Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прекрачи ли се границата към истинското технологично пристрастяване, откъсването става много трудно

„Най-малко по три часа на ден използваме смартфони. Половината от нас биха предпочели да си счупят крака, но не и телефона. Децата ни прекарват толкова време пред екраните, че се затрудняват да общуват в реалния живот. Обсебени сме да проверяваме пощата си, вманиачени сме по харесванията в социалните мрежи, непрекъснато гледаме клипчета в YouTube. Ние живеем в ерата на поведенческата пристрастеност“, алармира Адам Алтър, професор по психология и маркетинг в Нюйоркския университет. В научния си труд „Неустоими: възходът на пристрастяващите технологии и бизнесът, който ни държи в техен плен“ той проследява развитието на поведенческата пристрастеност и обяснява защо толкова много от

днешните продукти са неустоими.

Професорът твърди, че компаниите, които ги създават, ги усъвършенстват до степен, при която става почти невъзможно на човек да се откъсне от тях.

Всъщност повечето бизнесмени използват своите собствени продукти, за да демонстрират колко качествени и безопасни са те. Но подобна тенденция не се наблюдава именно в технологичните среди.

Журналистът Ник Билтън разказва, че едно от най-шокиращите интервюта, които е правил, е било със Стив Джобс през 2010 г. за „Ню Йорк таймс“, когато го попитал: „Децата ви сигурно обожават iPad?“, а Джобс отговорил: „Те дори не са го изпробвали. Ние

ограничаваме децата си в използването на технологии.“

Оказва се, че Гейтс е бил от най-строгите родители по отношение на времето, прекарано пред екран. И не е единственият. Именно хората, които работят на високи постове в технологичната индустрия, най-често забраняват на децата си да използват прекалено много смартустройства. Точно защото са наясно с рисковете от употребата им.

Целия текст, четете в новия "Космос".