момента, но има още месец. Възможно е Иван Тотев като кандидат на ГЕРБ да успее да обърне резултата.
Сливен
Положението е непредвидимо. Всичко, което се случва с Йордан Лечков, има двояко измерение.
София
Йорданка Фандъкова има сериозна преднина и дори е възможно да спечели още на първия тур.

Боряна Димитрова, Алфа Рисърч:
Заради Катуница вотът може да се измени с големи амплитуди
Последното проучване на Алфа Рисърч от септември показа, че нагласите за предстоящия местен и президентски вот са все още твърде неопределени. След събитията в Катуница и последвалите протести настроенията станаха изключително динамични. В ситуации на силно емоционално напрежение вотът на хората може да се променя с големи амплитуди. Да си припомним само изборите в Испания през 2004 г., когато след взривовете на гара Аточа резултатите се обърнаха на 180 градуса.
Към момента нашите данни сочат, че най-голяма е вероятността президентските избори да бъдат решени на втори тур. Сигурен участник в балотажа е двойката Плевнелиев-Попова, които имат потенциал да постигнат най-висок резултат. Засега скандалът, възникнал след думите на министър Цветанов, че през 2007 г. трима общински съветници са искали подкуп от Плевнелиев, не е повлиял на подкрепата за него. Доминиращото мнение е, че той носи отговорност, доколкото не е сигнализирал компетентните институции. В силно корупционната среда, в която действа бизнесът, най-важното е, че не се е поддал на натиска.
Кой ще бъде опонентът на водещата в проучванията двойка зависи силно от кампанията, като на нейния старт с по-големи шансове се очертава тандемът Калфин-Данаилов.
Влиянието на ДПС върху изхода от президентския вот се определя от два основни фактора - избирателната активност и откритостта, вкл. провокативността на заявената подкрепа. При по-ниско участие и при "тиха" подкрепа влиянието на ДПС нараства, както стана през 2001 г. При по-висока избирателна активност и при "шумна" подкрепа, която предизвиква контрамобилизация, значението на този компактен етнически вот отслабва.
При местните избори не може да се очертае една водеща тенденция. В сравнение с изборите през 2003 и 2007 г. нарастват настроенията за смяна на действащите градоначалници и особено на общинските съвети. Като правило голямата фрагментация и големият брой участващи формации дават предимство на управляващите, но ситуацията във всяка община е специфична. Ако говорим само за най-големите градове, висока е вероятността София, Пловдив и Бургас да запазят настоящите си кметове. Много интересна ще е битката във Варна, където има силни настроения срещу четвърти мандат на Кирил Йорданов, но той беше припознат като "успешният кандидат на ГЕРБ". Казусът с Йорданов е емблематичен, че вече не само малките партии са зависими от местни, лични, бизнес и конюнктурни интереси, но тяхна жертва или пионка стават и най-големите политически сили. Не изключвам във Варна да станем свидетели на римейк от 1999 г. - т.е. формално най-силният кандидат да загуби поради същите настроения, заради които навремето спечели кметския стол, отнемайки смятаното за сигурно място на кандидата на тогавашните управляващи Добрин Митев.
Бургас
Висока е вероятността да се запази сегашният кмет Димитър Николов.
Варна
Има трима кандидати, които са с близки позиции, но не са достатъчно силни. Това са Марешки, Гуцанов и Джиков. Кирил Йорданов има най-висока подкрепа. Подкрепата за останалите трима е разпиляна. Но ако се стигне до балотаж, всеки от тях би могъл да подкрепи класиралия се срещу Йорданов.
Кюстендил
Наблюдава се силна раздробеност на гласовете и не е ясно какво ще стане. Особено като се има предвид голямото наличие на ромски гласове.
Плевен
До голяма степен има вероятност сегашният кмет Найден Зеленогорки да остане.
София
Висока е вероятността да остане досегашната кметица Йорданка Фандъкова.
Стара Загора
Смятам, че има доста висок шанс да победи кандидатът на ГЕРБ Живко Тодоров. Настоящият кмет е от същата партия, но не е популярен.

Първан Симеонов, Галъп:
Кунева е по-неудобна на Плевнелиев за балотажа


Изглежда, че битката няма да се реши на първия тур, а ще има балотаж. Данните, които цитирам, са взети на терен от 8 до 15 септември. Проучването само отчасти отчита развитието като скандала с подкупа, случките около Шенген и напрежението, свързано с инцидентите в Катуница и последвалите ги протести в различни точки на страната. Нашите данни са от национално представително проучване, което се прави всеки месец от 1008 пълнолетни граждани от цялата страна. Електоралните шансове на Росен Плевнелиев изглеждат най-добри и за първия тур, и за балотажа. Данните от септември са, че Плевнелиев води с 27% срещу 15% за Калфин и 13% за Кунева. Тествали сме различни варианти за балотаж. Те нямат прогнозна стойност, защото са хипотетични. Правени са след обявяването на кандидутара на герб. Това значи, че проиграването на кандидатите е с реални участници. Данните показват, че ако Меглена Кунева излезе на балотажа, тя ще бъде по-неудобният съперник, отколкото Калфин. В тези хипотетични варианти, ако Плевнелиев е срещу Кунева на втория тур, той ще вземе 35% към 26% за нея. 31% няма да гласуват. 8 процента се колебаят. Ако на балотажа са Плевнелиев и Калфин, съответно процентите ще са 41 срещу 22. Тази картина се повтаря месеци наред. В новата ситуация от септември на Меглена Кунева ще й е трудно да стигне до балотаж в сравнение с преди. Има множество фактори. Например издигането на Стефан Данаилов за вицепрезидент. Зад Кунева не стои партиен електорат. Резултатите на Кунева и Калфин са близки, с по-голяма вероятност кандидатът на БСП да стигне до балотаж.
Развитието около Катуница е непредвидимо, ситуацията все още е във фаза на кипеж. Много е рано за каквито и да било обобщения. Възможни са всякакви неочаквани развития - различни вотове може да се активират. Например вот, мотивиран от етнизация. В генерално състояние на нестабилност на страната управляващите може да понесат електорални негативи.
Изненади също са възможни. Затова трябва да се въздържаме от категорични прогнози. За последните седмици сме свидетели на поредица от три събития, които се очаква да окажат влияние.
Общополитическият фон при вота за кметове е в полза на ГЕРБ. Трябва да отчетем политическите практики на ГЕРБ, както беше във Варна и в Созопол на припознаване на настоящи кметове. В населените места решаващо ще е не само политическото досие на кандидатите, но и личностният момент.

 

НАДПАРТИЙНА: Меглена Кунева е издигната от инициативен комитет
НАДПАРТИЙНА: Меглена Кунева е издигната от инициативен комитет
ЛЕВИЯТ: Ивайло Калфин призна, че няма да откаже подкрепа от ДПС.
ЛЕВИЯТ: Ивайло Калфин призна, че няма да откаже подкрепа от ДПС.
ЛЮБИМЕЦ 13: Засега Плевнелиев е фаворит.
ЛЮБИМЕЦ 13: Засега Плевнелиев е фаворит.